Julkrönika 2017

Lördagen den 23 december 2017
Första och hittills enda gången jag var tomte var 1967, för precis 50 år sen. På den tiden kändes julen mycket intensivare. Dofterna och smakerna var starkare, stämningen större, allt var lugnare, förväntningarna infriades. Det var som om man befann sig inne i en julkula, skyddad från allt annat som störde, från det att mamma satte upp den brandgula julstjärnan i stora fönster på första advent, till att vi åt ris a la maltan hos farmor på Annandagen.

Julen1967_LITEN
Mamma assisterar 1967-tomten.
På undre bilden är det samma tomte utan mask bredvid gröten, vid sidan om systrar och bror.

Med åren märktes en spricka i kulan. Pengarna rullade in och julmyset pyste ut. Med Klassons klister försöker jag nu laga den där sprickan. Försöker få tillbaka lugnet och ron, grandoften och brunkålssmaken, jultindret i fönstret. Klistrar kulan så att man kan känna sig lagom mätt och helt nöjd på Annandagens afton, inne i julkulan.

Julkorten är ivägskickade, de få julklapparna likaså. Julkort och klappar har jag också fått. Skafferiet är fullt med julgott. Det finns gott om musik, filmer och böcker. Behöver inte längre någon tomtemask, ser ut som en tomte ändå. Jag känner redan doften av julgranen på bordet. Nu ska jag klä den. Snart är det jul.

 

Året som gått på Kafé K
2017 började med att Rickard Miletic slutade som medarbetare på Kafé K. Den 1 januari fick vi istället två nya medarbetare, Ethel Hedström och Oskar Rickardsson. Kan inte förstå att det nästan gått ett år sen dess. Båda har bidragit med mycket under det här året och jag hoppas de har ännu mer att ge framöver. Ethel fick t o m en egen spalt, Ethel (s)kallar där hon skriver i angelägna ämnen då och då.

 

Vi fortsatte med En bild – en berättelse på lördagarna. En annan nyhet för året var att vi lade ner Kalendern och ersatte den med den mycket bredare KaféKuriren, som uppdateras lite då och då. Den innehåller förutom konserter och festivaler (som Kalendern) också mycket annat. Tips på nya böcker, filmer, radioprogram, TV-program (med länkar så att man kan se dem direkt), skivor och evenemang av olika slag.

 

I februari recenserade jag två av årets bästa album, enligt mig själv i alla fall. Säkert!s Däggdjur (Naken närhet – en pjäs i tolv akter) och Lisa Ekdahls När alla vägar leder hem (Fräsch hemkomst). I samma månad var musikern och låtskrivaren Rick Titrö vår gästskribent i Gäst med G på K. Ett par månader senare fick vi i samma gästspalt besök av den belgiske låtskrivaren Alain Louis.

På självaste påskafton fick jag åter tillfälle att se Lisa Ekdahl live, i ett blåsigt och kallt Kalmar. Som tur är var det varmt inomhus där Lisa spred sin värme. Ännu mer värme blev det när jag cyklade till den årliga Hagstadsstämman i början av juni.

 

I april släppte vi fram Kafé Ks egen novellförfattare Skånske Arne. Under året publicerades flera av hans kärleksnoveller. Ytterligare en publiceras runt nyår. Kanske blir det några nya skrivna även under 2018. Hoppas några andra också vågar sig på att skriva noveller för Kafé K, ni är varmt välkomna med dem.

 

Under året fick vår medarbetare mazken äntligen släppa en trilogi, Dimman, Staden och Vänskapen. Jag gjorde först en intervju med honom och sen recenserade jag alla böckerna i tre olika recensioner (Från jag till hårlock, Till ”inget längre” samt Från natten till silver) . Dessa böcker var sommarens och höstens stora läsupplevelse för mig.
I juli recenserade jag också Gunnar Källströms romandebut, Säg att du älskar mig, tre gånger (Nycklar och fantasi i livets strid). Även det en läsupplevelse utöver det vanliga.
Ethel Hedström recenserade Alla resor är en omväg hem av Majvor Müller under hösten.

