Nyckelharpan i sommardörren
Fredagen den 25 juni 2010

Jag låser upp sommaren med nyckelharpan och lyssnar på detta härliga musikinstrument som fyller sommaren med sitt rika ljud.

Nu står sommardörren öppen. Ljuset bländar och man ser möjligheterna i vidvinkel. Många olika stigar, grusvägar och motorvägar att välja på. Vilken väg ska man ta? Hur man än väljer är det något man går miste om. Man kan inte befinna sig överallt samtidigt. Det räcker att man är här där man är, nu och här, med hela sin person. Det är inte vägen som är sommaren, det är rastplatserna. De där platserna då hit och dit glöms bort, de där stunderna då då och sen inte finns.

Mörkret börjar redan försöka stänga dörren, dörren knarrar till protest. Protestera du också genom att inte låta dig stressas. Knarra och gnäll genom att njuta sommaren i lugn. Låt det inte bli en "men först"-sommar som för alla stackars framtidsfjärrskådare med höstblick. De där framtidsfjärrskådarna som upplever allt i nuet som paranteser, med fokus på något längre fram. 

Upplev sommaren nu, utan tanke på då och sen, utan tanke på hit eller dit. 

Ballongnytt
Veckans fundering & Månadsbilder

Vår nya lördagsaktivitet har fått omväxlande och tankeväckande innehåll, precis som det var tänkt. Vi sex funderare Elin Englund, Paisley, Rickard P Bengtsson, Vikkis, Anita och jag fortsätter ett tag till.

Roligt att inskickandet av bilder till vår månadsbildsomröstning verkar ha tagit fart igen. Inte mindre än nio bilder deltar i juliomröstningen.

Kåserier
Genom sina funderingar kring schlagerfestivalen väckte mazken åter liv i kåserandet på kafét. Låt er inspireras och skicka gärna in era kåserier. Vidga våra perspektiv och låt oss le och lära på samma gång.

Paisley om Theorin
Paisley presenterade i maj författaren Johan Theorin lite mer ingående och gjorde många av oss nyfikna på honom. Kanske blir det tid att läsa någon eller några av hans böcker i sommar?

Jukeboxnytt
Anita förnyade vår jukebox med sina favoritlåtar och kommentarer kring dessa. Det gav oss både nostalgiska påminnelser och tips om artister. Fler får gärna göra sin egen jukebox. Det är bara att kontakta mig eller mazken så hjälper vi er.

Reseskildringar & Krundor
Ska ni ut och åka i sommar, långt eller kort? Fånga färden i bilder och minns den i text. Vi skulle gärna behöva fler reseskildringar att presentera på kafét. Kanske besöker ni ställen som vi andra inte har en aning om att de existerar, eller välkända ställen som synas på nytt sätt. Dela med er av detta!

I april genomfördes första Krundan. Hoppas kunna ta med er på fler direktsända Krundor. Tid till det ganska omfattande förarbetet med rekogniseringar bland Youtubeklipp har under våren och försommaren tyvärr inte funnits. Men i sommar kanske det ges bättre möjligheter. Är det någon annan som vill guida oss på en Krunda, är du mer än välkommen att göra det.

Kameraögat öppet
Ta med er kameran ut i sommar och fånga ljuset och nuet. Vore trevligt om vi kunde presentera ett och annat fotoreportage från sommaren 2010 från olika delar av Sverige och världen när mörkret kryper på oss.

Rekord på rekord
I april och maj slogs besöksrekord på Kafé K två månader i följd. I maj hade vi för första gången över 2000 besökare (2361 för att vara exakt) på vårt kafé. Men vi låter oss inte nöjas med det utan nu visar vi oss även på ett ställe där det springer mycket folk. Där krockar vi säkert med några av dem...

Facebook
Nu när alla andra visar ansiktet i den där boken, får vi göra likadant, tänkte jag. Vår nuna är väl inte fulare än andras? Ni håller väl med? Inledningsvis används vår facebooksida som flaggviftare för nyheter på Kafé K, precis som vi gjort på vår blogg. Skillnaden är att vi på Facebook når fler och är mer lättillgängliga.

Vårt facebookanvändande kan säkert utvecklas till något mycket mer. Efterlyser tips och idéer om hur vi kan använda Facebook på fler sätt. Ni som har långa och djupa erfarenheter av Facebook får gärna hjälpa till med detta.

Siesta! & Hagstad
Linus Jensen och undertecknad rapporterade från två helt olika musikevenemang nyligen. Båda är lite av ett intåg i sommarhagen vad gäller musiksommaren. Har själv redan lite nytt på gång, både i form av egna rapporter och intervjuer. Bidra gärna ni också med rapporter i form av bilder och/eller texter från sommarens konserter och festivaler.

Kalendern
Extra viktig är Tompas kalender denna månad då konserter, evenemang och festivaler fullkomligt exploderar i sommarsverige. Luta er mot Tompas kalender i er sommarplanering precis som fotbollstipparen fordomdags lutade sig mot Putte Kochs krysch, garderingar och grundtips. 

Musikmän 2010
Årets sommartävling har manliga förtecken, precis som förra årets hade kvinnliga. I år är tävlingen upplagd som en form av ett musikkryss med mp3-snuttar som ledtrådar. Hoppas på stor uppslutning även om svarstiden är begränsad till några dagar mellan den 9 och 12 juli. Även om ni inte var med från början går det att hoppa in när som helst eftersom svaren inte behöver skickas in förrän efter att sista omgången mp3-filer presenterats den 9 juli. Fina priser blir det till de bästa och slutsegraren får dessutom ett personligt och unikt bonuspris förutom sitt ordinarie pris.

Gäst med G på K
Marie Karlsson & Jörn Berglund är våra gäster med G i juni. De lyckas i en pappersbruksort kombinera pop och arkitektur i text och bild. Kul och intressant.

Ingresstexten till trots, där jag manar att stanna i nuet, vågar jag ändå kika framåt litelitegrann. Minst fem nya gäster har tackat ja att medverka nu under sensommar och höst. Det är intressanta människor med olika bakgrunder som kommer att vara gästskribenter hos oss. Ser fram emot deras bidrag med förväntan.

Övriga fasta medarbetare får gärna komma med förslag på personer som kan inta vårt gästrum. Det breddar möjligheterna ytterligare till mångfald och variation.

Idéer välkomnas
Som vanligt, kom gärna med nya idéer och förslag på sådant ni tror skulle kunna förnya och berika Kafé K. Vore kul med nya infallsvinklar och projekt.

Sommarprojektet
Dags att avslöja sommarprojektet. Det handlar om hus och rum. De hus och rum som fortfarande finns, de som bara finns kvar i minnet, eller de som finns i fantasin eller drömmen. Kommer att maila några utvalda personer som kanske kan tänka sig delta på ett eller annat sätt. Med texter, foton eller på annat sätt. Detta grupprojekts olika bidrag kommer på något sätt att bindas samman i höst eller vinter. Vi får se hur det bäst kan göras.

Tack igen!
Tack till er som bidragit med era insatser för Kafé K och som medfört att vi fått fler besökare än någonsin på vårt kafé, kafét med det svarta kaffet och de röda läpparna. Allt ni gör och bidrar med har betydelse för kaféts mångfald och aktiviteter. 

Det är vindstilla och varmt. Nu släpper vi barlasten och stiger  till väders. 
Ballongen och vi trivs under sol och himmel. Upp, upp och iväg till lugna rastplatser där vi kan vila, uppleva och njuta nuet.

Mats Klasson


Tillbaka till senaste Från andra våningen