Summering och utsikter
Fredagen den 6 april 2012

Tid och ork är begränsade resurser. När Mr Måste och Fru Borde tar stora tuggor av dem blir det ännu mindre kvar. Att späda med vilja och lust hjälper bara delvis. Nu när våren och sommaren kommer tror jag att Mr Måste mättats och då växer tiden med flera centimeter på varje visare. När även Fru Borde bortdribblats ökar orken med kraften av åtminstone ett ungdomsår. En slitsam höst och vinter vänds till hoppfull vår och utsiktsvid sommar.

Vårledigheter och sommarplanering ger också extra kraft med sin medföljande förväntan. Jag ska försöka ta vara på mina upplevelser och dela med mig av dem på Kafé K. Jag hoppas också få mer tid att skriva...och läsa. Det finns så mycket jag skulle vilja skriva om. Ett större litterärt projekt tillsammans med en annan Kafé K-medarbetare ser jag särskilt fram emot. Resultatet av det kommer förhoppningsvis någon gång under 2012. Kanske kommer flera nya idéer också att ta form på kafét. 

Jag gör också ett försök att summera det senaste halvåret på Kafé K. Detaljer hittas under Ballongnytt nedan.

Vi ser framåt mot ljuset och möjligheterna!
Ballongnytt
Punkt för punkt.

Boklådan har gott om plats för mer. Sen senast har Paisley bidragit med ett par bokrecensioner. Henry Bronett gästade med några dikter och jag bidrog med en kort dikt nyligen. Ethel Hedström delade med sig av en novell och ytterligare en novell skriven av henne kommer snart. Roligt också att Lördagstipset börjat så lovande med bra och varierande innehåll. Det finns också ett större litterärt projekt på gång som ska fylla Boklådan till viss del. 

Fotografi.
I början av året bidrog Anita med ett färgsprakande bildreportage från Botaniska trädgården i Uppsala. Månadsbilden rullar på tack vare mazken. Vissa månader är det ont om bilder och röstande, andra månader är det ett överflöd. Som nu i april då även två nya fotografer deltog med bilder. Glädjande!

Intervjuer.
Förutom Feffe Kauffmanns gästintervju av Snövit Hedstierna har det varit dåligt med Kafé K-intervjuer på sistone. Bidra gärna med intervjuer. Det behöver inte vara en känd person som intervjuas. Tvärtom kan det vara extra intressant att få veta mer om någon som verkar i det dolda. 

Kalendern.
Ett stort TACK till Tompa som ger oss sina överblickar av vad som är på gång varje månad. Nu när konsert- och festivalsommaren snart är igång, blir det extra kul att kunna bjuda på denna Kalender på Kafé K.

Konst.
Tyvärr har det inte blivit något här sedan mazkens härliga tunnelbanekonstresor hösten 2010. Mycket plats att fylla på Kafé Ks galleriväggar. Kom ihåg att konst kan ju vara mycket mer än bara måleri. 

Medarbetarna.
Vi är fortfarande samma gäng. En del mer aktiva än andra. Tyvärr har min tid och ork inte räckt till att genomföra de individuella projekt jag hade hoppats på. Men jag tar nya tag och hoppas det kan bli mer av det. Mycket positivt är att nästan alla var med på Årets Årets som summering av kulturåret 2011, precis som förra året. Hoppas det kan bli en trevlig tradition varje nyår på Kafé K.

Musik.
Det är nog den avdelning som är livaktigast. Paisley är flitigast och kommer med inspirerande och läsvärda konsertrecensioner med jämna mellanrum. Jag själv har recenserat skivor och konserter när tid och lust funnits. Uppskattat var också Anderssons härliga, smått nostalgiska, reportage från punkfestivalen i Kristinehamn i höstas.

Reseskildringar.
Vi fick åka till Istrien i Kroatien i september tack vare Rickard Miletics fina bilder och informativa text. Annars har det varit dåligt under denna rubrik det senaste halvåret. Nu när ni ska ut och resa i sommar, kan ni kanske ha ett litet resereportage till Kafé K i åtanke. Det behöver inte vara så långt. Ett enkelt sätt är att skriva med utgångspunkt från några foton ni tagit på resan. 

Tompas jukebox.
Tyvärr längesen det hördes något från kaféts jukebox. Trots ett par inbjudningar har det tyvärr inte resulterat i någon skivhög att fylla boxen med.

Tävlingar.
Anita, Paisley och undertecknad har spottat frågor i KaféQuiz under vintern. Röda Jultråden i december blev en oväntat stor framgång vad gäller antal deltagare och svarsflit. Kanske för att tävlingen också lanserades på Facebook och hade en egen evenemangssida där. Som vanligt utlovas en sommartävling också. Som traditionen bjuder inleds den runt Kafé Ks fjärde födelsedag den 14 juni. 

Våra vänner.
Gäst med G på K har dominerat denna avdelning. I oktober var författaren och debattören Henry Bronett vår gäst. Det ledde också till att han därefter publicerade några dikter och en s k kattskröna på Kafé K. Inte omöjligt att Henry dyker upp med mer på kafét framöver. I december fick vi vår förste internationelle Gäst med G på K. Jag intervjuade tyske personligheten Raffael Otte på engelska. Det blev en lång och innehållsrik intervju med många videoklipp och bilder dessutom. Har ni inte redan läst den, gör gärna det. Det är en "journey in music and mind" som jag underrubricerade den. Raffaels intresse för svensk musik och kultur är också en intressant del av intervjun. 2012 inleddes med att Camilla Svedén, musikskribent på Musicstage, gästade oss. I februari var unge Sebastian Eklund gästskribent med en filosofiskt färgad text. Ni som var med på Dunkla Rum-tiden känner honom kanske bättre som "Basse". I mars har en halvhemlig skånsk duo, Skånske Arne & Jonny Spöge, smugit in på kafét. Jag hoppas på fler intressanta gäster framöver. Ska försöka övertyga några tveksamma och övertala några nya. Redan spikad är en Gäst med G i september 2012.


Tack alla som bidragit till att hålla Kafé K kokande. Hoppas vi kan fortsätta med det. Det finns en hel del på gång. Har Du något att dela med dig av, tveka inte. Bara kontakta mig per mail eller någon annan medarbetare. Mailadresser finns under respektive medarbetare under Medarbetarna i menyn uppe till höger. Det lilla kan betyda så mycket. Du behöver inte vara medarbetare för att bidra med något på Kafé K. Nya idéer är också välkomna. Ni kan också meddela er på Kafé Ks Facebooksida eller vårt forum. Nu ser vi framåt med mer tid och nya krafter.

Glad Påsk! Virvlande vår! Solig sommar!Mats Klasson

Tillbaka till senaste Från andra våningen