Tallrik & Glas – 5 mars 2022

TallrikGlas_600

Mitt yrkesliv, mest som kokerska
Jag och mina älskade ungar flyttade till byn i maj-juni 1969.

Började jobba som dagmamma och hade trappstädning, samt städning hos Gillebagarens kafé och matservering. Hjälpte också till i matserveringens kök vissa söndagar.

1973 jobbade jag i köket på Esso. Då var jag ännu inte utbildad kokerska utan självlärd hemifrån och hade lärt av min mamma.

Det hände att man var själv vissa timmar när det var helg och då hade man både matlagningen, disken och att stå i kiosken som var öppen. Jobbigt ibland när det kunde komma en hel busslast med ett stort antal gäster som ville ha olika rätter. Nervöst och påfrestande men jag klarade även det.

Ingegerd 70-tal_300

1974 började jag som kokerska på Ryagården.

När jag var på Ryagården jobbade jag tre av fyra helger. Fjärde veckan helt lediga både lördag och söndag. Kommande helger bara antingen lördag eller söndag. Den vecka vi jobbade hela veckoslutet, fick vi någon ledig dag mitt i veckan istället.

Men det var skoj. Hade bra arbetskamrater som Ulla Bjertner, Stina Nilsson, Anna-Lisa Falk, Gun Sjöstrand och Vibeke (som jag glömt efternamnet på). Det fanns också vikarier som Eva Blom, Eva Johansson (som senare blev fast anställd) och Annika Karlsson.

Blev sjuk i hjärnhinneinflammation 1977, men var kvar på Ryagården ända till 1989 då köket där lades ner.

Tilläggas kan att jag hösten 1987, tillsammans med min väninna Gun Sjöstrand gick på kurs i matlagning i Vinslöv för att få papper (betyg) på att vi var kunniga kokerskor.

Husmor på Ryagården var Annika Leandersson, som jag vikarierade för när hon skulle ha barn på 1990-talet.

Fick sen olika vikariat på åldersomshem. På Tallgården, Solgården, Södergården och Nybyhemmet. Därefter på dagis Högkullen, Ekbacken och Rapphönan, samt på två ställen i en grannkommun.

Sen tillbaks till Solgården där jag jobbade ända tills jag blev sjukpensionär i två år. Slutade jobba 2001 när jag var 63 år.

Ett av mina recept
Enkel soppa
En god soppa som går fort att göra och är billig.

Grönsaks- eller köttbuljong och vatten.
Strimla potatis, morötter, purjolök och koka upp.
Krydda efter smak med salt och peppar.
Man kan även ha andra grönsaker, beroende på vad man har hemma.
Koka i högst 10-12 minuter tills allt är lagom mjukt.
Snabbt och gott.

Serveras med ostbulle och valfri dryck.


Mamma Agnes (och pappa Malte) bjöd på middag juldagen varje år från 1950-talet till och med juldagen 1987. Då kom de tre barnen, deras familjer inklusive barnbarnen. Sista året kom nog även något barnbarnsbarn med.
Mamma Agnes lagade då den godaste oxstek med den mörka såsen, som blev hennes kännetecken.

Agnes i köket_500
Agnes i köket

Min mamma Agnes andra recept

Kryddsill
Sill, 7,5 kg (90 kronor)
1 flaska ättika
300 g socker
250 g salt
Sillkryddor, 3 påsar
Krydd- och vitpeppar
Lagerbärsblad
Salpeter(krydda), 2 teskedar
Sandel, 3 teskedar (kryddpåse av märket Sandel)

1 dygn i ättika och sen alla kryddor.
Färdig efter 3 veckor.

Lycka till!
Agnes Bengtsson

Agnes B_300

Sursött bröd (till min lilla Ingegerd, den 7 september 1986)
5 liter vatten
2 msk salt
2 påsar brödkryddor
3 kkp socker
5 kkp sirap
2 kkp apelsinskal (klippta i bitar och kokta) (eller pomeransskal)
2 hg jäst
Rågsikt så att degen känns fast (inget vetemjöl när du skållar)
Vetemjöl så att degen är lagom att baka ut nästa kväll

Beredning:
Vattnet kokas med salt och brödkryddor.
Arbetas med rågsikten så att degen blir lagom fast.
Nästa kväll arbetas degen med socker, sirap, apelsinskalen, jäst och vetemjöl.
Ställes i rumstemperatur att jäsa till morgonen efter kl 5. (Täck över kärlen med dukar så degen håller sej varm.)
Pensla med vispat ägg och kaffe.
2 brödkakor var gång på plåten.
Ungefär 1,5 timme för varje plåt. (Blir nog 8 brödkakor)
Sätt ugnen på 200 grader första timmen och sedan ner till 150 grader.
Tag ut brödet och pensla med vatten eller en fläsksvål och täck över med duk.

Kan förvaras i källare i 2 månader eller i frys hur länge som helst.

Lycka till med baket önskar din mamma Agnes.

*Fanns även ett annat nästan likadant sursötbrödsrecept från 11 februari 1985 (som delvis tagits med ovan) med små skillnader. T ex stod det 1 flaska sirap och bara 1 msk salt. I det receptet behövde man inte gå upp förrän kl 6 på morgonen.

Sursött bröd_600
Agnes recept på sursött bröd

 

Agnes kringlor
2 hg margarin
2 kkp socker
1 ägg
1,5 dl vispgrädde
3 tsk bakpulver
Pärlsocker

Margarinet smältes och får svalna. Därefter blandas allt till en lagom deg.
Vetemjöl så att degen går lätt att rulla ut till fingertjocka längder och sen till kringlor som doppas i pärlsocker.
Bakas vid 175 grader.

Hallandsvägen 106, den 8 november 1984
Mamma Agnes

Agnes kringlor_400
Agnes kringlor

Radiokaka
2 ägg och 2,5 dl strösocker vispas ihop. Tillsätt 3-4 msk kakao.
Smält 3,5 hg cocosfett och blanda väl.
Klä en avlång kakform med bakplåtspapper. Varva med smet och kex. Ställ i kylen o låt det stelna.

Änglamat (enkel dessert)
Blanda vispgrädde, skorpor som brutits i bitar och lingonsylt (eventuellt annan sylt).

I min barndom serverades det bara dessert på söndagar.

Ingegerd H.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>