Tävling

Torsdagen den 1 december
Fredagen den 2 december
Lördagen den 3 december

Söndagen den 4 december
Måndagen den 5 december
Tisdagen den 6 december

Onsdagen den 7 december
Torsdagen den 8 december
Fredagen den 9 december

Lördagen den 10 december
Söndagen den 11 december
Måndagen den 12 december

Tisdagen den 13 december
Onsdagen den 14 december
Torsdagen den 15 december

Fredagen den 16 december
Lördagen den 17 december
Söndagen den 18 december

Måndagen den 19 december
Tisdagen den 20 december
Onsdagen den 21 december

Torsdagen den 22 december
Fredagen den 23 december
Lördagen den 24 december

 

Facit 24 december:
Rätt svar: NYCKELHARPA


1 - På en nyckelharpa finns tangenter, som ju också finns på en skrivmaskin.
2 - Tangenterna på instrumentet kallas nycklar.
3 - Det finns även strängar på nyckelharpan. Här en annan Sträng, Gunnar, finansminister 1955-76.
4 - Bild på en harpa.
5 - Taglet på stråken kan komma från olika hästdjurs svans eller man, men t ex även från nötkreaturs svans. Men kanske inte skägg? Här både hästman och hästman.

Tack alla tävlande för att ni ville följa den röda jultråden ända hit. Det har varit mycket stimulerande och roligt att få göra frågor och se hur ni svarar på dem. Extra roligt i år eftersom så många hängt med så troget, från Teskedsgumman till Nyckelharpan..

Pristagarna ser ni i rött i resultatlistorna nedan. Priser kommer så småningom. Den kompletta dagboken kan läsas nedanför resultatlistorna.

Poäng på Röda Jultråden 24
10 poäng - Anita 
9  poäng - Tor Hunemark, Karin

 Slutlig poängställning (pristagare i rött)
207 poäng - Tor Hunemark (1:a-pris)
186 poäng -
Karin (2:a-pris)
178 poäng -
Tompa (3:e-pris)
164 poäng - Anita
101 poäng - LinusJ
100 poäng - Anna Linder
93 poäng - Tobbe
66 poäng - Lutten
13 poäng - Paisley
10 poäng - Christian
2 poäng - Pierre Henriksson


Flitligan (pristagare i rött)
23 svar - Tor Hunemark
21 svar - Karin 
20 svar - Tompa 
18 svar -
Anita (1:a-pris)
16 svar -
Tobbe (2:a-pris)
15 svar -
LinusJ (3:e-pris)
12 svar - Anna Linder
8 svar - Lutten
2 svar - Paisley
1 svar - Pierre Henriksson, ChristianRöda Jultomtens dagbok 
1 - 24 december 2011

1 december

Skeen te tet tar jag titt te kaffet.

2 december
Denna här så regnruggiga lördag då renarna ryser och nissarna nyser.

3 december
Själv sitter jag i sitsen på släden och Springsteen springer bredvid och lugnar renarna.

4 december
Kliar tomteskägget och tar en kopp svart kaffe.

5 december
Idag har vi tagit en rejäl lufttur med hela ekipaget, snöflingorna har virvlat runt öronen, men så plötsligt lugnade sig vinden och där satt Lena på ett moln och sjöng "Släpp renarna loss”.

6 december
Vi drog norrut och efter att ha parkerat mig själv på Galdhøpiggen följde jag Lenas uppmaning och släppte lös dragardjuren i dalen där de lade sig till ro för natten. Själv riktar jag blicken upp mot svarta natten och stjärnorna.

7 december
Idag vaknade jag till av att en figur i rutig kavaj med vingar ruskade i mig och frågade: “Har du höjdskräck?”

När han inte fick något svar skrek han: “Titta ner!”

Långt därnere gick renarna. “Jo, nu när du nämner det, har jag nog det.” sade jag och började vråla livrädd.

Rutkavajen med vingar tog tag i tomteskägget och fallskärmade, själv vingflygande, ner mig, tryggt och säkert i dalen.

