Dan Viktor på bluesklubb
På Nässjö bluesklubb den 7 september 2009

Nässjö är en ful stad, sliten, charmlös. De som bor där är på väg bort, bor där bara tillfälligt. I Nässjö regnar det. I Nässjö blåser det. I Nässjö byter man tåg, svär över SJ och släpar sitt bagage till rätt plattform, trängs med hundar, barnvagnar, ryggsäckar och resväskor, låtsas inte se missbrukarna, som trots vaktbolaget har stationen som värmestuga, lider med dem som sitter och stirrar och har haft otur med sitt byte och måste vänta i timmar. Hotell Högland ligger precis vid Järnvägsstationen. Modernt en gång, designat och formgivet, numera något slitet.

Nässjö kör sin bluesklubb på måndagar. Dan Viktor den här kvällen. Veckodagen gör stämningen speciell. Publiken är upprymd, nykter. Till Nässjös bluesklubb, i baren på Hotell Högland, kommer man för att lyssna på musik. Det är ingen publik som skriker ”stor k*k” och får Dan att skyla sig och fråga ”Syns det så tydligt?” Bluesfolket blandas med kulturtanterna. En kvinna sitter och stickar under spelningen, vanlig slätstickning, inget avancerat mönster, tunt garn stickor 3. Kvällen blir en decimeter på en ärm. Baren är långsmal, en liten scen vid ena kortväggen, möblerna och båsen kan vara 1960- eller 1970-tal, men omklädda i rött. På väggarna två stora fototapeter, Backyard Babies på den ena, en bandyspelare på den andra. 

Dan kör två set, spelar ungefär en och en halvtimme. Hade publiken orkat komma på fler extranummer så hade han säkert kunnat fortsätta en stund till. Samspelet med Annelie Johansson på slagverk och piano sitter, de har kul i hop. Dan trivs på scen, skämtar mellan låtarna. Skorna, ett par loafers, har han köpt i Karlskrona, byxorna med snörning från knäna och nedåt, någon annanstans.


Dan Viktor - Foto: Anna Ledin

Dan Anderssons Per-Ols Per-Erik inleder. Call-and-response. Dan förklarar mycket pedagogiskt när publiken ska skrika Vaina sjö. Stämningsfull, men tragisk historia det där, den stackars drängen dränker sig i Vaina sjö, och Mina, föremålet för hans olyckliga kärlek konstaterar att han har det bäst i mullen, något man med tanke på omständigheterna kanske kan hålla med om. Ett par Dan Andersson-sånger till framförs under kvällen. Ett rus, om mannen som supit sig full, bråkat med sin hustru och helt enkelt stuckit hemifrån. Min väg, en levande skildring, så brinnande så intensiv, av kroppslig åtrå. Välbekanta Till min syster känns ovanligt innerlig. Givetvis gör Dan Jungman Jansson, i västmanländsk bluegrassversion. Möjligen sätter han nytt hastighetsrekord den här kvällen. 

Vit och frisk och älskad av min mor och Onda människor är två signifikativa Dan Viktor-sånger. Jaget, livet och samtiden analyseras och kommenteras, humoristiskt och ironiskt. 

Full i rymden och Kris är två dagsaktuella låtar. Den första drömsk, ett slags berusat nirvana i en omloppsbana i rymden, långt borta från krig, sport och sådant som är besvärligt. Den andra en protestsång, en text som ger upphov till ett litet förstulet leende ”När det går åt pipan på Dow Jones så har du snart inte råd med scones, tänk hur himla tokigt det kan bli” och "Du har jobbat som ett as för någon annans kalas och Nu är det jävlar i mig kris, det går åt helvete precis, det är kris, det är kris, det är kris." Tryggheten slås sönder, när man passar på "att ge folk sparken, för att det passar in i tidens melodi." 

Drömmen om Elin 666 är en Dan Viktors starkaste texter. En sång om kärlek, ett förhållande som tar slut, för att omständigheterna är som de är. Den är lång, den är sorglig, den är skriven direkt ur hjärtat. På andra sidan viken, drömsk, speciell, någon har flytt undan ett brott, undan sig själv. "Sjön ligger blank och himlen är vit", men "det är för sent för allt igen". När morgonen är här igen, en sång om livets tillkortakommanden, så som de uppfattas i dagsljus. Jag vill vara den som gör dig glad, skriven tillsammans med Annelie, väger upp en del av vemodet. 

Det ska bli en blomma utav dig, lekfull, infallsrik. Kärlek och livets förgänglighet, textrader lånade från bibeln och psalmboken, tidlös och så allmängiltig att den t om kommit i närheten av Svensktoppen. 

Paisley