Årets Årets 2016

aa2016logga_kk600

Musik

 

Album
Granit och morän – Lars Winnerbäck (Mats Klasson)

Hardwired…to Self-destruct – Metallica (Rickard Miletic)

In the magic hour – Aoife O`Donovan
Drifting like a bird – Annbjørg Lien
Granit och morän – Lars Winnerbäck
Blåferdi – Lena Willemark
(Raffael Otte)

Intimate & Live, cd från årets turne med Matt Cardle. (Anita)

Lady wood – Tove Lo (Oskar Rickardsson)

Köpte precis Thord Lindés Bellmansalbum Venus jag följer – med Bacchus jag flyr. Kanon! (mazken)
aa2016_mazken_album

 

Artist/Grupp
Garmarna (mazken)

Lars Winnerbäck (Rickard Miletic)

Lisa Ekdahl som lyste upp i Så mycket bättre. Kommer med ny skiva på svenska 2017 och turné dessutom. (Mats Klasson)

Sven-Bertil Taube – tänk vilken fantastisk artist ,vilken röst vid 82 års ålder. Har alltid beundrat honom. (Anita)

Tove Lo (Oskar Rickardsson)

Väsen (Raffael Otte)

 

Låt
En gammalgoding väljer jag istället för årets låtar för jag tycker texten säger så mycket ; Come give me love med Ted Gärdestad. (Anita)

Glowing heart – Aoife O’Donovan (Raffael Otte)

Garmarna ft Thåström – På öppet hav – verkligen en låt i tiden. Jag ser alla flyktingarna i sina gummibåtar på medelhavet framför mig när jag hör den. (mazken)

Revolution radio – Green Day (Bosse Freij)

Tiggrinnan – Pernilla Andersson och Nu lyfter vi från marken – Freddie Wadling (Mats Klasson)

True disaster – Tove Lo (Oskar Rickardsson)

 

Konsert/Festival
A Walk In The Park, Sofiero, Helsingborg och Jul i folkton i Malmö. (Raffael Otte)

aa2016_matsk_konsert

Måste nämna två som egentligen blir fem. A Walk In The Park på Sofiero i mitten av juli, med fyra bra konserter: Amanda Bergman, Miriam Bryant, Melissa Horn och Lars Winnerbäck. Äntligen fick jag också se Kent, i Malmö i november. (Mats Klasson)

Utan konkurrens, Kent på Tele2 Arena 16/12 2016. (Rickard Miletic)

Way out west, att få se Aurora var magiskt. (Oskar Rickardsson)

 

Positiv överraskning
Hur fantastiskt bra Elin Larsson i Blues Pills sjunger live. Dessutom Dorrian Sorriaux i samma band, en gitarrist i världsklass. (Rickard Miletic)

Toni Holgerssons album Nordic noir, tolkningar av Charlie Engstrand-låtar. Samt Västerbrokören, ett band också med anknytning till Charlie. (Mats Klasson)

Rydvall/Mjelva (Raffael Otte)

Av en slump upptäckte min man och jag nyligen Star FM 104.8 på radion. Blir nostalgisk varje gång jag diskar eller lagar mat och sätter på radion i köket för att få lite underhållning under arbetet. Drösar med popmusik från 1970 fram till och med 1990-tal. Skön lyssning. (Ethel Hedström)

 

Musikvideo
David Bowies Lazarus, där han sjunger från sjukhussängen: ”Look up here, I´m in heaven”. Den gripande och bitvis märkliga videon, regisserad av svenske Johan Renck, släpptes bara ett par dagar före Bowies död i januari 2016, och blir till ett slags farväl från en stor artist. (Bosse Freij)

Filmen om oss – Eva Dahlgren (som var med och gjorde dokumentären om Ingrid Bergman) (låten från albumet Jag sjunger ljuset) (Mats Klasson)

Murder One (Metallicas hyllning till Lemmy) (Rickard Miletic)

Sancturary – Markus Feehily (Anita)

 

