30 juli 2011



Foto: www.fotoakuten.se


Vi skriver och läser mer än någonsin idag. En stor del av texterna är IT-baserade, korta och därmed relativt lättillgängliga. Längre texter med mer komplicerat innehåll får stå tillbaka. Nästan varannan svensk läser böcker varje vecka. Bokförsäljningen har ökat, bl a för att böcker har blivit billigare. Pocketböcker ersätter tidningar som förströelse.

I Sverige ges det ut nästan 5000 boktitlar varje år. Bestsellerförfattare har fått kändisstatus. Marie Jungstedt visar upp sin exlusiva lägenhet. Det sägs att var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Skulle alla göra verklighet av sina drömmar blir det 3 miljoner böcker. Vem ska läsa alla dessa böcker? Behöver en bok eller en text ens bli läst? Finns det andra drivkrafter än framgång och ära som kan motivera någon att skriva? 

Att skriva är onekligen viktigt för många människor. Bloggen och det kravlösa sociala skrivandet på t ex facebook har till viss del ersatt den mer privata handskrivna dagboken, det verbala samtalet och det passiva TV-tittandet. Att skriva kan vara en form av andlighet, en ventil och sätt att bearbeta saker. Det är inte ens säkert att behovet att skriva för att bli läst är det viktigaste. Att skriva är en process och en form av skapande. Skapande genererar ett mervärde då skapande också ger välbefinnande. Att skriva av sig är ett välbekant uttryck.

Drömmen om att bli publicerad kan fungera som en motor eller drivkraft, att faktiskt sätta sig ner och skriva och att utveckla sig själv för att skriva texter av högre kvalitet. Att samla sina egna texter i en Print-on-demand volym är ett sätt att vara vänlig mot sig själv. En blogg kan vara ett sätt att berätta och hålla kontakten med släkt och vänner. 

Den som skriver läser i allmänhet en hel del, av kärlek till det skrivna ordet eller för att researcha. Skribenter läser andra skribenter på olika skrivforum på nätet för ett ömsidigt utbyte. Ett ökat intresse för skrivande medför också ett ökat intresse för läsande. Ungas förmåga att läsa har försämrats de senaste årtiondena. Drömmen om att bli en framgångsrik författare kan leda till att fler böcker blir lästa. Den som vill skriva måste också läsa, för att bli bekant med hantverket och förstå det. 

Att klaga på den som drömmer om att skriva en bok är som att klaga på den som vill vinna på Lotto eller unna sig en semesterresa. Det kanske är orealistiskt att bli publicerad och bli en bestsellerförfattare. De flesta manus refuseras trots allt. Drömmar är ändå värdefulla. Att tysta någons drömmar genom att säga att bara högkvalitativa texter och bloggar om viktiga samhällsfrågor har existensberättigande är en form av censur. 

Skrivandet skapar arbetstillfällen, för skrivarlärare och coacher och för tryckerier och genererar på så sätt också intäkter för samhället. 

Låt skrivandet bli en folkrörelse som så många som möjligt kan ta del av. Det skrivna ordet är kraftfullt, men också ofarligt. Skrivandet som hobby belastar inte miljön särskilt mycket. 

Vanan att skriva och dokumentera sin verklighet kan bli en viktig resurs. Det skrevs en krönika i ghettot i Lodz under andra världskriget. Berättelser och vittnesmål från militärjuntornas sydamerika smugglades ut insydda i bonader.

Paisley




Diskutera, tyck till, associera vidare på funderingen på forumet eller på vår Facebooksida.


Tillbaka till tidigare funderingar