Från natten till silver

Recension av Börje Wennerströms (mazken) bok Vänskapen

Handlingen från boken Staden fortsätter i Vänskapen. Natten har sänkt sig över Olof Pettersson och det verkar som om solen behöver extra tid på sig att glida upp vid horisonten. Några av Olofs närmaste vänner verkar på olika sätt försöka att dra upp den där solen, så att ljuset återvänder. Redan i början av boken förstår man varför den fått titeln Vänskapen.

Vänskapen_bok av mazken

Långsamt, långsamt ljusnar det. Förhållanden till vännerna utvecklas, på olika sätt.
Olof tar tag i rutiner och börjar se framåt. Vardagslivet i staden lunkar på. Långsamt, långsamt åstadkommer Olof och hans vänner förbättringar.

Mitt intresse har ökat ju längre jag läst. Börjans nyfikenhet har mer övergått i engagemang. Jag har lärt känna människorna och de förhållanden som gäller. Fortfarande känns det som man är på plats, som en osynlig åskådare.

När man vant sig vid det lugna livet, överraskas man åter av ett par nya plötsliga händelser. Den ena kunde man ana om man var lite uppmärksam. Jag, liksom Olof själv, fruktade det värsta, men båda kunde vi andas ut, snarare än vi kunde tro. Den andra överraskningen kom, åtminstone för mig och tydligen för Olof också, mer oväntad, trots att en av kvinnorna i hans närhet var mer förutseende.

Kvinnorna ja. Olof är nog den man i staden som har lättast att umgås med dem och förstå dem. Kanske det är därför de också förstår honom bättre och till slut växer det fram både vänskap och kärlek som möjliggör relationer och förhållanden som tidigare tycktes omöjliga i staden. Här finns också en hoppfull väg långt in i framtiden, bortom det vi nu kan se och förutse.

Den sista boken i trilogin ger också delvis svar på min nyfikenhet om varför staden är så olik det ”vanliga samhället”. Det verkade först vara en resa bakåt i tiden, men det tycks det inte vara. Det var snarare ett slags längtan till en annan sorts liv, till ett lugnare tempo, till närmare relationer, till andra livsprioriteringar, som gjorde att staden växte fram. Fortfarande kvarstår några nyfikna undringar om invånarnas förhållanden till den ”stora världen” utanför och deras okunnighet om den. Journalisten i mig skulle gärna vilja utforska detta närmare genom intervjuer med människorna där, besök i stadens bibliotek och en grundlig utforskning av hur stadens omgivningar ser ut och varför den blivit så isolerad. Men någonstans i bakhuvudet misstänker jag att dessa undersökningar och utforskningar skulle vara som att försöka greppa en såpbubbla; den skulle försvinna i ett poff.

Det lugna tempot har man vant sig vid vid läsningen av dessa tre böcker. Därför kommer ett i jämförelse jättehopp i tiden i slutet av boken som en hisnande upplevelse. Precis som i slutet av Staden, tappar jag andan när denna långa tidsrymd ska sammanfattas på några få sidor. Men med lite möda lyckas man ändå till slut bli medveten om och någorlunda förstå allt som hänt. Det svämmar dock över lite och räcker på så sätt ett tag till efter att boken är utläst. Eftertankar föder framtidstankar. Berättelserna och människoödena rinner liksom vidare som en liten bäck. Vill man kan man nog springa med bredvid så länge man har lust för att se var vattnet tar vägen. Då kan var och en till viss liten del också själv hjälpa till att påverka vattnets ström.

Allra, allra sist återkommer lugnet. Så naturlig och självklar blir stillheten som möts av ett silvrigt blänk när nattens mörker träffas av ljuset.

Mats Klasson

 

PS. Trilogins böcker finns att köpa på bl a Bokus och Adlibris. DS.

Läs gärna också min intervju med mazken som publicerades på Kafé K i april 2017 och mina recensioner av Dimman (5 september 2017) samt Staden (25 oktober 2017).

 

 

2 kommentarer till Från natten till silver

  • Börje Wennerström  säger:

    Tack för recensionerna Mats. Intressant för mig att läsa dina intryck eftersom du och jag ändå är olika personer som kanske lägger vikt vid olika saker – ändå verkar det som om du upplevt boken ungefär som det var tänkt.

    • Mats Klasson  säger:

      Ja, det är intressant att se hur olika personer uppfattar olika texter. Har nu också beställt några exemplar av Skogsrå. Gissar att det blir en något annorlunda bok, men tror nog den är stickad av ungefär samma mazkor ändå på något sätt. Var inne på din egen boksida också och såg att ytterligare fyra böcker var på gång så småningom. Det verkar bli gott om god läsning ett bra tag framöver.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>