Sara Thuresson
     
Norsesunds station, 10 juni 2011.


Norsesunds station ligger på landet. 1529 km från Kiruna, 2256 km till Istanbul eller 10 minuter med pendeltåg från Alingsås eller 30 minuter till Göteborg. Sommarstugorna vid de närbelägna sjöarna har byggts om till permanentbostäder. Tomter har styckats av för villabebyggelse. Landsbygd, nära till Göteborg, goda pendlingsmöjligheter. Kändisspaning för den som är intresserad: Lotta Engberg bor i närheten. Stationshuset är pub av brittiskt stuk numera, en samlingsplats för folk i trakten. Vänner möter vänner, äter går det för att fira.

Det finns en hel del kvar sedan stationen var i bruk för järnvägen, exteriört, interiört. Lindblomsgröna väggar, pärlspont, hårt skurat golv, skyltar och stinslyktor har kompletteras med rustika begagnade möbler och knubbiga ljusstakar i fattigmanssilver. Ett fång med iris och syren från trädgården står i en hink vid dörren. 

Sara Thuresson är född 1981. Hon har studerat arrangemang och komposition på musikhögskolan i Piteå och skrivit en del musik åt andra. Debutskivan, Jag säger nu, som innehåller 9 sånger, släpptes våren 2011. Förutom Saras egna texter innehåller den en översättning av Cyndi Laupers True Colours, Ditt sköra hjärta

Så var inte rädd att visa ditt sköra hjärta
det var ett tag sedan nu
jag sist såg dig skratta
om världen gör dig galen
när du gjort allt det du orkar
sök mig då och jag lovar vara där.
 

Det musikaliska utrycket för tankarna till Tori Amos och Kate Bush. Texterna är personliga och reflekterande, självutlämnande, nakna och enkla, hjärta mot hjärta, poetiskt exakta, lätta att identifiera sig med. De handlar om att bli vuxen, mogna och identifiera sig själv i sin roll som vuxen, men också om att behålla sitt eget jag. Jag är en svala, jag svävar befriad, visar dig vägen, till det som i sanning är du. I Lysistrateläran sägs: och inte behövde du bekosta någon psykolog, nej, jag fanns där gratis när du var bakis. Viljan och önskan att älska och bli älskad är ständigt närvarande. I Livets träd finns en torkad tår i en hålögd blick och en hand som söker min.

vill du så vågar jag tänka mig
att pröva något annat
som är spännande och nytt
men jag kan inte lova att va
här när dagen grytt
du finns men finns jag
bildligt talat på din sida
men onåbar en spegelbild i ån


I Vals över kullersten antyds barndomens förnedrande idrottslektioner i skolan och vilka spår det sätter i själen. 

Jag kan inte dansa har inte lärt mig ett steg, 
men jag kan älska om du nöjer dig med det


Ditt andra jag handlar om utsattheten i att vara medberoende och att befinna sig i ett förhållande där någon missbrukar. Om det inte vore för ett enda ord, "pappa", skulle Saras text kunna handla om en relation mellan vuxna. 

pappa var fanns du
när det brände som mest
när det isade i magen av 
ensamhetens andedräkt


Familjen påverkas, stänger av och bygger upp en ny fasad

Det sjuka är att alla
är med i detta spel
och håller dig om ryggen
fast vi vet att det är fel


Till slut ror mörkret ikapp honom.

vill inte störa far
och jag gömmer mig i skratten
som rullar över golven
jag tänker på något vackert
i en fasansfull gestalt


Paisley