Äntligen slut på sommaren!
Söndagen den 2 september 2012

Ja, nu provocerade jag säkert någon med den rubriken. Då får ni provocera tillbaks. Ge och ta, ni vet. Brutalt men hjärtligt. Skämt åsido gillar jag faktiskt hösten. Den klara friska luften som är lättare att andas. De vackra färgerna. De mysiga inomhuskvällarna. De dimmiga morgnarna. På hösten kommer också allt igång igen, efter sommaruppehåll och semestrar, inte minst inom kulturen. Mycket att se fram emot i höst. 

Sedan starten våren 2008, tillsammans med mazkens förnyelse av våra websidor en tid därefter, kommer det att hösten 2012 bli de största förändringarna hittills på Kafé K. Mycket nytt och intressant på gång:

Tre nya kunniga medarbetare med olika bakgrunder. Funderingar och planer på att göra Kafé K i nytt format som ska öka tillgängligheten och aktiviteten. Flera nya projekt på gång eller på idéstadiet. 


För mer detaljerad genomgång av vad som hänt på Kafé K det senaste halvåret och allt det nya vi ser fram emot,  läs mer under Ballongnytt nedan.

Tag ett djupt andetag av den friska höstluften. Jag vågar utlova en intressant och spännande framtid för Kafé K.
Ballongnytt
Med hjälp av en av våra nya fasta medarbetare kommer möjligheten att göra Kafé K i ett nytt, mer användarvänligt format (Wordpress) att undersökas. Förhoppningsvis leder det till att alla Kafé K-medarbetare lättare kan publicera sitt material på egen hand, vilket i förlängningen förhoppningsvis ökar aktiviteten. Möjligheten att kommentera och diskutera innehållet på Kafé K bör också kunna förbättras i detta nya format. Som det nu är känns det lite splittrat med själva Kafé K på websidorna, vårt forum på ett annat ställe och våra Facebooksidor på ett tredje. Jag hyser i alla fall stora förhoppningar på detta nya format. 

Boklådan  
Här behövs nog någon med läsögonen på näsan, bokmalar i garderoben och entusiasm i berättarrösten som kan öka lusten att skriva bokrecensioner på Kafé K. Tyckandet om lästa böcker behöver ju inte heller gälla nyutgivet. Det kan ju vara en klassiker eller en läsupplevelse för längesen, som sitter kvar i minnet.

Henry Bronett gav oss ett par handfulla bronetter under sommaren. Ett urval av hans dikter som han och jag gjorde i samförstånd. Möjligen kommer Henry att bidra med ännu mer vad det lider. 

Jag och mazken roade oss med att publicera varsitt kåseri i maj. Jag kan redan nu utlova mer i denna genre av en av våra nya medarbetare. Publiceras inom kort.

Förutom Ethel Hedströms båda noveller blev det tyvärr inte mycket av min ambition att få in fler korta berättelser. Vi får kanske göra ett nytt försök, på något annat sätt.

Lördagstipset, där fem Kafé K-medarbetare medverkat, tycker jag blev över förväntan. Omväxlande, bra och användbara tips. Det blev så lyckat att vi från och med september kör en ny omgång lördagstips. Denna gång blir vi sex som turas om. Elin Englund och mazken tillkommer som lördagstipsare, medan Andersson pausar.

Allra mest förhoppningsfull är jag vad gäller vårt stora följetongsprojekt. Jag och Paisley hjälps åt att skriva och mazken har hoppat in och skrivit en del. Inte omöjligt att fler kommer att bidra till denna följetong. Tror nog det kommer att ta längre tid än först beräknat, så vi riktar in oss på en publicering av det första följetongsavsnittet någon gång under 2013. 

Fotografi.
Kul att Månadsbildsomröstningen, skött av mazken, varierar bilderna på förstasidan, månad efter månad. Tyvärr är det lite si och så med både inskicket av bilder och röstningen ibland, ibland är det gott om bilder, ibland inte. Kanske kan vi göra något för att öka intresset att delta här. Kanske kan vi förenkla röstandet på något sätt. Kafé K i nytt format kan möjligen vara till god hjälp?