 

Tracey Louise Brunning gästade Kafé K med några av sina dikter, på engelska. Det var verkligen välkommet. Läs dem gärna. Hoppas det kan bli fler publiceringar av hennes dikter på kaféet.

 

I maj serverade vi vår nya lördagsaktivitet Tallrik & Glas som under året bjudit på mycket drickbart och matnyttigt. Omväxlande är nästan en underdrift. Det har verkligen varit trevlig läsning. Tack Oskar, Lena, Karin, Ethel, mazken, Paisley och Bosse för alla era bidrag. Men den 30 december kommer sista artikeln av Tallrik & Glas i den här omgången. Sen blir det en paus innan vi sätter igång något nytt på lördagarna i början av 2018. Någon gång i framtiden kommer Tallrik & Glas tillbaks, det är jag övertygad om.

 

Sommaren 2017 tog vi det lite lugnt. Det blev ett sommarkryss och en sommarenkät. Vi hämtar krafter inför jubileumssommaren 2018 då Kafé K fyller 10 år och då vi hoppas kunna satsa lite extra på flera olika evenemang och publiceringar. Vi får se vad det blir.

 

Under hösten drog jag igång ytterligare en (vi hade ju en förra hösten också) Winnerbäck-tävling, Lasselåtar & Lite annat. Tyvärr var intresset eller förmågan att skicka in svar inte lika stort som intresset var innan tävlingen började. Men Emanuel Liljegren kunde i alla fall välförtjänt erövra titlen Lasselåtmästare till slut. December har som traditionen bjuder dominerats av Röda Jultråden, där vi som vanligt kan kora en vinnare strax efter jul.

 

Våra fasta avdelning Månadens bild, där vi röstar fram en ny bild på ett visst tema och där vinnarbilden får pryda Kafé Ks startsida och Facebooksida, har gett en variation av foton under året. För 2018 har mazken valt 12 teman vi ska försöka fotografera bilder till.

 

En annan fast punkt på kaféet är Kvitter, även om publiceringarna är sporadiska och spontana. I år har det varit mest mazken och jag som kvittrat där. Ni är mer än välkomna att skicka in era egna kvitter. För att kunna publicera i avdelningen Kvitter finns det några regler att följa:
Det ska vara kort. Högst ett tiotal rader. Som mest 50 ord.
Massivt, tätt packat med innehåll. Men med pilar och vägar långt utöver orden.
Dikter, aforismer, pastischer, parafraser, parodier, egenpåhittade ordspråk, lek med ord och språk.
Men inga direkta citat. Något nytt måste ha tillförts av kvitterförfattaren.
Roligt, klokt, underfundigt, vackert, vidgande, perspektivskiftande, tänkvärt.

Inte omöjligt att vi försöker ge ut alla kvitter i bokform så småningom när vi har tillräckligt många. Så skicka gärna in era kvitter!

 

På fredag den 29 december blickar vi tillbaks på 2017 under rubriken Årets Årets 2017 ur kulturellt och personligt perspektiv. I år har ovanligt många utifrån bjudits in. Vi får se hur många som vill presentera sina listor.

 

Ett stort TACK till alla Kafé K-medarbetare och alla andra som under året berikat vårt lilla kafé med sina bidrag, inlägg och kommentarer.

Som tidigare nämnts firar Kafé K 10-årsjubileum 2018. Den 14 juni fyller vi år. Vi har lite idéer om hur vi ska fira Kafé K under det kommande året. Hoppas det kan bli något utöver det vanliga och något att minnas. Inte minst därför ser jag extra mycket fram emot det nya året. En annan anledning är att jag sista november tjuvstartade med att pensionera mig från mitt förvärvsjobb. Därför kommer jag att få mycket mer tid att ägna Kafé K i fortsättningen, hoppas bara att hälsan, orken och lusten finns kvar också.

Jag önskar er alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT 2018 !

Mats K på Kafé K

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>