Have årskort, will travel
En madaresa mellan Mjölby och Norrköping.

Då budgeten är begränsad och lusten att resa långt likadan gäller det att hitta nöjen som passar plånbok och lynne. Ett sådant litet sommaräventyr kan vara att åka pendeltåg från Mjölby till Norrköping för att äta pastabuffé. Man kan i och för sig äta all sorts mat som man kan få tag på i, låt säga, Linköping, men just billiga pastahak finns i stort antal i Norrköping. För under 50-lappen blir man mätt och mindre kinkig än man var förut.

Den anspråkslösa men avkopplande resan börjar på resecentrum i Mjölby. Tågen avgår mot Norrköping tre gånger per timme till i december 2012, då ändras tidtabellen. Ånyo, skall jag kanske tillägga, det skapar spänning i vardagen, om man ska uttrycka sig vänligt. Sen vet ingen hur det kommer att se ut.

Hur som helst, kommer man nu på ett pendeltåg, har man cirka 50 minuters resa framför sig innan det rullar in på Norrköpings station.
Under resans gång kan man titta ut över ett landskap som påminner väldigt mycket om norra Skåne (hemma) så det har en lugnande inverkan på sinnelaget och de små stoppen är trevliga avbrott.

Det första stoppet är Mantorp som ju är världsberömt i hela Sverige på grund av trav och framförande av bilar i osäkra hastigheter på bana. Före Linköping, där man kan se det största av- och påstigandet som sker under resan, stannar tåget till i Vikingstad, som skådisen Inga-Lill Anderson är född och uppvuxen i. Även ping-pong- (det får man säga enligt Jörgen Persson) -stjärnan Matilda Ekholm är bördig från Vikingstad. Då det stora stoppet i Linköping är avklarat, har man en halvtimmes resa kvar som bjuder närmre titt på stationerna i Linghem och Kimstad.


Sedan är det dags för Norrköping och jakt på välkokta pastaskruvar och såser av allehanda slag. Är man inte så äventyrlig går man Drottninggatan rakt upp och stannar vid första bästa ställe. Det går inte att missa.

Annars smyger man runt lite avsides och slinker in på någon restaurang som via trottoarpratare eller väggskylt bedyrar sin förträfflighet på bufféområdet.

Vilket man än väljer tar frosseriet vid och det är bara att "eda o la hoded växa" (äta och låta huvudet växa) som det sägs i ordspråket som pappa lärt mig.

En sång om äventyret, Arnes madavisa.

Skånske Arne