Sanna Carlstedt - från show till Broadway
     
Konditori Broadway, Norrköping den 2 mars 2012.

Konditori Broadway med anor från 1946 ligger på Bråddgatan i centrala Norrköping. Stället är ett 50-talsfik i bruksskick, lika hemtrevligt som en engelsk småstadspub. 

2 mars invigde Sanna Carlstedt med bandet 2 1/5 man - Daniel Berg, bas, Tomas Hermin, slagverk samt Rolf Alm på dragspel - den nya bardisken. En perfekt kväll att testa nya låtar tyckte Sanna som konstaterade att publiken bestod av ”snälla, ödmjuka och druckna människor”. 

Sanna började som show- och musikalartist. Hon hittade tillbaka till visan, den musik hon är uppvuxen med, med hjälp av Johan Johansson och ett inhopp på Nalen. Viskvällen på Broadway var en helkväll med livemusik i flera set från strax efter åtta till midnatt. Sannas texter präglas av samhällskritik, medkänsla och burlesk humor, framfört med glimten i ögat. Hon visar en sällsynt entusiasm över att få stå på scen och uppskattar sina bandmedlemmar innerligt. 


Rolf Alm, Sanna Carlstedt och Daniel Berg


Att överleva på en undersköterskas lön och bo i en lägenhet med kokskåp i Kista borde väl inte vara något större problem för kronprinsessan Viktoria, som är en sådan god människa. Förra året blev 638 barn i Stockholm hemlösa pga vräkning. ”Jag har aldrig sett någon vacker människa på Stureplan, vackra människor kan bo under en gran, många vackra människor är bara barn” sjunger Sanna i en av sina sånger. Hon uppmanar våra politiker att läsa Per-Anders Fogelström Mina drömmars stad, för att bli mer empatiska och lära sig ett och annat om verkligheten. 

Varför har almar svarta stammar är en humoristisk visa om vad som händer när Sanna är barnvakt åt ett syskonbarn i 4-5 års åldern och ärligt svarar på ungens frågor. Tonårsförälskelserna och alla de 138 som kom efter blir hågkomna med sentimental entusiasm. ”Ett praktarsle är ett praktarsle”, enligt Sanna. Visor behöver inte nödvändigtvis vara vackra. De kan vara sanningsenliga också. För att stå ut med vardagslivets förtretligheter är ”några glas allt jag behöver”, även vin eller bärs tycks inte ha så stor betydelse längre. En man som vill ”komma till” får lära sig ett och annat av Sanna. På 1800-talet var som bekant alla hjon och hette dessutom Jon (det finns oändligt många rim på Jon, för den som vill berätta en historia om livet förr). Jungman Jansson framförs i en Dan Viktor-inspirerad och ocensurerad (läs vidrig) version. 

Paisley