Kompledigt 2011
     
Visfestival på Ögir, Köping den 18-21 augusti 2011.


Köping? Vilken del av Köping?

Det är något besynnerligt med Köping. Staden har blivit synonym med en TV-dokumentär om en annan del av staden. Ögir ligger i ett fd godsmagasin, vid järnvägsstationen, i den delen av Köping. På baksidan finns en utomhusscen från en gammal folkpark. Det är funktionellt som en gammal Citroën 2CV.


Ögirhuset


Oscar Danielson? Vem är det?

Oscar Danielson är vissångare och romanförfattare. Två av hans romaner handlar om äldre kvinnor, den tredje om en segelbåt av trä. Han är någon som skildrar andras tankar och känslor, bortom yttre egenskaper och livsvillkor. En överförfriskad man har gett honom rådet: "Schka du schjunga så schka du göra Creedensche och Perschons Pack. Det går alltid hem."


Oscar Danielson

 

Mysigast? Menlösast?

Allt är mysigt, speciellt stämningen och lokalen. Inget är menlöst, möjligen är ölen från Mariestad menlösare än kvalitetsölen från det lokala Strömsholms bryggeri. 

Prioriteringar? Vad ville du se och höra? Vad fick du se och höra?

En scen med korta pauser mellan artisterna för att rigga om medför inga programkrockar. Jag fick se och höra allt och det jag ville. Tyvärr stannade jag inte kvar på söndagsbrunchen. Det hade förmodligen varit en fin upplevelse. 

Love Antell? Tog han loven ur dig? Antal i publiken?

Love Antell tog nästan andan ur mig. Hitlåtarna från Florence Valentin, bl a Pokerkväll i Vårby gård och Upp på soc, fungerar även i ett mer avskalat sammanhang. Bildspråket i de fragmentariska texterna framstår ännu tydligare när de framförs utan kompband. Han gjorde ett par nya sånger under sitt framträdande på Ögir. Barnens Ö handlar om oönskade ungar som växer upp i miljonprogramsområdena. Under bron är Love Antells skildring av Västerbron, en Stockholmsskildring, som känns som den kommer att gå till historien, redan efter en enda genomlyssning. Den sitter lika hårt som ett hänglås med älskades ristade namn, fästat vid bron. Det ryktas om att han ska spela in en skiva i höst. Jag ser fram emot den.

Antal i publiken: ca 500.


Love Antell


Etablerade artister? 

Christian Kjellvander, Jack Vreeswijk, Kajsa Grytt, Stefan Sundström, Jan Hammarlund, Johan Johansson, Nina Ramsby och deras framträdanden på Kompledigt

Christian Kjellvander spelade med slutna ögon i regnet på fredagkvällen. Många i publiken var där för hans skull. De blev inte besvikna. 


Christian Kjellvander


Jack Vreeswijk håller vad han lovar, det finns en speciell närvaro i hans historieberättande, sätt att vara på scenen och förhålla sig till de sånger han framför, farsans låtar. 

Kajsa Grytt gick fel, sökte skydd mot regnet under ett tak bakom scenen. Det var fullt med folk, bara män, som stod med ryggen mot henne. Ingen hälsade eller verkade bry sig om henne. Hon hade gått in på herrpissoaren. Hon stod på scen i lång klänning och grön tröja med mönsterstickat ok, sökande efter värme i sina texter. Kajsa sjunger om en ung kvinna som pratar med män på det enda språk hon kan.


Kajsa GryttStefan Sundström spelade på fredagkvällen. Hans slitna gitarr tålde inte fukten, blev ostämd och fick honom att känna sig som en parodi på sig själv. Det blev en hel del om Johny Dunder och Sabina, och innerlig kärlek från scen till publik. Från honom, medmänskligt, engagerat, bryende, till människorna som stod där i regnet för hans skull. 

Jan Hammarlund sjunger om Afghanistan och konstaterar att vi har soldater där för kvinnornas skull, för att de små flickorna ska få möjlighet att gå i skola eller för att visa USA vårt stöd, beroende på vem Carl Bildt pratar med. Numera har vi en yrkesarmé. Vi har också arbetslöshet. Det finns ett samband. Sången Hem från Afghanistan finns på hans hemsida för gratis nedladdning. http://janhammarlund.se/. Han vill att den sprids. Under en del av lördagen stod han i publiken, log vänligt och kärleksfullt mot dem som passerade.


Jan Hammarlund


Johan Johansson är en av arrangörerna bakom Kompledigt-festivalen. Han står vid ”merchandise” eller fixar med någon sladd på scenen. När han väl uppträder så gör han det med en sällsynt närvaro och entusiasm. Hans texter provocerar, lockar nästan revolution eller åtminstone till att måla på en Picasso-tavla. ”Jag är korsfäst på ett gult kors mot en mörkblå fond”, samhällsanalysen är klockren.

Nina Ramsby påannonseras som en tjej som ser ut som en kille. Hennes egna upplevelser och tolkningar av kända vistexter ger dem en helt ny innebörd. Cornelis Vreeswijks Rosenblad, Rosenblad blir inte den samma igen efter att ha hört henne göra den på Ögir. 


Nina Ramsby


Frans Haraldsen är också en av arrangörerna bakom kompledigt. Tyvärr hade jag inte möjlighet att se honom uppträda, eftersom han spelade på torsdagen och i samband med söndagsbrunchen. 

Dan Viktor? Hur dan var han? Hur viktig var han?

Det var vansinnigt roligt att se Dan Viktor på hemmaplan där han dels spelade för en vispublik som känner till honom och en hemmapublik där många har en personlig relation till honom. Han hade minst lika stor publik framför scenen under den regniga fredagkvällen som Stefan Sundström. Hur dan han var? Entusiastisk och glad över att stå på scen. 


Dan ViktorIdiotteatern? Hur kloka var de?

Idiotteatern var kloka och förståndiga. Jag vet numera allt om heminredning. ”En stor duk är en klen tröst i ett fattigt hem”.


IdiotteaternGlössner & Karlsson, Revolver Blå, hur sköt de? Prickade de rätt?

Caj Karlsson kedjerökte. Han kastade halvrökta cigaretter och pappersark med texter på publiken. 


Caj KarlssonTala eller tig! Något mer du vill berätta om från Kompledigt 2011?

Barspelningarna som avslutade fredag och lördag kväll förtjänas att nämnas, eller inte. Stämningen var minst sagt speciell, avspänd, uppåt, euforiskt, entusiastisk.

Peter Faxvall spelade på festivalen för första gången. Han har kämpat hårt för sitt genombrott som vissångare genom att spela på Ögirs öppna scen under ett par år och vara chaufför åt Sanna Carlstedt. Dessutom har han gjort en egen hembränd CD-skiva med handskriven etikett. Bitvis låter han som om Finn Zetterholm möter Evert Taube på den moderna svenska visscenen. Bitvis låter han som något annat. Den underhållande och humoristiske Faxvall är en mästare på att få fjantiga rim att låta geniala och fullständigt logiska. Det är möjligt att alla hans sånger inte finns med på hans skiva. Peter Faxvall anser att Kompledigt-helgen på Ögir är årets bästa helg. 


Peter FaxvallMitt hjärta är kvar i Köping. Definitivt. 

Paisley