Hazelius på höstmarknad
     

Esbjörn Hazelius och medmusikanter på Brekille höstmarknad den 15 september 2012.

På slingriga vägar, till en nästan hemlig höstmarknad, med musik att möta melankolin med. Ute på den nordvästskånska vischan, nära till flera kommungränser, inte långt från varken det ena eller andra, men ändå undangömt ligger Brekille och Brekillegården. Där verkade under flera år kulturföreningen Leende Geten. De senaste åren har här entusiaster och eldsjälar fortsatt i getens fotspår, lika leende.

Den här lördagen i mitten av september balanserar vi på stengärdet mellan sommar och höst. Vedspisvarmt och kakelugnskoseligt är det på Café Brekille där Fabrizio och Limme framträder med varsin gitarr och sång med medelhavsfärgad musik i en intim miljö. Öltörstiga gummor och snackesaliga gubbar. Ungdomar i hästsvans och ylletröjor.


Fabrizio & Limme (dold bakom caféskylten)


Utanför stojar leksna barn under ledsna lövträd. Dessa träd som redan känner kylan och tar några djupa andetag för att snart, snart dra in sitt klorofyll för att vila vinter. Från eftermiddagens höstmarknad dröjer sig ett stånd med pumpor kvar. Pumpor som ser fram emot Halloween då de äntligen kan dra på mungiporna och får synen åter med lyktlysen i ögonen.

När det börjar mörkna drar vi oss bort mot ladan där Esbjörn Hazelius med sina medmusikanter Olle Eriksson, Göran Wennerbrandt och Jonas Åkerlund redan värmt upp. Göran - som av någon liknas vid en skäggig örkelljungasmed och som anlänt sent från huvudstaden - känner kylan från dörröppningen och när han ser sin dotters tröja på scen efterlyser han den frusna dottern, som eventuellt skulle behöva den värmande tröjan. Stillastående i ladan är nog de flesta lite frusna, men snart värmer Esbjörn Hazelius och hans medmusikanter med sin musik.

Innan spelningen tar fart avtackar eldsjälen Molle alla som gjort insatser på Brekillegården genom åren och avtackas själv med en varm applåd. Han önskar också de nya ägarna till gården lycka till.

Här nedan finns fyra av låtarna som Youtubeklipp. Klicka på respektive bild för att se klippen.


På väg hem, med Esbjörn Hazelius svenska text till Malcolm Holcombes låt Goin' home.

 


Malåberg

 


Jonas Åkerlund spelar fiol på Spelman.

 


Genom elden.


Mats Klasson