First Aid Kit = Song And Beat
     
Recension av First Aid Kits konsertpremiär på Mejeriet, Lund den 3 februari 2012.

Man kan inte sätta likhetstecken mellan energi och fart. Energi innehåller även kvaliteter som känsla och närvaro. First Aid Kit är fulltankade, starka och stadiga utan att tappa känsla och spontanitet. Numera också med en mästerlig balans mellan melodi och rytm.

På Mejeriet i Lund denna isande februarifredag gör värmeelementen First Aid Heat god nytta. Att First Aid Meat även har gott om innehåll i sina texter stillar vår själsliga hunger. Bandet har nu också fått en skarpare kontur och tyngre rytm tack vare den strålande trummisen Mattias Bergqvist. Det blir en fantastisk mix mellan sång och beat där melodierna dansar på en hoppande lina med perfekt balans. Ibland tar det rytmiska öset över och blir First Aid Beat. När denna pulserande vågrörelse når oss i publiken blir vi First Aid Feet.

Melodiernas mjukhet och sångens skönhet ger oss även First Aid Sweet. Nu försöker systrarna Söderberg göra sig av med ryktet First Aid Neat och jag tycker de är på god väg. Såg nyligen en av deras första gamla filmfiler på tuben och även om jag tyckte/tycker att de är fantastiskt bra redan där, kunde jag lätt konstatera att de på dessa få år har växt otroligt mycket som artister. Ett litet snällt uttryck för en lagom nivå av neatness tillät de sig dock när de tillägnade en av låtarna en tågåkande person som p g a tågkommunikationsproblem fastnat på ett köttigt ställe i Kalmar, istället för få dricka mjölk och honung på Mejeriet. En annan tillägnan gjordes deras mentor och vän Karin Dreijer Andersson (Fever Ray och The Knife) som stöttat och hjälpt dem sedan de sjöng sig in i offentligheten, med låten When I grow up.


First Aid Kit 

Lund var första konsertstället på en megaturné som sträcker sig ut i Europa, till Australien och Nordamerika. Då trodde man kanske att de denna kväll skulle börja lite lugnt för att liksom orka hela vägen, men icke. Johanna tar i med rösten så att den efteråt hest konstaterar: ”Jag tog kanske i för mycket.” Klara kramar också det mesta ur sin gitarr och klackar till en annan golvstående gitarr med ett doooinkk i ett av de sista numren.

En eloge till Big Fox som agerade förband. Att vara förband i allmänhet är en av de otacksammaste uppgifter som finns. Att vara first aid till First Aid Kit är nog ännu svårare. Med de förutsättningarna tycker jag att Big Fox bjöd på sina tiotalet låtar med bravur.

Med tanke på First Aid Kits hittills korta karriär framfördes det en rad mycket bra låtar. Att redan ligga på en så hög lägstanivå är ett gott mått på systrarnas talang och kunnande. 

Åldersmässigt fanns det bland åhörarna ett hyfsat spann mellan ung och gammal, som alla på sitt sätt kunde få god behållning av den här lundakvällen. För tunna tonåringen och smårunde halvgamlingen. First Aid Kit kan både vara First Aid Ditt och First Aid Mitt, utan att fjäska in sig hos någon. Genom att göra First Aid Sitt.


Mats Klasson