Sparrissoppa med purjolök

 Foto: Mats Klasson

 


kamera med txt kafek_80

Vinnarfoton 2008 – 2019


 

Välkomna till Kafé K!

Kafé K är tänkt att vara en mysig mötesplats med mångsidigt innehåll.

Vi är ett tiotal medarbetare med olika bakgrunder, intressen och färdigheter. Det ger förutsättningar för ett varierat och rikt Kafé K. Vi ger även plats till gästskribenter och gästmedarbetare när det finns möjlighet till det. Så har ni något intressant ni vill publicera på Kafé K, kontakta någon av oss medarbetare så kan vi diskutera det.

För att inte glömma bort vårt förflutna ligger alla våra gamla sidor som skapades mellan 2008 och 2013 kvar på en arkivsida. Se länk nedan (Arkiv 2008-2013). På arkivsidan kan ni ta er fram med hjälp av den gamla menystrukturen. Vill ni läsa eller titta på något från 2013 och framåt använd gärna sökrutan uppe till höger, eller få upp alla artiklar som publicerades en viss månad under Arkivet i mitten längst ner.

Vi startade den 14 juni 2008 så samma datum i år, 2022 fyllde vi 14 år.

Precis som de senaste två åren tar vi det lugnt även 2022. Vi har is i magen och alla schemalagda aktiviteter som är behäftade med stress, deadlines och strama ramar vilar vi. Istället är vi öppna för spontana, friare inlägg och uttryck. Men några gamla fasta avdelningar finns kvar och gemensamt för alla dem är att de publiceras oregelbundet. Ingen av dem har några schemalagda publiceringar.

Men det finns några projekt under året.

 

Varmt välkomna!

 

 Vår Kafé K-medarbetare Pia Karlsson (Paisley) avled den 4 september 2019.
Som en hyllning och för att minnas har vi gjort en lista på alla Pias artiklar på Kafé K.
Tack Pia, vi saknar dig på kafét. 

 

 

KAFÉ K-NYTT


BitFörBit2022_600

Pga högre ålder och mindre ork blir det ingen Röda Jultråd i år. Har helt enkelt inte haft krafterna och inspirationen att utföra det omfattande arbetet. Istället satsar jag på en enklare variant av frågesport, i Bit för bit-format. Se planeringen nedan.

En julupplaga av Bit för bit som pågår i fem omgångar 30 november-24 december 2022. Varje omgång omfattar fem dagar, fem poängnivåer 5-4-3-2-1, där det blir lättare för varje dag. Två uppgifter i varje omgång. En poängnivå varje dag.

23-27 november: Testuppgift A & B

30 november – 4 december: Uppgift 1 & 2
5 december – 9 december: Uppgift 3 & 4
10 december – 14 december: Uppgift 5 & 6
15 december – 19 december: Uppgift 7 & 8
20 december – 24 december: Uppgift 9 & 10

 

På varje uppgift får man endast svara på EN poängnivå. Är gissningen rätt får man den poäng på vars poängnivå man svarat. Är svaret fel blir det 0 poäng på den uppgiften.

Facit, resultat och sammanlagd poängställning redovisas efter varje femdagsomgång. Den 5 december redovisas uppgift 1 & 2, 10 december uppgift 3 & 4 osv.

Inga priser, bara äran.
Välkomna!

Mats K.

 


På måndagar och tisdagar kommer det att alterneras mellan dessa tre rubriker (läs om regler och förutsättningar på respektive sida):

Citatet
CITATET


K-märkta ord

K-logoLo

 

K-Akademins alternativa ordlista

ordlista

 

 


Under rubriken Månadskrönikan reflekterar , funderar och minns mazken i slutet av varje månad och visar ett foto taget på precis samma ställe så att vi ska kunna följa årstidernas växlingar.

MÅNADSKRÖNIKAN

 


I mitten av varje månad  blickar vi under rubriken Kafé K för 10 år sen, tillbaks på hur det såg ut på Kafé K för precis ett decennium sen. En nostalgitripp alltså.
Kafe K för 10 år sen_584


kvitter_liten
Kvitter är en avdelning där vi samlar kortare texter. För att kunna publicera ett Kvitter finns det några regler att följa:
Det ska vara kort. Högst ett tiotal rader. Som mest 50 ord.
Massivt, tätt packat med innehåll. Men med pilar och vägar långt utöver orden.
Dikter, aforismer, pastischer, parafraser, parodier, egenpåhittade ordspråk, lek med ord och språk.
Men inga direkta citat. Något nytt måste ha tillförts av kvitterförfattaren.
Roligt, klokt, underfundigt, vackert, vidgande, perspektivskiftande, tänkvärt.

Inte omöjligt att vi försöker ge ut alla kvitter i bokform så småningom när vi har tillräckligt många. Så skicka gärna in era kvitter!


 

 


Även under 2022 kommer vi, liksom med alla andra schemalagda aktiviteter, att pausa månadsbildsomröstningarna på Kafé K.
Men d
et blir bilder på förstasidan ändå, och i år läggs de ut några dagar in på varje månad och har ett mattema.