Läsning (bok, tidningsartikel, dikt, dokument, dagbok etc)
Agnes von Krusenstjernas sju böcker om fröknarna von Pahlen. Underbart att få läsa vacker svenska – med den gamla grammatiken och ord som ”voro” eller ”gingo”. (mazken)
aa2016_mazken_bok

Cornelis Vreeswijk Ett bluesliv av Klas Gustafson (Raffael Otte)

Hittade websidan Bokbörsen som är en guldgruva om man är på jakt efter gamla böcker. (Mats Klasson)

Årets bästa läsning för mig var Anthony Doerrs bok Ljuset vi inte ser. (Ethel Hedström)
aa2016_ethel_bok

Björn Ranelids roman Min son fäktas mot världen (2000). Så här inleds bokens baksidestext: ”Den 16 mars 1928 blir en ödesdiger dag för Rafael Häger. Två familjers liv förändras totalt när en bil far av vägen i hög fart och Rafaels svåger omkommer. Själv blir han oskyldigt dömd för att ha vållat olyckan.” Det lät ju intressant, men som Ranelid-nybörjare visste jag inte vad jag kunde förvänta mig. ”Alla” vet att Ranelid är författare, men ”ingen” läser honom. Eller? Jodå, han har sin trogna publik; av en inbiten läsare fick jag höra att romanen är Ranelids kanske mest lättillgängliga. Första kapitlet gav mig dock en del tvivel, det var sida upp och sida ner staplade med liknelser och aforismer. Snart blev det nästan mer än man kunde smälta. Men sedan kommer berättelsen i gång och utvecklar sig till en hisnande skånsk släkthistoria, med tvära kast och kullerbyttor genom tid och rum, med ett myller av händelser och livsöden och färgstarka personligheter. Bäst är Ranelid, tycker jag, när han lägger band på sina liknelser och koncentrerar sig på handling och berättande. Det är inte bara bokens geografi – Kivik och Österlen – som vittnar om släktskapet med Piraten. En läsupplevelse utöver det vanliga, minst sagt! (Bosse Freij)

 

TV-program
Det sitter väggarna. Alltid roligt med historia även om det inte är ens eget hus det handlar om. (mazken)

aa2016_mazken_tv

Två stycken som båda blickar bakåt och som på ett personligt sätt ger vår historia. Det sitter i väggarna och Vem tror du att du är? (Mannerström, Jähkel, Röse, Holm och Fröling) (Mats Klasson)

Jag fastnade för Bonde söker fru, faktiskt. (Oskar Rickardsson)

Dokumentärserien på Netflix om knarkkungen Pablo Escobar. (Ethel Hedström)

Så mycket bättre (tittar inte mycket på tv) (Rickard Miletic)

Wahlgrens värld (Anita)

 

Film
Bästa filmen jag sett måste vara Aloys. Förstod inte så mycket, men känslan var fin. Gillar gränsdragningar mellan verklighet och fantasi. (Oskar Rickardsson)
aa2016_oskar_film

Woody Allens Café Society (2016). Woody Allen gör ett nedslag i 1930-talet, i ett soldränkt film-Hollywood och i New Yorks gangstermiljö, med mycket kärlek och flera vändningar. En av Allens bättre, på senare år. (Bosse Freij)
aa2016_bosse_film

Polarexpressen. Ny tradition för oss att se den varje jul. Fin film. (Ethel Hedström)
aa2016_ethel_film

Har inte sett någon ny film i år som satt något spår. Men jag har i alla fall startat en ny egen tradition (tror jag), att se Bergmans Sommarnattens leende under midsommaren. (Mats Klasson)

 

Scenföreställning (teater, dans, musikal, standup, diktläsning, happening, performance etc)
Alexander Bard i Konsten i en digital ålder. Egentligen är det här en föreläsning, men Bards halsbrytande resonemang och stundtals stand up comedy-liknande framtoning gjorde det till en mycket se- och hörvärd upplevelse. Publiken i Dunkers Kulturhus var med på noterna. Att Alexander Bard är en superskärpt person med intressanta tankar framgick klart. De korta byxorna och skägget fanns kvar, annars var det långt till bilden man hade av honom från TV-rutan. Det är alltid spännande med människor som ser på vår dåtid och nutid från nya infallsvinklar. Efteråt vandrade jag hemåt i höstmörkret med ett eftertänksamt leende. (Bosse Freij)

