Lars Winnerbäck i Göteborg
Recension av Winnerbäcks turnépremiär i Lisebergshallen den 30 oktober 2009.

När jag går ut från Lisebergshallen så är det med ett brett leende på läpparna. Ungefär lika brett som på en långhårig smärt Lars Winnerbäck tidigare under kvällen när han får ta emot fansens kärlek och hyllningar.
För det finns inga tvivel om hur mycket Lasse älskas av sin publik under denna kväll.

Spelningen är mycket bra utan några svackor under de 2 timmarna och 15 minuterna som det håller på.

Det är en rockigare Winnerbäck vi får se igen med mycket gitarrer. Kvar av Daugava finns inte mycket mer än två fioler och Jag har väntat på ett regn, så förstås monsterhiten Om du lämnade mig nu. Här i en underbar version tillsammans med Anna Stadling.

Alltihop inleds med en film från en småstad någonstans i Sverige med den östgötska speakerrösten som reciterar en text till bilderna. Väldigt stämningsfullt!

Sen drar Järnvägsspår igång i en tung version. Ljuset gör sitt till på den enormt vackra scenen. Något som utnyttjas väl under hela kvällen.

Det är en bra blandning mellan gammalt och nytt material. Tycker att de nya låtarna får ett rejält lyft på scen. Publiken verkar kunna de nya låtarna också, då det sjungs med och jublas mest hela tiden.
Om man skall nämna några låtar så går det inte att undvika Jag får liksom ingen ordning. En helt sanslös version som nästan får taket att lyfta i hallen. Ett sällsynt exemplar som är så bra som man bara kan tänka sig. Du som reser mig, en låt jag inte riktigt gillade på skivan blir här riktigt vacker tillsamman med det gröna ljuset på scen.
Tung version av Kedjebrev där Ola Gustafsson får briljera på gitarr.

Av det äldre materialet får vi överraskande höra Lång dag, en inte alltför ofta spelad låt. Här i ett lite halvakustisk framförande.
Extra bra blir det när Winnerbäck kommer in ensam på scen och spelar Hugger i sten endast med sin elgitarr som komp och publiken hjälper till allt vad den kan med sången.
Söndag 13.3 1999 är strålande som vanligt. Några upptempo-låtar också bidrar till att höja stämningen såsom Åt samma håll, Kom ihåg mig och Solen i ögonen.

Extranumren inleds sedan med Elden i en version med bara piano och Lasse. Hela scenen badar effektfullt i rött. För att sen gå över i För dig med hela bandet på scen.

Avslutningsvis kommer Söndermarken, en av mina absoluta Lasse-favoriter. Då kan jag säga att det är gåshud över hela kroppen. En oerhört snygg version som höjs upp av att vi får se den inledande filmen i bakgrunden igen.

Kan bara avsluta med att skriva att det var en toppenkväll. Tycker alla skall ta chansen att se Lars Winnerbäck denna turnésväng.

/Tompa


Låtlistan:

1. Järnvägsspår
2. Köpenhamn och överallt
3. Dunkla rum
4. Jag har väntat på ett regn
5. Du som reser mig
6. Om tiden vill i fatt 
7. Kedjebrev 
8. Lång dag
9. Varning för ras
10. Hugger i sten 
11. I Stockholm
12. Åt samma håll
13. Fribiljett till himlen
14. Söndag 13.3 1999 
15. Du får mig
16. Jag får liksom ingen ordning
17. Kom ihåg mig
18. Solen i ögonen
19. Om du lämnade mig nu

Extranummer:
20. Elden
21. För dig
22. Ett sällsynt exemplar
23. Elegi
24. Söndermarken