Nytt med nya tag
Lördagen den 3 september 2011

Det ligger en halv vår och en hel sommar mellan förra utsiktspunkten och denna. Det har hänt mycket. En del som lyfter ballongen, annat som tynger den.  Men Kafé K:et står kvar och osar kaffe. Det känns tryggt. 

En strålande julikväll var jag på konsert med Birgit Bidder på Kulturhustaket i Stockholm. På den molnfria kvällshimlen såg jag inte mindre än sex lufballonger sväva över staden. "Där är några av kafékåarna ute på hisnande sommaräventyr." tänkte jag och tänkte symboliskt. Bildligt landade en av dem och det blev en intrycksfull dag i huvudstaden. En dag som började hos en gammal skriftställare, mellanlunchade i Gamla Stan och avslutades vid ett gammalt skepp och i en nyare spårvagn. Med dessa historiska perspektiv stampar vi av mot framtiden. 

Trots att dörrvakten Fred Guldknapp inte släppte in oss på den gamla restaurangen, trots att nära gett sig hemåt, trots att ondskor och grymheter på flera håll i världen spritt smärta och sorg, trots att vinden blåser emot, trots att solen också tagit semester, trots att geupparen viskar "Ge upp och ge dig av!", trots att kraven och tröttheten hämmar och söver.....så tickar den där vidareklockan på så att trotset blir protester, smärtan svetsar samman, de tröttande kraven vänds i kreativitet.

Låt oss ta nya tag med både vant och nytt!
Ballongnytt
Vad gäller den gångna sommaren vill jag främst tacka alla som bidrog till vår Sommarsida. Väldigt trevligt att läsa alla era somrigheter. Grattis också till Karin Sandgren och Tompa, våra pristagare i K-krysset som båda lyckades kryssa och jazza sig fram till Nalen. Nu är sommarsidan inlåst på kaféets vinterförvaring. Men skulle ni under höst och vinter vilja dofta saltvatten och smaka smultron kan ni säkert lirka upp låset genom att klicka er fram på Kafé K:s menyer.

I vårt gästrum har det varit skånskt, gotländskt, judiskt och kinesiskt i sommar. Riksspelmannen och nyckelharpsvirtuosen Patrik Dahlin muntrade upp maj, countryrockaren Mats Nilsson sjöng in juni och den mångsidiga kinadrömmaren och konstnären Channa Bankier gjorde augusti mångfärgat. Septembergästen har jag tappat bort. Jag hoppas innerligt att det är tillfälligt. Hoppas hon vågar sig hit, förr eller senare. Oktobergästen kommer med stora tält och små spån. Galet och modigt. Varmt och klokt. Hoppas att vi under höst och vinter kan fylla Gäst med G på K med ännu fler intressanta gäster.

Det finns många bra idéer och synpunkter hos Kafé K-medarbetarna som nu har samlats in i en enkät. Tack alla! Nu gäller det att samla ihop, värdera och omsätta allt detta i handling. Min uppgift blir att knuffa er från idé och intention till  kreativitet och konkretion. Jag vet att det ligger en reseskildring i Medelhavet och skvalpar, några dödssynder som ska våga visa sina ansikten, fotografier som ska kallas fram, nyputsade gamla bilar som ska skina,  nyfikna fiskar som ska nappa, musik som ska få höja volymen, kreativt ordbolleri som ska trollas fram, sport som ska synliggöras, språkligheter som ska stavas rätt. Med lite möda och självaanamma kan det bli en omväxlande och berikande höst och vinter.

Har också funderingar på en helt ny lördagsaktivitet. Vet inte om det blir nu i höst, eller om den får premiär först nästa år. Kommer att höra mig för hos er om ni vill vara med i den omgången.

Ska också göra ett försök att vrida på en kran som gör att det kan bli lagom översvämmat i Boklådan. Det kan bli både djupt och skvalpigt i den lådan om det vill sig väl.

En egen kran, som av olika anledningar inte blev påvriden i sommar, ska förhoppningsvis ge något drickbart nu när kvällarna mörknar. Med eller utan rörmokares hjälp.

Som vanligt vill jag passa på att tacka alla som i smått och stort hjälper till att hålla Kafé K aktivt och levande. Varenda lilla ord, bild, idé berikar vårt kafé. 

Hissa höstflaggan! Nu blåser vi iväg på nya äventyr.

Mats Klasson


Tillbaka till senaste Från andra våningen