Melissa Horn i Kalmar
Melissa Horn på Pipes of Scotland i Kalmar den 21 november 2009

När jag kommer fram till Pipes of Scotland så är puben, som inte är så stor, proppfull med folk. Några äter fortfarande när klockan är 20.00 och Melissa kommer upp på scen. Det första som slår mig, vilket inte alls har med hennes musik att göra, är hur otroligt vacker hon är. Applåderna ekar när hon får tränga sig igenom publiken för att komma fram till scenen. Hon börjar med låten Jag ska sakna dig imorgon och fortsätter med Vem lämnade vem. Man skulle nog kunna höra en knappnål falla bland publiken. Melissa har en röst som är säregen och mjuk samtidigt som den skär genom märg och ben. Vemodig, skör, stark, klar och otroligt vacker. Nästa låt blir Säg ingenting till mig.

Sen en tid tillbaka ljuder. Med en text som nog passar in på alla på puben. För visst är det så att man glömmer bort det som är bra med en själv mitt i alla krav som livet har. Jag vet vem jag är när jag är hos dig passar utmärkt som nästa låt.
Att känna sig otillräcklig, osäker, att vara den näst bästa och inte stå ut med den känslan. Lät du henne komma närmre gör ont. Tyck synd om mig nu fortsätter med text om tomma ord som fastnar och om att livet blir vad man gör det till.
Melissa fortsätter berätta om dagen innan inspelningen av plattan. Hon skulle ha 10 låtar men hade bara 9 stycken. Hur hon ljög för alla om att alla var klara. Så kvällen innan det var dags för studio satt hon och skrev ihop låten Jag kan inte skilja på. Då kan man ju tänka sig att det blir något slarvigt hopkok men som istället blev en mycket stark låt. Sången därefter blir Hanna vilket får publiken att jubla. Ett underbart pianospel av Nathaniel.


Melissa Horn - Foto: Annika Torstensson

Hon fortsätter berätta hur hon innan en spelning satt väldigt nervös bakom scen då mobilen ringde ett par minuter innan. En kompis till henne berättar att killen som varit föremål till att vissa låtar blivit till satt i publiken. Nej, nervositeten blev inte mindre förstås. Melissa sjunger Med ena foten utanför där avslutet på sången är: “Nej, mig får du inte tillbaks.”
Självklart får vi även höra den underbara Långa nätter som följs av En famn för mig. Den sistnämnda skriven en sommar för några år sedan som handlar om att längta efter någon. Härefter blir det en vacker allsång till Vår sista dans vilket inte Melissa alls var beredd på. Jag tittar mig omkring och ser inte en mun som inte sjunger med. Jag blev så där rörd att det liksom stannar upp, hoppar till i bröstet och rösten spricker. Underbart vackert hjärtskärande!
Melissa fortsätter: “Jag träffade en kille ett tag men så slutade jag med det. Det brukar bli så. (Skratt i publiken) Killen frågade om nästa låt var skriven till honom men den handlade om någon annan.” Som jag hade dig förut har nog ingen kunnat undgå.

När gitarrklinket till New York kommer så blir det återigen jubel och allsång på puben. Låten handlar om förbjuden frukt, att vara den andra, den hemliga kvinnan. Återigen får jag den där ståpälsen som är både skön och smärtsam.
Nästa låt skrev Melissa när hon var 17 år och lyssnade för mycket på vad andra tyckte, Falla fritt. Texten till den låten är precis som man själv vill ha det och känna.
Eftersom lokalen är så full av folk och scenen inte står vid en utgång så blev det inget inklapp utan Melissa säger att hon låtsats att vi klappat in henne och sista låten blir Hur ska det gå?

På de låtar som Melissa inte framför själv får hon hjälp av bandet som består av:
Jens Fritiof - gitarr
Christian Tapper - trummor
Nathaniel Horn - keyboard

Melissa sa att de blivit lite ställda när de kom till Pipes of Scotland eftersom de inte var vana att spela på ett sådant ställe. Jag vet inte om hon såg det som bra eller dåligt men för oss som var där blev kvällen magisk. Precis allt var perfekt! Jag trodde inte att hennes röst skulle låta lika bra live som på platta, men det gör den. Melissa har allt! Melodier, texter och en suverän röst som inte liknar någon annans. Dessutom är musikerna hon hade med sig rutinerade. Jens är nästintill oslagbar på gitarr, Christian och brodern Nathaniel förgyller de sånger som kan lyftas lite mer med komp. Helt enkelt en kanonkväll!

Annika Torstensson


(Publiceras även på Musicstage.se)