Strax före Sommarrutschen
Söndagen den 14 juni 2009

Vi är inne i förväntningarnas tid. Vi väntar på Sommaren med stort S. Det var någon som snuddade oss med blåslampan redan i april men som sen dess inte riktigt lyckats få fyr på den igen. Men värmen kommer nog, tids nog. 

Lite mer ljus ska vi också få innan det vänder. Det är som om vi stegat uppför höstvintervårens höga rutschkana för att få se solen och ljuset. Här finns nämligen ingen fortväg a la Svartliens "dragbana". Snart är vi uppe vid sista steget, sen är det bara att sätta sig en kort midsommarstund och se ut över härligheten, tuggandes sill, lax, nypäror, jordgubbar, drickandes snaps, cider eller saft. Vi utrustar oss med blomsterkrans i håret och drar ner den så långt det går tills öronen tar emot. Detta för att vi inte ska tappa den; tappa den där känslan av att vara upplyst av sommaren och ha hela sommarnjutningen kvar.

Sen släpper vi taget och åker nerför sommarens rutschkana och hoppas på så mycket kittling i magen och så mycket fartvind i håret det bara går. Tills vi är nere på jorden igen i slutet av augusti eller början av september.

1-årsdagen
Men innan vi firar midsommar och rutschar nerför låt oss höja våra kaffekoppar och hurra för lilla ettåringen Kafé K. Ett enfaldigt men varmt och ärligt
HURRA!

I Schwarzwaldtårtan finns ett litet rött ljus vars låga darrar. Darrar när cybertrafiken utanför dundrar förbi. Även om det är litet hjälper det ändå till att höja värmen under ballongen, någon bråkdels grad.

Ballongnytt
Sen i april har mazken kåserat om majfirande, demonstrationer, regn och grannar. Med ny datamaskin och nyinstallerad kåseriplugin hoppas vi nu på nya kåserier och tyckanden från honom.

Fredagsföljetongens röda boll rullar vidare bland sina fiktiva eller verkliga figurer. Varthän det rullar eller vad som händer härnäst är det nog ingen som vet. Var gärna med och lek gudar och påverka vägarnas lutning så att bollen rullar dit ni vill.

Fotograferandet på kafét hålls uppe och igång av Månadens bild-omröstningarna. Senast resulterade det i att man fick ta med sig kaffe och kaka in på biblioteket. Hoppas bara att det inte blir kaffefläckar och kaksmulor på boksidorna.

Annika har tjusats av Sofia Karlsson i Växjö, recenserat Caj Karlsson tillsammans med sig, varit på vårutbrott i Kalmar och intervjuat Apollo Drive.
Men allra minnesvärdast och sinnesvidgande, åtminstone för mig,  var nog hennes bildkonstkaskad från Ekerums konsthall. Många fina foton på tankeväckande, uttrycksfulla och vackra konstverk. Närhelst man känner sig trött och oinspirerad kan man fortfarande gå in där och titta på alla de härliga bilderna, och varje gång hitta något nytt.

Tompas kalender kommer i mitten av månaderna. Ser extra förväntansfull fram emot nästa kalender eftersom jag fortfarande inte hittat någon lockande konsert i sommar att besöka, som passar mig i tid och rum. Folkmusikfestivaler och visfestivaler ville inte veta av mig, eftersom de visar sina bästa sidor när jag är jobbupptagen.

(Inom parantes kan nämnas att jag i alla fall ser fram emot Regina Spektors nya skiva Far som kommer den 24 juni. Två dagar senare hoppas jag torrskodd och varm kunna avnjuta Helen Sjöholm och FI-Bennys mångsidiga orkester på ett kvällssoligt Sofiero.)

Tompa har också lustfyllt, kunnigt och inspirerande berättat om Dylans trettiotredje och senaste studioalbum.

Andersson tog oss med på en vårresa i Närke med berättande ord och underbara bilder. Både industrihistoria och natur. Extra intressant för mig som aldrig stannat upp i Närke. Andersson har förresten många ord och mycket berättande i sig. Hoppas hans berättelser når många fler. I så fall förhoppningsvis även på kafét. 

Till  min stora glädje har vi fått en Citroënkörande ny medarbetare på Kafé K. Varmt välkommen Paisley. Din första text om Dan Viktor lovar mycket gott. Vet att du har fler intressanta projekt på gång för oss här på Kafé K.

Själv stretar jag på och försöker förnya kafét på olika sätt. Har startat en Kafé K-blogg där jag för en ny publik försöker göra reklam för vårt kafé. Det har faktiskt redan gett resultat på olika sätt. Är det någon av Kafé K:s medarbetare som vill skriva i bloggen är det bara att kontakta mig.

Har också lite annat på gång. Vi får se hur mycket som lyckas. Inte omöjligt att det kommer in fler nya intressanta människor på kafét och sätter sig tillrätta. Säger inte mer, så har jag inte lovat för mycket.

Våren gav mig mycket att göra när det gäller sångerskor. Tre av de sångerskor jag beundrar allra mest kom med nya skivor, som jag förstås inte kunde låta bli att recensera. 

25 sjungtjejer
För att ytterligare hylla de många skickliga sångerskor vi har i Sverige (och i världen) blir de också temat i årets sommartävling på Kafé K. 
Just idag, på Kafé K:s 1-årsdag, startar
25 sjungtjejer. En tävling där det gäller att identifiera sångröster och sångtitlar genom att lyssna på låtsnuttar i mp3-filer. Ytterligare fyra lördagar framåt pågår tävlingen. Fina priser i tre klasser. Det finns även ett flitpris till den som är flitigast deltagare i tävlingen, oavsett resultat i övrigt.

Nästan alla i hela världen har rätt att delta i den här tävlingen. T o m sångerskorna som förekommer i tävlingsuppgifterna får gissa på sig själva. Och även alla Kafé K-medarbetare och Kafé K-stammisar får skicka in sina svar. Alla utom en. Men han gläds åt att få ta emot många svar istället och beundra musiköron och sångerskekunnighet, och få bevittna en jämn och spännande tävling.
Har ni bara en anings koll på främst nutida svenska sångerskor, tveka inte, utan ge er in i lyssnadet och gissandet i 25 sjungtjejer. Första deltävlingen finns redan uppe och det är bara klicka på  Tävlingar i menyn till höger så hittar ni rätt. Välkomna och lycka till!

Nya drycker på kafét
Upplever ni något extra i sommar, det kan var litet eller stort, dela gärna med er av det till oss här på Kafé K. I form av berättelser, poesi, foton, teckningar, i sång och musik, eller i någon annan uttrycksform.
Välkommet är också alltid nya idéer och engagemang som gör Kafé K ännu trivsammare, mångsidigare och intressantare.

Vad vi än själva dricker, törstar vi alltid här på kafét efter nya drycker, med välkända eller annorlunda smaker.


Mats Klasson


Tillbaka till senaste Från andra våningen