”Kom ihåg att Lisa Ekdahl älskar er!”

Recension av Lisa Ekdahl konsert i Kalmarsalen, lördagen den 15 april 2017
Från Östersjön blåste det kallt, snöflingor i luften. Nästan alla som kom in genom Kalmarsalens dörrar huttrade frusna och var blåstburriga i håret.

Lång som en fotbollsmatch var konserten. Två halvlekar utan paus. I första halvlek hade Lisa en röd byxdress med vida ben, under en tunn fotsid blommig rock som hon snart hängde av sig. En 70-talskänsla infann sig.

När alla vägar leder hem är ju Lisas första album på svenska på över tio år. Alla låtar ikväll var på svenska. Förutom några covers från Så mycket bättre låg tyngdpunkten på låtar från nya skivan. Men några gamla favoriter blev det också. En låt som aldrig brukar framföras live, sjöng hon nu: Att älska är större. Andra gamla låtar var Bortom det blå, Flyg vilda fågel, Gå dit ifall du minns , Skäl att vara motvalls och Öppna upp ditt fönster.

Höjdpunkten denna kväll för mig var hennes första extranummer Du var inte där för mig endast med komp på piano av sonen Milton Öhrström. Så enkelt, naket och vackert.

Bandet bestod av Milton Öhrström, klaviatur, Mathias Blomdahl, gitarr, Josef Zackrisson, bas och Nils Törnqvist, trummor (från bandet Amason).

Famna jorden fick Lisa oss att highfiva våra närmaste bänkgrannar och under Där ser du själv hur högt du når (från Pärlor av glas) nynnade vi med i ett ordlöst parti.

LisaEkdahlKalmar-collage600
Collage: Mats K.

 

Lisa bjöd också på avslappade och roliga mellansnack om tatuerade Ekdahlska låttitlar, om en gammal gitarr från 1947 som hon spelade på. Hon jämförde dess åldrande med människans. Bättre och bättre för varje år, torrare och torrare, lättare och lättare. Resonemanget slutade i att vi för vårt inre såg en åldrad Lisa lyfta som en torrknastrig lättballong mot himlen, oförmögen att hålla sig kvar på jorden. Hon pratade om gitarren hon hade i knät, men låten från Olyckssyster med det temat fick vi inte höra. Däremot ett par andra från det albumet, Dom band som binder mig och Hon förtjänar hela himlen.

Tid till ombyte fick Lisa när Mathias och Josef sjöng duett på Främmande fågel. I den andra, lite kortare, halvleken bar Lisa en svart- och vitprickig klänning. Konsertens kanske största överraskning var när Mathias, Lisa, Milton och Josef uppträdde som danskvartett i några välkoreograferade steg i slutet av När alla vägar leder hem, medan Nils Törnqvist höll takten.

Detta var min sjunde Lisa Ekdahl-konsert allt sedan den första på Tivoli i Köpenhamn den 16 juli 2004. Fortfarande är den på Babel i Malmö i oktober 2009 den som gjort starkast intryck. Även den gången en blåsig och regnig dag. Babelkonserten kändes intimare, kanske för att lokalen var mindre och musikerna färre och man kom närmare. Men denna Kalmarkonsert var helt klart en av de bästa jag upplevt med Lisa.

Allra sist blev det förstås Vem vet som envist klamrar sig fast efter mer än 20 år. Medan jag står i kön och väntar på att få ut mina ytterkläder från garderoben ekar Lisas sista ord denna kväll i huvudet: ”Glad påsk och kom ihåg att Lisa Ekdahl älskar er.”

 

Mats Klasson

2 kommentarer till ”Kom ihåg att Lisa Ekdahl älskar er!”

  • Raffael Otte  säger:

    Fint skriven. Jag kände mig som om jag har varit på konserten med dig. Hoppas att vi far chansen att se Lisa tillsammans en gång… :)

  • Mats Klasson  säger:

    Tack. Ja, kanske vi någon gång får tillfälle till det. Hoppas det.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>