I december: Göteborgs stadsteater; Stjärnornas tröst tillägnat Karin Boye. En föreställning som började klockan 22.00. Stämningsfulla uttryckssätt av Boyes texter, både tal och sång. Annorlunda att gå på teater under sen kväll. (Ethel Hedström)

Ett slag performance är nog mina överlämnanden av gåvor, främst böcker, till Raffael under vår sommarturné på platser som hade anknytning till respektive gåva. Göran Greiders bok om Dan Andersson fick han på Centralstationen i Stockholm där Dan också klev av tåget efter sitt livs sista resa 1920, en Cornelisbiografi i Cornelisparken på Söder, inte långt från Katarina kyrka, Strindbergs roman Hemsöborna överlämnades på Kymmendö, en tändsticksask med solstickpojken på vid Einar Nermans grav på Lidingö kyrkogård samt Tage Danielsson-biografin vid Tages grav på samma kyrkogård. (Mats Klasson)
aa2016_matsk_performance

 

Personlig händelse
Att jag bestämde mig för att börja plugga tyska igen. Jag har inte läst det sedan gymnasiet, men har alltid känt att jag vill kunna mer. En påbyggnadskurs på Medborgarskolan under hösten har gett mersmak. Jag fortsätter under våren, en kväll i veckan. Es ist ein grosser Spass! (Bosse Freij)

Att jag ännu mer bestämt bestämt att jag bara förvärvsjobbar ett år till. (Mats Klasson)

Det var häftigt att se Robert Plant med band på amifieteatern i Pula i juli. (Rickard Miletic)

Jag arrangerade Skrivcafé genom Studiefrämjandet både under våren och under hösten. En både rolig och förkovrande sysselsättning. Förstås också energikrävande. Jag är inte van att leda grupper. (Ethel Hedström)

Jag har flyttat till en ny lägenhet med min flickvän och har bytt jobb tre gånger, tredje gången kändes det hur bra som helst. (Oskar Rickardsson)

Min sista arbetsdag och flytten till Småland och tystnaden, lugnet och friden. (mazken)

My two trips to Sweden this year. (Raffael Otte)

 

Konstupplevelse
Att  följa Apertus photoshoppande när han skapar sina bilder – filmer där man ser skapandet i hög hastighet. Rekommenderas! (mazken)

Besöket i Borås där det vimlar av offentliga konstverk i alla möjliga stilar. Störst vad gäller fysisk storlek var förstås Pinocchio-statyn där. (Mats Klasson)
aa2016_matsk_konst

 

Mitt eget bästa foto (som jag själv fotograferat under 2016)
aa2016_mazken_mitt-basta-foto
Dimma över Brånängen. (mazken)

 

aa2016_matsk_mitt-basta-foto
Raffael som fotograferar på Södermalm, Stockholm någonstans mellan Mariatorget och Monteliusvägen. (Mats Klasson)

 

aa2016_oskar_mitt-basta-foto
(Oskar Rickardsson)

_
aa2016_ethel_mitt-basta-foto
Under min resa till Cypern i oktober. Jag hälsade på min syster som bor där. Då hände det sig att en åsna slet sig från sin ofrihet och kom galopperande ner längs gatan. Ett par sekunder stod den helt stilla precis intill oss. Synd om alla åsnor som jag såg stod bundna lite överallt. Klart de rymmer sin kos om de får tillfälle. Det skulle jag också göra. (Ethel Hedström)

 

Resa
Inre resor är alltid de bästa, år efter år. Så länge en rör sig framåt och en njuter av resan. (Oskar Rickardsson)

