I huvudet på en jultrådskonstruktör

Nu har jag i drygt ett par månaders tid haft MITT roliga när jag konstruerat alla årets jultrådar. Både till Röda Jultråden och till Raffaels Röda Jultrådar. Två tävlingar där jag fått anpassa klurigheterna till dem som ska försöka lista ut dem.

Jag skulle vilja ge några generella inblickar i hur jag tänker och associerar när jag konstruerar mina jultrådar, med hjälp av några enkla exempel.

Om man ska göra ledtrådar till jultråden HAND kan man tänka på olika sätt. Man kan t ex göra det olika svårt genom att associera sig ut från själva huvudämnet och se om de tävlande hänger med, eller genom att göra det enklare genom att striktare hålla sig i närheten av själva ”näven”.

En enkel nivå att lägga sig på kan ge dessa ledtrådar som alla anspelar på handens fem fingrar, men då måste man nog också vara generös och godkänna ett svar som FINGRAR:
A – Tumme
B – Index
C – Lång
D – Ring
E – Minst

Vill man hellre inrikta sig på hela handen, utan att zooma in på fingrarna kan ledtrådarna bli de här:
A – Höger används mer än vänster
B – Samma på engelska, tyska och svenska
C – S och Ä läggs till i pluralis
D – Pollex och index
E – Öppna, knutna eller knäppta

Med dessa ledtrådar kan svaret FINGRAR inte ge full poäng, kanske som mest 2 poäng mot 5 poäng för svaret HAND (eller HÄNDER)
Pluralisledtråden på C åsyftar engelskans hands, samt Hände och händer på tyska respektive svenska. (Obs! Tyska substantiv börjar alltid med versal.)
Pollex och index på D är de latinska beteckningarna på tumme och pekfinger.

Vill man ändå fokusera på de fem fingrarna, men göra det svårare än med de fem första ledtrådarna kan man använda dessa:
A – Liftar och likar
B – Pekar
C – Fuck you!
D – Gift
E – Lilleman

Med tummen liftar och likar (lajkar) man. Fuck you är det väl det man försöker säga när man visar långfingret. De som är gifta har oftast sina ringar på ringfingret. Det svenska ordet ”gift” med sin mångtydighet är ett drömord för korsords- och jultrådskonstruktörer förstås.

Mats hand

Mats hand

 

Detta HAND-exempel kan kompletteras med lite extrakunskap i form av den kända barnramsan och de latinska beteckningarna på fingrarna.

Tummetott,
Slickepott,
Långeman,
Gullebrand
och lilla Vicke vire.

Tumme – Pollex
Pekfinger – Index
Långfinger – Digitus medius
Ringfinger – Digitus anularis
Lillfinger – Digitus minimus


Raffaels Tastatur_600

Raffaels Tastatur

 

 

 

 

Ytterligare ett exempel där den röda tråden ska vara TANGENTBORD (eller möjligen DATOR, SKRIVMASKIN eller LAPTOP).

Om man utgår från den kända tangentbordsraden QWERT i de fem ledtrådarna kan man helt enkelt använda det svenska bokstaveringsalfabetet.
A – Qvintus
B – Wilhelm
C – Erik
D – Rudolf
E – Tore

Här måste man nog skriva ledtrådarna i just den här ordningen, för att inte göra det alldeles för svårt att upptäcka QWERT-raden.

Man kan ändå göra det lite svårare (och ändå kanske inte ALLTFÖR svårt) om man använder det tyska eller engelska bokstaveringsalfabetet.
A – Quelle
B – Wilhelm
C – Emil
D – Richard
E – Theodor

A – Quebec
B – Whiskey
C – Echo
D – Romeo
E – Tango

Ett sätt att förenkla den ursprungliga gruppen av ledtrådar kan vara att tillfoga tangenterna nedanför QWERT ungefär så här:
A – Qvintus står på Adam
B – Wilhelm ovanför Sigurd
C – Erik över David
D – Rudolf längre än Filip
E – Tore sitter på Gustav

Dessa ledtrådar kan ge ganska roliga bilder i huvudet. Särskilt om man känner några personer med dessa namn.

Vill man röra till det ordentligt kan man förstås associera till alla de tre ovan nämnda bokstaveringsalfabetena och breda ut sig ordentligt med vidare associationer och dessutom strö siffror, tal och ordningsnummer i ledtrådarna.
A – Näststörst i Kanada
B – Den andre, kejsare av Tyskland
C – Den fjortonde, kung av Sverige
D – Den förste älskaren, Valentino
E – Argentinsk dans för två

A är Quebec som är den näststörsta provinsen i Kanada (och dessutom den nästäldsta staden i landet, bara St John’s i provinsen New Foundland and Labrador är äldre). B är Wilhelm II och C är Erik XIV. D är Rudolf Valentino, skådespelaren på E dansas det tango.

När jag gav Raffael exemplen ovan alldeles nyss, fick jag lära mig att de tyska tangentborden (som heter Tastatur) har QWERTZ på översta bokstavsraden. Z har alltså bytt plats med Y. Troligen för att Z är mer frekvent i tyskan än Y. Dessutom har man inte Å i Tyskland, så på den tangenten finns istället Ü. På svenska tangentbord skriver man Ü, genom att först trycka på tangenten för ¨ (samma tangent som också har ^ och ~) och sen på U-tangenten.
Däremot finns förstås både Ä och Ö på tyska tangentbord eftersom de bokstäverna används på tyska.

Jag gissar att det finns andra liknande variationer av det s k QWERTY-tangentbordet beroende på språk och land.
Skulle man vara jultrådskonstruktör för en bredare (mer internationell publik) är det förstås många fler saker man måste tänka på och ta hänsyn till. Så jag tror jag håller mig till det svenska perspektivet, det kan vara svårt nog.

Om man inte stirrar sig blind på QWERT, kan man förstås slänga in ledtrådar och associationer kring ord som nyckel och bord (keyboard), det matematiska begreppet tangent, skrivande, knappande , vagnretur, skrivmaskin, radmatning, gemener, versaler, nummertangentbord, control, shift, alt osv. Associationsbanorna verkar oändliga här.
Men det är en helt annan historia som jag inte tänker knappa in här och nu, på mitt tangentbord.

Hoppas denna text gav en inblick i hur de röda jultrådarna kommer till i just den här jultrådskonstruktörens huvud och vilka val jag måste göra för att lägga uppgifterna på en lagom svår nivå, med tanke på de tävlandes kunskaper, associationsförmåga, ålder, kulturella och geografiska utgångspunkt m m.

 

Snart (fredagen den 6 november) är det er tur att ha ERT roliga: Att försöka lösa uppgifterna i Röda Jultråden och/eller Raffaels Röda Jultrådar.

Jag kan bara önska er lycka till!

 

Mats Klasson

2 kommentarer till I huvudet på en jultrådskonstruktör

  • Anita  säger:

    Tack för intressant läsning Mats!
    Mvh Anita

    • Mats Klasson  säger:

      Tack, Anita.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>