22 oktober 2011

 



Vem i hela världen kan man lita på?


Dagen börjar med facebook som vanligt. En vän från Norge skriver inspirerat om en tidig morgon med regnstorm och stearinljus. Det är morgonens toppnyhet i mitt facebookflöde. Jag läser vidare. Västkusten hukar under ovädret. Det är ljus i Alingsås. I Småland är gryningen stilla och grå. Den dröjer sig kvar. Ovädret kommer att nå östra Götaland någon gång under förmiddagen. Bilder med budskap får mig att le. Penna och suddgummi förefaller vara en smartare uppfinning än en dator.

Juholt-affären, den senaste politiska skandalen, dröjer sig kvar i nyhetsrapporteringen. Rätt eller fel, tyck och tryck. Visa ditt samhällsengagemang. Carl Bildt tjänar miljoner på ett inbördeskrig i Afrika. Det leder till någon enstaka artikel på kultursidorna. En socialdemokratisk partiledare har möjligen fått för mycket bostadsbidrag och erbjudit sig att betala tillbaka. Det är skandal, löpsedlar, ledarsidor, inrikesnyheter och mediadrev, katastrof, kaos, väljarna flyr. Juholt måste avgå osv, osv. Förtroendet för Juholt är allvarligt skadat. Massmedia har givit en ganska entydig bild. 

Det är möjligt att Juholt tagit emot för mycket bostadsbidrag (pengar som han för övrigt erbjudit sig att betala tillbaka). Det är lika möjligt att reglerna varit otydliga och ändrats först i efterhand, när Juholt redan är uthängd och varenda människa vet att Juholt är en fuskare och en fifflare. Massmedia kört hans förtroende i botten. 

Den administrativa aspekten har inte debatterats. Är det en partiledares viktigaste uppgift att fylla i blanketter? Kan inte en sekreterare göra det? Finns det ingen attestfunktion inom riksdagen, dvs någon som kontrollerar att underlaget är korrekt innan en utbetalning görs? 

Massmedia kallas ibland den tredje statsmakten. Massmedia ska granska den dömande och lagstiftande makten och påvisa dess brister. Nu verkar det som om massmedia sätter dagordningen. Aftonbladet skriver om Juholts påstådda bidragsfiffel. När uppgifterna granskats av oberoende bloggare visar det sig att Aftonbladet fabricerat sin historia. Reglerna var otydliga. Juholt kanske inte alls fifflat, utan bara gjort så gott han kunnat. 

Politiker som lever som något slags frälse med höga inkomster, låga utgifter och speciella förmåner riskerar att förlora allmänhetens förtroende. Hårda regler ska gälla för andra, inte för dem. Massmedia som ljuger ihop sina historier i syfte att sälja lösnummer och annonser på webben får oss att tappa förtroendet för den granskande journalistiken. Politikerna fifflar och massmedia ljuger. Att engagera sig i samhällsfrågor på ett traditionellt, institutionaliserat sätt känns allt mindre meningsfullt. Kommer gräsrotsrörelsen Occupy Wall Street att leda någonstans? Har vi fastnat i författarens Aldor Huxleys framtidsvision? Han som trodde att vi skulle roa oss till döds. 

Juholt kanske sitter kvar, han kanske avgår. Frågan känns inte så relevant. Att många förlorat förtroendet för massmedia och den granskande journalistiken är betydligt värre. Vem i hela världen kan man lita på?



”När prinsar och presidenter
ljuger medvetet i kapp
och dom som skulle säga sanningen
har börjat ta tillbaka det dom just sagt”



Paisley




Diskutera, tyck till, associera vidare på funderingen på forumet eller på vår Facebooksida.


Tillbaka till tidigare funderingar