I oktober besökte jag och kärleken ett soligt Paris. Jag trodde väl aldrig att jag skulle cykla i en stor parisisk rondell, men så blev det – på en guidad cykeltur. ”Det är ingen fara”, skämtade guiden, ”90 % klarar sig med livet i behåll.” Ett par timmars cykeltur i lugnt tempo är ett bra och trevligt sätt att se och lära sig mer om en storstad, det kan rekommenderas! Guiden lärde oss också om ”The power of the palm”; att en bestämt utsträckt hand med öppen handflata får – de flesta – franska bilister att bromsa in. Tveksamt om detta funkar i Sverige. (Bosse Freij)

Kroatien (Rickard Miletic)

Sverigeturnén i juli med Raffael Otte. Sofiero i Helsingborg, Borås och Stockholm med utflykter till Lidingö och Kymmendö. (Mats Klasson)
aa2016_matsk_resa

Sweden in july and december. (Raffael Otte)

 

Naturupplevelse
Karön, Ronneby, i midsommar. Och vandring i Svinemosse på Aldmindingen, på ett sommarfagert Bornholm. (Bosse Freij)

Kymmendö alias Hemsö i Stockholms skärgård, en lagom liten ö där man kommer nära Strindberg, Sif Ruud och Allan Edwall. Natur med både hav, klippor, lövskog, ängar och myror. (Mats Klasson)
aa2016_matsk_natur

När jag och dotterdottern – 6 år – var och metade och hon fick dra upp sin första abborre. (mazken)

Our Sweden trip in the summer of 2015 with the long wanderings in Åtvidaberg, Flen and Kullaberg. (Raffael Otte)

Änggårdsbergen och de betande fåren där, som alltid. (Oskar Rickardsson)

 

Sportupplevelse (som aktiv, eller som åskådare: live, på TV, radio, webb)
Helsingborgs IF:s snöpliga sorti ur fotbollsallsvenskan. Jag såg kvalmatch nr 2 på TV. Ledning med 1-0 i minut 82 förbyttes till 1-2 under slutminuterna. Halmstad vände och vann, och HIF degraderas efter 23 år i högsta serien. Men det blev värre. Skandalscenerna efter matchen har nog många sett, hur maskerade ”fans” tar sig in på Olympias gräsmatta och attackerar och drar tröjan av HIF-spelaren Jordan Larsson. Beklämmande, alla sanna fotbollsvänner tar avstånd från ett sådant beteende! (Bosse Freij)

Inte mycket sport i år, såg t ex inte en enda minut från sommar-OS. Det närmaste sport jag kom var väl min egen cykeltur tur och retur till Hagstadstämman i juni och förstås min 15 km långa promenad från Sundbyholms slott till Eskilstuna, mitt i ljumma sommarnatten i juli, efter en Winnerbäckkonsert, med sommarlandskap till vänster och en aldrig sinande bilkö till höger. (Mats Klasson)

Måste ändå bli Rio Olympics 2016: Usain Bolt wins 100m gold, Justin Gatlin second. Ha! Där fick han Gatlin. (Ethel Hedström)

Självklart tjejernas VM-silver i fotboll. Speciellt att de slog USA (skadeglädje). (mazken)

SM-Guldet i bandy med VSK. (Rickard Miletic)

 

Person
En negativ spaning här – tyvärr blir det nog Donald Trump. (mazken)

Mats Klasson. (Raffael Otte)

Mats Klasson (Kafé K), Michael Campese (Sportchef i VSK) och Anders Tengström (Swishgeneralen VSK-supportrar). (Rickard Miletic)

Min mamma som trots hjärtsvikt och Parkinson kämpar på att klara så mycket hon kan i det vardagliga rutinerna – och aldrig hon klagar! (Anita)

Får bli tre stycken i år. Raffael Otte som oförtröttat försöker sprida sin entusiasm över musik han hört, böcker han läst och platser han besökt och fotograferat. Rickard Miletic som efter flera förtjänstfulla år på Kafé K slutar samt mazken som efter ett helt arbetsliv i huvudstaden nu äntligen kunde dra sig tillbaks till gården i Småland, till ett lugnare och naturligare liv. (Mats Klasson)

Alla i min närhet och hon i min kärhet! (Oskar Rickardsson)

 

Plats
Hallarna, min och mina syskons skog där vi lägger ner mycket arbete men också får anledning att träffas. Runt Kristi Himmelsfärd varje år roar vi oss där med grillning, tipsrunda, kaffe och lekar. Ett tillfälle att träffa andra släktingar och vänner. (Mats Klasson)
aa2016_matsk_plats-hallarna
Hallarna, vinter och sommar, i söcken och helg, i arbete och fritid.

