Tompas plattor

Det var jag som fick äran att först fylla upp jukeboxen med låtar och det har jag gjort på ett väldigt egoistiskt sätt. Men det får ni stå ut med!

Det är kanske inte världens femton bästa låtar. Men det är låtar som jag har något minne till eller som har haft betydelse för mig.

 

Anna Ternheim I'll follow you tonight från ”Somebody outside”.

Första gången jag hörde denna sång var på sportradion. Blev bara tvungen att anteckna ner namnet. Senare kopplade jag ihop namnet på tjejen i det lilla reportaget i ”Studio Pop” på svt. Hon som gick runt och letade spelningar i Stockholm. Sen dess har jag inte släppt henne.

 

Håkan Hellström Känn ingen sorg för mig Göteborg, från skivan med samma namn.

Jag har inte blivit så knockad av någon artist, inte sen jag hörde (oh la la) jag vill ha dig med Ulf Lundell i alla fall. (Inga jämförelser i övrigt med vare sig låt eller artist). Denna skev- och skönsjungande pojke med fantastiska texter och melodier. Håkan har aldrig slutat förvåna mig och överträffar sig själv om och om igen, både på konserter och på skiva.

 

Oasis Supersonic från ”Definitely maybe”

Manchestergruppen som spelade rock och bråkade. Jag älskade dom båda första skivorna och hade så stora förhoppningar på gruppen. Köpte varenda singel som släpptes från albumen.

Man fick alltid ett par nya grymma låtar. Men så dog bara allting, kom inget mer vettigt från bröderna Gallagher. Dom försökte och försökte men allt blev bara tragiskt dåligt!

 

Ulf Lundell För din skull, singel.

Ett efterlängtat livstecken från Lundell sommaren 1987. Det hade varit musikaliskt tyst i två år och saknaden var stor. En fin melodi och en text som gav gåshud. Den spelades åtskilliga gånger den sommaren. Gick på repeat i både bilstereon och bergsprängaren.

 

Magnus Uggla - Sommartid från ”Livets teater”

När vi skulle köpa in musik till skolans skivbibliotek 1976 så ville vi ha Uggla. Men se det gick inte för sig, för läraren sa att sådana dagsländor kunde vi ju inte välja. Men tänka sig hur det kan gå. Ingen kan veta vad som kommer att leva för alltid. Inte för jag har så mycket till övers för Magnus Ugglas musik nu för tiden.

 

Bruce Springsteen Jungleland från ”Born to run”.

Min absoluta favoritlåt med Springsteen. Låten blev än mer odödlig när den blev soundtrack till krönikan från fotbolls-VM 1994. En av mina största sportsliga upplevelser. Ravelli räddar straffen och Big man drar iväg saxofonsolot. Ja, ni fattar, ni som vet.

Fick till slut också höra låten live i Stockholm dec-07. Stort!

 

Johnny Thunders You can´t put your arms round a memory från “So alone”

1984 kom Johnny Thunders till min lilla håla. Mina förväntningar var stora på konserten. Fast det var på den tiden folk mest gick på hans konserter för att se om han skulle överleva. Han hade svåra problem med droger och annat. Men han kom, sjöng och spelade skiten ur allt och alla. Jag stod upp och jublade!

 

Eldkvarn Mitt hjärta ropar ditt namn från “Utanför lagen”

Med början 1986 så släppte Eldkvarn en trilogi skivor som blev lite av ett genombrott och comeback för gruppen. “Utanför lagen”, ”Himmelska dagar” och ”Kungarna från Broadway” heter dom. Jag hade lyssnat länge på Eldkvarn, men detta var något helt annat. Musik som jag håller mycket varmt i mitt hjärta. Väldigt poetiskt och helgjutet. Tror inte Sverige har varit närmare Bob Dylan än så här!

 

Frank Sinatra My way från skivan med samma namn.

Man förknippar väl jukeboxen främst med Amerika. Så Amerikas främste underhållare genom tiderna måste ju vara med. Det är också låten jag själv har stoppat i ett mynt för att få höra på någon av mina New York resor.  Något som jag alltid kommer att ångra är att jag inte tog chansen att se Frank Sinatra live. Hade flera möjligheter men blev aldrig så. Han dog 1998.

 

Bob Dylan Just like a woman från “Blonde on blonde”

Detta var det svåraste, att välja vilken låt med Bob Dylan jag skulle lägga in i jukeboxen. Då Dylan är min allra största idol. Finns inget vackrare än Dylans låtar och röst. Men det fick bli denna för minnet av att se en allt stabbigare Dylan när han gick ner på knä i Scandinavium 2005 och spelade munspelssolot. Han hade publiken i sin hand.

 

Lars Winnerbäck – Hugger i sten från “Kom”

Ännu en av mina favoritartister. Det har det varit i många år, ända sen jag hörde Med solen i ögonen första gången. Tiden har bara runnit iväg så jag fattar inte när Lasse blev stor eller folkkär som man skulle kunna säga. Hjälp mig att komma ihåg! Låten valde jag för att den innehåller så många fina textrader och för att vi skall få lite allsång i Kaféet.

 

Lisa Ekdahl Natten skyddar dom älskade från ”Olyckssyster”

Vågar inte utelämna Lisa. För vet inte vad kaféägaren skulle säga då. Han kanske aldrig släpper in mig på Kaféet igen. Men det är absolut inga problem för mig att ta med Lisa då hon är min favorit också. När jag lärde känna kaféägaren 2006 trodde jag att han bara tyckte om Lisa men det har ju visat sig att kaféägaren har en mycket bredare musiksmak än så. Men det kommer säkert att visa sig på många andra ställen här i Kafé K.

 

Säkert Vi kommer att dö samtidigt från ”Säkert”

Ljuvliga Annika, jag blir alldeles förälskad i dig. Både på scen med din intensiva blick och på skiva. Kunde ha valt vilken som helst låt från denna fantastiska skiva. Du får aldrig sluta göra musik på svenska!

 

Thåström Om Black Jim från ”Skebokvarnsv. 209”

Sista spåret från denna skiva. Låten är ju en hyllning till Dan Andersson. Den svenske författaren och poeten som har en given plats här i Kaféet.

Vilken kraft det finns i hela skivan. Jag låg inne och lyssnade en hel dag när jag hade köpt den. Kunde inte ta mig för någonting annat, var nog inte nyttigt att lyssna så mycket på den. Påverkade mig brutalt. Hade jag haft förmågan att skriva musik hade det säkert låtit så här.

För övrigt har jag varit med Thåström hela vägen ända sen Ebba Grön.

 

ABBA Dancing Queen från “Arrival”

Mellan 5 juli, 1974 och 30 augusti, 1984 gick programmet “Poporama” på radion. I programmet spelades dom populäraste låtarna och sedan skulle lyssnarna skriva in vykort och rösta på vilka låtar dom gillade bäst. Veckan därpå hamnade dom sedan på ”heta högen” som bestod av mellan 4 till 12 låtar utan inbördes rangordning. Fast den populäraste nya låten blev ”veckans smash hit”. ABBA var den grupp som hade flest låtar på heta högen och flest veckans smash hit. På den tiden hade jag alltid ett tomt kassettband sittande i bandspelaren och var beredd att trycka på inspelning när det kom en låt jag gillade. Nu finns det åtskilliga kassettband stående här på vinden, väl nedpackade i en låda.