Från hets till nugonblick
Recension av Sofie Livebrants From here to here

Sofie Livebrant har en gedigen musikalisk bakgrund. Med utbildning från Kungliga Musikhögskolan har hon komponerat teatermusik, bl a till Folkteatern, gjort körmusik, skrivit musik till juloratioriet Mary’s Question och frilansat som musiker och sångerska, inte minst tillsammans med Sofia Karlsson. Men först nu är det dags för hennes egna debutalbum From here to here, producerat av Göran Petersson. Låt oss lyssna, från här till här, låt för låt.

What if?
Kärlekens nakenhet, passionens eld. Det både bränner och värmer. Skammen och rädslan forsar bort när slussarna öppnas. Naket är också framförandet.

Alcohol
Gift med giftet. Flaskan innehåller både kärlek och svek, tröst och ångest. Flaskan ramlar. Livet droppar först långsamt ur läckande kork, sen rinner det sista hastigt ur. Någon ställer tomflaskan upp och sätter en blomma i buteljen. 
Underbar sånginsats av Sofie.Underbart komp. Lisa Rydbergs fiol. Svante Sjöbloms ”national resophonic guitar”.

Mandy
Den där kärleken som är så svår att hålla kvar, i tidens ström. Den där kärleken som är så svår att hålla i handen, när man äntligen förstått dess värde. Den där kärleken som är så svår.
Countrykänsla i komp - märk väl pedalsteelande Richard Krantz - och sättet att sjunga. För mig med countryhösnuva blir det lite extra påfrestande.

I’m yours, goodbye
Ett adjö och avsked, när huset är tomt och förändringen redan ett faktum. 
Vacker, lagom söt och syrlig melodi. Texten är lätt att förstå men rik i sin sirlighet. Poetisk text till darrande vacker melodi. Darret betonat av Sjöbloms elgitarr. Favoritrader: ”Hold my hand as we stand seeing our dreams burn into new land.” Om Sofie satt punkt efter “burn” hade det sett ganska mörkt ut, trots brasan. Men ”into new land” ger ett hopp och ljus som verkar obegränsat. Rösten dansar med fiolen till slut, ut i nyerövrat land.

Helicopter
Bara en helikopter kan sväva stillastående. Tempot är stillastående, men energin håller den uppe. ”I love flying into this inner landscape of mine.” Flygturen på egen hand, med sig själv bakom spakarna ger ännu mer bränsle så att ”we fly high above” och ”we fly with love glowing in our hearts, no ending no start.”
Tillbakalutat jazzigt till Emil Strandberg-trumpet.Honey
På dammiga vägar i amerikanska södern körs och letas det efter “some kind of love around here that’s waiting”. Med öppet hjärta och nervevade fönster blåser det säkert in, förr eller senare. Måste det göra när vi kört så långt.
Svettig bomullsblues till handklapp och mörk sjöblomsk röst som verkar komma från bilradions bluesradiokanal.

So easy
Förälskelsen som flykt. ”Förvilselske” med ett L och ELSKE på slutet - för att travestera en viss Hazelius – kan man kanske kalla det?
Sofie tillsammans med Sofia Karlsson fördubblar sången. Lisa Rydberg spelar smeksam fiol och har gjort stråkarrangemanget. Gungigt och medryckande.

No 950/949 Sunset
”Över alltihopa lyser moder Soooooool”. En moder som kanske inte bryr sig så mycket om småttigheterna den lyser på och upp. Vi ser små stugor, fåglar i flykt, ånglok och lekande barn. Men moder Sol fördröjer i alla fall döden ett litet solskensögonblick med sitt bländande sken när hon hakar upp sig på torpets tak, på väg ner.
En Emily Dickinson-dikt som Sofie tonsatt. A capella-sång av Sofie & Sofia.

Go slowly
En vardagssuck som lägger sig på golvet som en punkterad luftballong. De muddförsedda pianofingrarna klättrar uppför himmelsstegen, når nästan upp. Magnoliablommorna dansar och viskar utanför fönstret. Sakta spatserar vardagen.

Good King Wenceslas
Om en tjeckisk kung och martyr från 900-talet i vars mirakulöst uppvärmda fotspår hans unge utmattade betjänt och medhjälpare tar sig fram i snöstormen på annandagen för att hjälpa en fattig bonde med mat och ved.
En julsång med text av den engelske 1800-talsprästen och psalmdiktaren John Mason Neale, i ny tonsättning av Sofie Livebrant. När jag läser på om den här julsången ser jag att den ursprungliga melodin till den också har nordiskt ursprung. Den fanns med i Piae Cantiones, publicerad i Greifswald 1582, en samling latinska och svensk-latinska sånger.

From here to here
Allt du söker och försöker springa ifatt och bli, är du redan. Varför då stressa och springa? Det är dags att sakta ner, bli ett med nuet och ett med häret. Låta det samlade jaget och harmoniska duet sätta sig på mjölkbordet där vägen börjar och slutar, och nynna nusånger.
Om ni känner igen melodin och delar av texten kan det bero på att ni tidigare hört låten Grey skies där Sofie sjunger på engelska och Sofia Karlsson på svenska, växelvis och samtidigt. Även på From here to here sjunger Sofie och Sofia.

Ett rikt och brett debutalbum. I tiden från 900-talet till nutid. I geografin från tjeckisk öststat till amerikansk sydstat. Musikaliskt bjuds det visa, jazz, country, blues. Textmässigt rör vi oss från livsfilosofi, missbruksbekymmer, via kärleksfunderingar, vardagsfrustration till dickinsondikt, christmascarol och nu, här på mjölkbordet vid vägs ände och början, där vi ju hör hemma. Jag lämnar hetsen, stannar upp och till, ett brett långt nugonblick tack vare den här skivan.

Mats Klasson

(Publiceras även på Musicstage.se)