Recension: Alla resor är en omväg hem

Alla resor är en omväg hem av Majvor Müller
Det här en roman om relationer. Om våra liv som emellanåt tvingar oss till omvälvande förändringar. På gott och på ont. Ibland på grund av små missförstånd som växer sig större och som till slut blir oss övermäktiga. Så svårlösta att det går inte att vända tillbaka, eller ta tillbaka vad vi sagt. Ibland växer vi ifrån varandra och vandrar åt olika håll.

I boken får vi följa några olika karaktärer. Miria som flyttat till Sverige från Sydafrika och är släkt med Nelson Mandela. Hon har en dotter, Love, tillsammans med Henrik som överger henne för en annan. Han rymmer fältet och tar inte sitt ansvar för sin dotter. Mirias mamma har också en roll i berättelsen.

alla-resor-ar-en-omvag-hem_pocket

Emmy, som precis som Miria, bor i Luleå, har även hon en man, Niklas, som lämnar henne för en annan kvinna. Emmy är arbetslös och känner sig ratad av sin make. Pengar är som så ofta en stark faktor för fejden vid skilsmässan.
Emmy har en syster, Lisa. Hon råkar träffa Miria (dubbeltydigt) och så är deras öden sammanflätade. Lisa, hennes man John och lille son Melker är sannolikt på väg att flytta till Sydafrika. Johns hemtrakter.

Sen har vi Emmy och Lisas föräldrars granne, Hugo, som har följt systrarna under hela deras barndom och vuxna liv. Emmy besöker ibland den gamle mannen. Hugo vet att livet börjar ta slut och tänker tillbaka på sitt liv.

Ibland känns det som om det går för fort fram i berättelsen. Jag hinner inte ta in ena händelsen innan nästa dramatik kommer. Mirias och Hugos öden berör mig mest. Jag hade gärna följt dem mycket mer. Fått lära känna dem bättre. Kanske rent av i två fristående böcker. Poemen som ibland avslutar vissa scener är stämningsfulla och vackra och slutet är fint och framtidsbejakande.

 

Ethel Hedström 2017-09-26

1 kommentar till Recension: Alla resor är en omväg hem

  • Mats Klasson  säger:

    Kul med en bokrecension på Kafé K. Tack Ethel. Bok- och skivrecensioner behöver vi mer av på kaféet. Så har ni litteratur och musik ni har åsikter om får ni gärna skicka in det. Det gäller förstås andra områden också som konst, teater, film, TV etc.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>