8 december
Äntligen nere i dalen. Den gröna dalen. Var har snön tagit vägen? Är nog grön i ansiktet också. Nej, jag och renarna drar nu norrut för att försöka hitta något vitare, snöigare och kallare.

9 december
När vi passerat de gröna dalarna och kommit lite längre norrut träffade vi på en påstridig, men vänlig bohuslänning som kommit vilse långt norr om sin hembygds klipphällar. Han drev ett gästgiveri och ville prompt bjuda på lutfisk. Tomtehungrig som jag var kunde jag ju inte tack nej. Renarna rynkade på näsan åt anrättningen och fick fullgott substitut.


10 december
Mätta och belåtna efter lutfisken på gästgiveriet, där den vilsna bohuslänningen visade sin gästfrihet, tog vi oss ännu längre norrut. Det blev snö på marken och is på sjöarna. På en av sjöarna klapprade klubborna så inbjudande ishockigt. Sven Tumba hade hockeyskola och han undervisade sina elever. “På med SPAPS-hjälmen!” “Upp med hakan!” “Fram med klubban!” “Ut med skären!” “In med pucken!” “Finta och åk ifrån, men passa gärna ibland, annars blir de andra i femman sura...som Sura-Pelle.”

11 december
Natten efter ishockeyskolan drömde jag något märkligt. Hercule Poirot hade lockat mig med ner i en av pyramidernas inre och ville visa mig något. Det framgick aldrig varför han ville visa just mig detta. Vi gick, hukade, kröp och till sist var det så varmt och trångt därinne att jag började svettas i min tjocka tomtedräkt. Vår lykta slocknade och Poirot gick upp i rök. Jag vaknade av att en av renarna stångade mig och sade: “Du får inte drömma om sydligare länder. Det blir så varmt här.” En talande ren som är drömläsare, kan kanske också vara tankeläsare? Jag får tänka på vad jag tänker...

12 december
I den kalla vinterluften stiger varmluftballonger lätt. Vi bogserades idag en bit av en av dessa som var ute och steg. Bara för att spara renarnas krafter. Vi steg så högt att huvudvärken började märkas. Hällde sand i fickorna och sjönk som en sten. Letar nu efter något mjukt att landa på, innan moder jord obönhörligt slår oss på käften.

13 december
Morgonen och den dystra skogen lystes upp av ett terrängskott luciatåg. Lucian Lisa gick främst, tätt följd av Ane, Anna, Johanna, Klara, en annan Anna, Laleh, Fröken Li, Melissa, CajsaStina, Sofia, Ebba, Amanda och några till. Allra längst bak en skäggig stalledräng som egentligen inte ville vara med “på detta trams” för att citera honom själv.

14 december
Jag och renarna har flugit som kondorer idag. Vi har svävat fram. Nu kan man luta sig tillbaks och låta de gamla minnena blinka förbi. Månlandningen –69, ingen TV. VM-finalen i fotboll 1970, andra halvlek hos några bekanta. Ishockey-VM 1971, i färg hos en kompis. Det rörde på sig runt 1970 också.


15 december
Renarna hackar tänder i kylan. Jag reciterar Frödings Vinternatt för dem:


Låt oss åka sakta,
låt oss dock betrakta
skogens vita slott,
golvens marmorstenar,
vita valv av grenar,
som till himlen nått.

16 december
Renarna med sina glittriga horn och jag med min röda tomtedräkt gled lätt in i en färgstark bollywoodfilminspelning som just nu pågår i nordligaste Skandinavien. Trenden just nu är att de indiska regissörerna och producenterna gör allt för att titeln på deras filmer ska börja på K. De hade huvudbry med att göra om Scandinavian Snow till något kåigt. Men så kom jag och kunde undervisa i det för dem så exotiska svenska språket. Trots att vårt ekipage bara glider igenom filmen på 28 sekunder, blir titeln Kom Kalla Kultomte.

