Glad Dan Viktor på Broadway
     
Dan Viktor på Broadway, Norrköping den 5 maj 2011.


Under våren och försommaren 2011 firar Dan Viktor 10 år som artist med jubileumsturné. Helgernas klubbspelningar med fullt band kompletteras med solospelningar på mindre ställen under veckorna. På klassiska 50-tals-fiket Broadway konditori i Norrköping 5 maj spelade Dan tillsammans med gitarristen Hjalmar Leissner. 

Spelningen på Broadway är spontan, innerlig och avspänd. Fokus ligger lika mycket på mellansnacket och berättandet som på själva sångerna. Hjalmar Leissner, humoristisk och en god historieberättare även han, fyller i och kompletterar det Dan har att säga. Dan har inte gjort någon setlista inför spelningen utan bläddrar spontant bland sina tummade skrynkliga papper med texter efter lämpliga låtar. Representanterna från den Dan Viktorianska självbiografin Vit och frisk och älskad av min mor och Onda människor verkar spelas av ren glädje och inte bara för att illustrera relationen mellan Dan och hans föräldrar. Drömmen om Elin 6:6:6 är en historia om fåfängan och dess konsekvenser. 

Jungman Jansson klockas på 1.45 inklusive två gitarrsolon och ett fnask i Yokohama. Kvällens övriga Dan Andersson-sånger är Ett rus och en något blodig version av den kärlekskranke drängens Per Ols Per Eriks frånfälle. 

Dan spelar ett par relativt nyskrivna låtar under kvällen. Sala silver i Sala, handlar om Sala kommuns nystiftade lag mot tiggeri i kommunen. Den är jämförbar med någon av Stig Dagermans dagsverser. En aktuell händelse eller ett nutidsfenomen sätts in i ett allmänmänskligt sammanhang. På så sätt blir det något större, viktigare och angelägnare än bara en nyhet som snabbt flimrar förbi på en skärm. I Sala blir alla lika inför lagen. Att tigga är förbjudet för både fattig och rik. Ingen ska behöva bli utsatt för förolämpningen att behöva se en tiggare. 

En relativt nyskriven sång, som inte verkar ha blivit helt offentlig ännu, handlar om knarkets fördärvliga konsekvenser för vårt traditionellt alkoholrelaterade firande av olika högtider. Texten är provocerande men samtidigt så uppriktig att den inte blir omoralisk. I rim, textmässig utformnig och musikaliskt uttryck är den jämförbar med någon av Cornelis Vreeswijks sånger. 

Bröd och skådespel är ytterligare en nyhetslåt eller tonsatt dagsvers som kommit att skildra det allmänmänskliga. Ibland får den publiken att rycka till och komma till insikt med ett häpet litet skratt. På Broadway blir känslan mer intim, liknande den i studioinspelningen av sången, en känsla av förtrolighet hemma i soffan i vardagsrummet. Även Kris skapar samma känsla. "Den gamla folkvisan" Eldvakt blir till ett med Broadway. Texten flyter ihop med rummets små lyktor och ljuslågor, spegellampetternas luddiga skärmar, jukeboxen som ständigt skiftar färg, från solnedgångsrött till gult och grönt.

Paisley