Jag och min man bestämde oss för att flytta och bo i Portugal på vintrarna. Alltså, om några år när vi bägge är pensionärer. På somrarna kommer vi att tillbringa på vårt lantställe i nordvästra Bohuslän. (Ethel Hedström)
aa2016_ethel_portugal

Skatari, en liten by utanför staden Pula i Istrien (Kroatien) (Rickard Miletic)

Mina egna ägandes 3900 kvadratmeter av Småland. (mazken)

Stockholm. (Raffael Otte)

Änggårdsbergen, återigen. (Oskar Rickardsson)

 

Teknik
Chromecast tillsammans med Plex-mediaserver. (Rickard Miletic)

Här får min man Kjell bidra: Han vill ha en ny mobil med värmekamera. (Ethel Hedström)

Plockade fram gamla VHS-kassetter som jag tittade på igen, efter många år. (Mats Klasson)

 

Sorg
Att Helsingborgs IF fick lämna Allsvenskan. (Anita)

Att kloka och roliga Bodil Malmsten lämnade oss.
Livsfarlig okunnighet och tron på att det finns enkla svar på komplicerade problem, kortsiktigt kapitalistiskt rofferi och förnekelse av fakta, inte minst vad gäller det globala klimatet. Extremism, ökade klyftor mellan fattiga och rika, samt oförmågan att känna empati och medmänslighet. (Mats Klasson)
aa2016_matsk_sorgBodil Malmsten

 

HIF:s degradering till superettan i fotboll, och såklart allt krigande i världen. (Rickard Miletic)

Över att hela världen just nu skakar i sina grundvalar. Och att Donald Trump kommer att vara USA:s näste president. Jag har inte kommit över chocken ännu. (Ethel Hedström)

Det var en tung sommar… (Oskar Rickardsson)

 

Glädje
…men det underlättar när en är flera som bär, som delar den där sorgen. Det blir lättare att till slut ta sig ur då, lättare att i stunder också se något annat bortom sorgen. (Oskar Rickardsson)

Att det trots allt finns människor som kämpar mot orättvisor, okunnighet, girighet och egoism. Många ungdomar visar också intresse och har kraft att engagera sig för detta, vilket ger ett hopp för framtiden, trots skrämmande exempel på motsatsen. (Mats Klasson)

Att få vara frisk. (Anita)

Har varit med i ett stort forskningsprojekt som Göteborgs universitetssjukhus har bedrivit under 2016. Scapis kallar de studien. Frivilliga personer mellan 55 och 65 år har fått delta i en omfattande undersökning om hur det står till med hälsan i det åldersspannet. Efter många och ibland ganska jobbiga kontroller fick jag beskedet att jag var frisk. Skönt att veta. (Ethel Hedström)

Mina katter. (Rickard Miletic)

 

Maten
Lax- och salladspicnic med myrorna på Kymmendö. (Mats Klasson)
aa2016_matsk_mat

 

Mötet
Jag fick i juli i år förmånen att vara med när Raffael besökte Björn – som för över 20 år sen var ansvarig för den konsert Hans Otte (Raffaels far) höll i Borås Konsthall – och hans fru utanför Borås. Då i början av 1990-talet var Raffael inte med. Men nu över 20 år senare fick de träffas och förstås var Hans Otte det stora samtalsämnet. Hans Otte var liksom både frånvarande och närvarande på en gång. Mycket rörande. (Mats Klasson)
aa2016_matsk_motet

 

Udda händelse
Gjorde en tattoo-sleeve (fyllt armen med tattueringar) på vänster arm. (Rickard Miletic)

 

GOTT NYTT 2017 önskar

aa2016_medverkandejpg

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>