17 december
Ur vägen, ur vägen! Ett i snöfyken osynligt fordon sinkar oss på vår framfart. Renarna måste sicksacka för att inte kana in i fordonet. De gör det skickligt. Men till slut går kollisionen inte att undvika. "Håll avståndet! Håll avståndet!" kan vi nu läsa i bakrutan på den röda bilen vi just fått närkontakt med. När vi samlat ihop vårt ekipage, med alla renben och julklappar, och oss själva, hör vi framför bilen en häst gnägga och frusta.
Den körförbjudna, av tomteekipagets crosscheckade Skodan har dragit lagen vid näsan genom att skaffa ett dragdjur. Dragförbud finns inte i lagboken.

18 december
Efter gårdagens renSkodakrock somnade jag tidigt. Tjuvstartade dagen och avväpnade väckarklockan innan den ringde.

19 december
Svinalängorna får mig att associera till julskinkan, med brunkålen och den skånska senapen. För grisen är julen ofta den tid man till himlen far. Grishimlen är ett ställe där man får ett gott äpple i käften så fort man försöker grymta och sen kan man sova middag till nästa middag, om man vill.


20 december
En bok hamnade i släden. Fakturan var på 5,7 miljoner.
"-Drömmer du på natten? fortsatte hon.
- Det händer.
-Mm. Tror du att allt det är gratis?"

21 december
Tog en sväng runt ekvatorn. Det blinkade fortfarande oroväckande i glödlampan på postkontoret i Kinshasa. Var tvungen att endast blixtbesöka eftersom renarna inte tål värmen och jag avskyr den. Får skicka Karl-Bertil en annan gång.


22 december
Jag konkurrerade ut Jesus. Kalle Anka konkurrerade ut mig. Albert Einsteins teorier blir jag inte klok på. Vem behöver simborgarmärket? Vårt ekipage flyger ju över allt vått. Jag ler, Brigitte fotograferar mig.

23 december
Vi har farit värld och rike runt under hela december för att hämta och distribuera julklappar. Nu har vi landat på Flataklacken fyrahundrasextiofem meter över vattenpölen, mitt i Sverige, och skådar ut över landet. Julaftonen väntar oss med knatter och tjatter, öppnade klappar och hemligheter, en något tunnare plånbok och börs, ljuv musik, mysiga ungar, gubbar och gummor, samt en hästaptit på julbordets läckerheter.

24 december
Nyckelharpan spelar något ljuvligt juligt.

God fortsättning !

Mvh Röda Jultomten

 

Regler (läs noga igenom!)

I 24 omgångar med start den 1 december 2011 ska det försökas letas jultrådar.

Svar ska dagligen, eller de dagar då man kan eller vill svara, mailas in till rjt@kafe-k.se

Man kan maila in svar på aktuell dags fråga fram till midnatt, eller fram tills nästa dags fråga är publicerad. Julaftonens fråga kan man dock svara på ända fram till Annandag jul. Mailat svar får inte ändras eller kompletteras. Ange också ert namn eller nick som kan användas i poängställningslistan.

De bästa svaren varje dag tilldelas poäng. Helt rätt svar med godtagbara förklaringar till varje ledtråd ger 10 poäng. Därefter i fallande skala om man har delvis rätt, eller inte kan förklara alla ledtrådarna. Den/de som har samlat flest poäng efter alla 24 omgångar vinner priser.

Tillsammans med ny uppgift, publiceras varje dag också facit på föregående uppgift och namn/nick på de tävlande som tilldelats poäng, samt total poängställning.

De  bästa tävlanden efter 24 omgångar får priser. Hur många priser beror på totalt antal deltagare.

NYHET för årets Röda jultråd är att det även delas ut flitpris. Bland dem som INTE erhåller något ordinarie pris får den/de som svarat (oavsett kvalitet på svaren) på flest frågor under flest dagar flitpris. 
(Detta innebär att om man svarar på alla 24 uppgifterna är man garanterad flitpris. Men det kan ju räcka med färre också... Det beror på hur julstökigt & julstressigt man har. :-)  )


Välkomna!

Röda jultråden kan kommenteras på vårt forum eller på Facebook.
Men undvik att avslöja för mycket av svaren där, innan varje dags svarstid gått ut.

Mats Klasson