Andra spelar Sundström
      
Recension av hyllningsskiva till Stefan Sundström. **

Andra spelar Sundström är en skiva för dem som har en trave disk att ta hand om, som kör runt i en Cheva på jakt efter sina drömmar, som är arga, glada, eftertänksamma, förbryllade, älskande och ödmjuka, människor som blivit slagna eller anar att någon blivit det. Den fungerar som bakgrundsmusik i köket, i bilen, för aktiv lyssning kombinerat med strumpstickning, i sin helhet eller uppsplittrad på spellistor. Det är en skiva för statusrader på Facebook. Musikaliskt befinner den sig här och nu, 2010. Texterna är för människor som rabblar och ”säger till sig själv att de är bra”, ”för att man måste bli sitt eget öde, enligt någon psykolog från USA”, ”som inte packat upp fast de flyttat hem till sig”. 

Andra spelar Sundström är en hyllningsskiva till Stefan Sundström, 50 år som människa, 30 år som artist. Hyllningsskivor blir lätt ängsliga, spretiga, dåligt sammanhållna när varje medverkande artist ska framhålla sin egen personliga stil, som kanske inte överensstämmer med vad som ska hyllas eller möjligen marknadsföras. Andra spelar Sundström är en väl sammanhållen platta. Den har albumkaraktär. De medverkande artisterna lyfter fram Sundström och framhäver hans texter, oavsett om det handlar om relationer, personporträtt, samhällskritik eller det rent bibliska (”Abraham skulle offra sin son, lille Isak, till Gud fader, eftersom Abraham var rik fanns ingen soc-rapport om skador”). Utsattheten i Stefans Sundströms texter framhävs och markeras när texterna framförs av unga kvinnor som lärt sig att säga ”vi är inte lata, bara bekväma av oss”, för att överleva och försvara sig mot allt. En ung kvinna på en järnvägsstation strax innan tåget går är mer ensam än en man som står på en perrong. 

I Blåöga och Vårsamba kombineras Lars Winnerbäcks innerliga kärleksfullhet med det mörka i Sundströms texter på ett sätt som gör att 1+1 # 2, utan något mycket större. Både Ola Magnell och Stefan Sundström behärskar konsten att skriva storslagna texter, med undermening och humor, som inte blir det minsta inbilska, utan bara inkännande. Det framgår så tydligt i Söker Gud där naturlyriken och människans symboliska litenhet och grubblerier kombineras med en handskriven lapp där ”jag åker in till stan , ge katten mat”. Johnny Dunder är en tragikomisk skildring av en rockidol som tvingas ta ställning till kärlek och föräldraskap, mer tragisk hos Sundström, mer komisk hos Magnell. Sundströms Johnny Dunder är ett missförstått geni som skäller sin kvinna för könsord, det gör inte Magnells. 

I Amors Pilar gör Love Antell ett kvinnoporträtt, där hon är tydligare mer fysiskt verklig än tjejerna i Antells egna texter, där hon har ett namn, Jennifer, jobbar vid ett kassaband, är någon som smeker eller blir smekt, för att till slut bli en metafor, för gräl, krig, längtan och tristess. Sundströms kvinna har klätt upp sig, ska ut på dans, bort från vardagen och snoriga ungar ”i tamburen står jag kvar för jag är ju barnens far, kom, vi går och ser om det finns nåt lördagsgodis kvar”. På Antellskt vis är dubbelsängen i refrängen ”Nu har vi dubbelsäng och ingen tid att ligga kvar” kompletterad med en bubbelpool. Teddybjörnen, med sin symboliska och bitvis obehagliga text, är Antells andra bidrag på samlingsskivan. Den handlar om att bli vuxen genom att göra våld på sig själv, längtan efter trygghet, att bli förlåten och att få bli älskad för den man är, känns lite som att ”träffas som skott i hjärtat av en M16”.

”Tiden får rulla iväg” med den här hyllningsskivan och ta bort alla tankar på att ”kvällen ska ta slut”. Den behöver inte göra det, inte nu längre. Det finns något att lyssna till, för dess egen skull, för introduktionen till Stefan Sundström.

Paisley

**
Låtarna och respektive tolkare på skivan är följande:
 1 - Blåöga - Lars Winnerbäck
 2 - Sökte Gud - Ola Magnell
 3 - När tåget går - Miss Li
 4 - Amors pilar - Love Antell
 5 - Onda barn - Emma Essinger
 6 - Hög kan bli låg - Miss Li
 7 - Johnny Dunder - Ola Magnell
 8 - Under isen - Miss Li
 9 - Vårsamba - Lars Winnerbäck
10 - Teddybjörnen - Love Antell
11 - Vitabergspredikan - Dundertåget
12 - Fula gubben Hitler - Little Marbles