När vi nu fått en bra, näst intill professionell, fotograf som medarbetare kanske chansen ökar att vi också får fart på reportagefotot och det konstnärliga fotot.

Intervjuer.
Dåligt med intervjuer har det också varit på sistone. Kanske dags att anlita någon intervjuansvarig med nyfikenheten i behåll som kan få fart på frågandet? Det behöver inte vara redan kända människor som intervjuas, nyfikenheten borde vara ännu större på människor som inte är kända alls, men som har något spännande och intressant att berätta.

Kalendern.
Tompa kan vi tryggt lita på. Från hallandskusten kommer varje månad en mycket användbar Kalender när man ska planera sina konsertbesök eller skivköp. Hösten brukar vara fylld med både konserter och nya skivor, så håll koll på Tompas kalender så att ni inte missar något.

Konst.
Här har tyvärr inte mycket hänt det senaste halvåret. Idéer om nya idéer? 

Medarbetarna.
Jag är mycket glad och stolt över att ha lyckats övertala tre personligheter att bli nya fasta medarbetare på Kafé K. Tre färgstarka människor med mycket olika bakgrunder. En med kamerablick, konsertlust och sportintresse. En exilier med glimten i ögat och satiren och humorn som vapen. En mångsidig, entusiastisk, musikkunnig tysk med stort intresse för svensk kultur. Det bådar gott för både förnyelse och mångfald på Kafé K framöver. Ta väl och varmt emot dem så att de känner sig välkomna på vårt kafé!  Samtidigt hoppar tre gamla medarbetare av. Vi tackar Amina, LinusJ och Vikkis för den här tiden.

Musik.
Det är tur vi har Paisley. Just nu skördar vi frukterna av hennes sommarkonserter. Varierade, välskrivna, vidgande konsertrecensioner och konsertreportage, ofta illustrerade med bra bilder. Själv har jag bara bidragit med det stora bild- & videoreportaget från Backafestivalen, samt skivrecensioner av Eddie Lövholm Eriksson och Sofie Livebrant. Ska försöka avlocka övriga ett och annat musiktyckande framöver. På något sätt ska det väl kunna lirkas ur er? För på musik lyssnar de flesta av er, det vet jag.

Reseskildringar.
Vore trevligt med några reseberättelser under den mörka årstiden. För några har väl varit ute och rört på sig i sommar? 

Tompas jukebox.
Kanske dags att modernisera vår jukebox på något sätt? Varför inte med länkar till youtube och spotify. Kanske erbjuds också nya möjligheter om Kafé K kommer i nytt mer användarvänligt format.

Tävlingar.
OS-året 2012 hölls ett eget OS på Kafé K. Nämligen sommartävlingen Ortsport. Det skulle gissas svenska småorter under sju sommarveckor. Stor uppslutning med stort kunnande. Jämnt och spännande blev det också. Delad förstaplats mellan Cissilia och Bosse Freij. Delad tredjeplats mellan Ethel Hedström och Tompa. Tror minnsann det var delat på femteplats också.

Våra vänner.
Gäst med G på K har av flera olika orsaker haft ett halvårslångt uppehåll, men nu har vi fått en septembergäst i vårt gästrum. Micke Kihlgård, en talangfull låtskrivare och musiker från Värmland, som presenterar sina låtar med väldigt vackra videos. 

Har bett mazken att titta över våra länkar under Våra vänner. Det finns gamla inaktuella som behöver tas bort och nya kan läggas till. Även här en förnyelse alltså.


Tack alla Kafé K-medarbetare så här långt. Hösten och vintern 2012-2013 ser jag verkligen fram emot eftersom det är så mycket nytt på gång på Kafé K. Tre nya krafter, nya idéer, nytt format, nya perspektiv, nya grepp, nya möjligheter.

En viktig sak, glöm inte kommentera och ge reaktioner på det som publiceras på Kafé K. Särskilt de nya Kafé K-arna kommer att känna sig extra välkomna om de möts av ett eller annat ord eller kommentar. Så tyck till, både med positiva ord och kreativ kritik!

Var positiva! Höstens kalla frisk luft ersätter sommarens fisljumma. En spännande Kafé K-period börjar NU.


Mats Klasson

Tillbaka till senaste Från andra våningen