Festivalen som du vill ha den
     

L'Orient, Linköping den 8 december 2012.


Gänget bakom bandet Svensk Punk och Sköna, Gröna, Grebo-festivalen (världens bästa och mest gemytliga festival) samlade ihop ett antal band från Östergötland, bjöd in några stockholmare, i form av Peter Faxvall och Ola Aurell. Besökarna slet sig från glöggrytorna och julstöket i hemmen och trotsade snö och minusgrader för att ta sig till nattklubben L’Orient i centrala Linköping.

Arrangörerna hade riggat upp två scener, en scen för band vid dansgolvet och en trubadurscen i baren. Varje artist hade en halvtimme till sitt förfogande och spelschemat på den välarrangerade inomhusfestivalen följdes till punkt och pricka. Stämningen var på topp redan från början. Det var axeltätt, trångt och gemytligt. Alla kände sig lika välkomna oavsett om man kom från Linköping med omnejd eller rest 15-20 mil för att komma dit och fått nys om festivalen via facebook.

Peter Faxvall, med sina odygdiga visor, om bl a julfirande, en skolgosses varma känslor för sin lärarinna, flamencodansöser och livet som singel, kom verkligen till sin rätt när han spelades med glimten i ögat på den lilla, intima barscenen. 
-Efter diverse strul så är min skiva på gång nu, berättar Peter efter spelningen. 

Treo O Comp är Östergötlands gladlynta svar på Perssons Pack. Det musikaliska uttrycket påminner om ”Packet”, kompletterat med mandolin. Gillar man Perssons Pack, är det lätt att ta Treo O Comp till sitt hjärta. 

Kjell Jörgenz framför coverversioner av Svensk Punks låtar. Jörgen sitter i hörnet på scenen i en trasig fåtölj där stoppningen sticker fram och berättar skrönor med skrovlig röst, likt en jultomte för vuxna. Punklåtarna framförs till komp av dragspel och gitarr.

Ola Aurell är en av kvällens höjdpunkter. Han är bl a känd från RAW på TV 5 . Som vissångare slog han igenom på Visfestivalen i Västervik i somras. På L’Orient trollbinder Ola, som ser ut som en blek, autistik ingenjör, hela den röksugna, bartörstande och mingelhungriga publiken med sina bisarra visor och skickliga gitarrspel. Under sitt framträdande hinner han med en rad Aurellska pärlor, bl a den socialrealistiska Landet, vars inledningsrader ”det finns en dålig del av landet som man lämnar om man kan det” sammanfattar tillståndet på den svenska landsbygden. I en nyskriven sång lockar han fram den innersta själen i Winnerbäcks Om du lämnar mig nu, entusiastfilmad och upplagd på YouTube, tidigare i höstas. Man kan göra många saker med en katt är både allsångsvänlig och är en instruktionsbok i kattens handhavande. Ola Aurell tar julfirande till en aldrig tidigare skådad dimension och ger begreppen paket och vårdpaket en helt ny innebörd.


Paisley