Rödgrön dag

6 september 2009 höll de rödgröna samarbetspartierna en gemensam valupptakt i Kungsträdgården i Stockholm. Tal av partiledare och politiska diskussionsgrupper varvades med artistframträdanden av hög klass. 

Love Antell, sångare i Florence Valentin, inledde programmet. Aftonbladets nöjeskrönikör Fredrik Virtanen har kallat Antell Jesus och Florence Valentin Sveriges bästa okända band. Själv ser sig Antell som protestsångare. Han är kortväxt, späd, klädd i en mörkblå jeanskjorta. Love kör två låtar, ensam med mörkröd elgitarr, avskalat jämfört med hur han använder sig av sina texter, musiker och publik när han frontar Florence Valentin. Att han väljer att spela Spring Ricco, titelspåret från senaste skivan, känns knappast som någon överraskning. Som andra låt hade hiten Pokerkväll i Vårby gård varit väntad, eller kanske Bilen brinner, om hur den österrikiske nynazisten Jörg Haider kör ihjäl sig. Love väljer istället Upp på det sociala, ner på systemet, en text som handlar om utanförskap och tvåtredjedelssamhället, om man inte tolkar titeln bokstavligt.

Love Antell - Foto: Fiorano 


Stefan Sundström är en storvuxen karl med yvigt rörelsemönster förstärkt av sin enorma skinnjacka. Sundström är speciell, han har ett stort hjärta, det går inte att tycka illa om det han gör. Han sjunger om djupfryst "fiiiiiisk" med många i och ”när amors pilar föll som regn över en smal madrass, du hade ingen säng, det är klart att vi låg kvar och det är klart att det blev barn, nu har vi dubbelsäng och ingen tid att ligga kvar”. Sånt är livet och sådan är Sundström.

Stefan Sundström - Foto: Fiorano


Sarah Dawn Finer som är mest känd från melodifestivalen, visar sig ha ett djupare engagemang än att bara sjunga bra. Hon har lyssnat på Dylan, Tracy Chapman och Janis Joplin och drömt om att göra en politisk skiva. Sen kom kärleken emellan. Hold om, moving on. Gör det, Sarah.

Sarah Dawn Finer - Foto: Fiorano


Jack Vreeswijk är påfallande lik sin gamle släkting, vars sånger han nu har börjat göra. Han inleder med Jag och Bosse Lidén, Cornelis version av Me and Bobby McGee eller Anna och jag. En typisk Cornelistext, men kanske inte någon av de mest kända. En sång som passar Jack perfekt. Jack avslutar med Getinghonung Provencale. "Samma kapitalister här som där, samma turister här som där." Han kan inte texten helt, kollar i en inbunden bok han har med sig på scenen. Love Tholin är skicklig kompgitarrist.

Jack Vreeswijk - Foto: Fiorano


Rikard Wolff sjunger argentinsk tango. Det är dragspel, smäktande, intensivt, hjärtskärande.

Rikard Wolff - Foto: Fiorano


Bo Kaspers Orkester - Foto: Fiorano


Bo Kaspers Orkester har en samlingsskiva och turné på gång. En liten fyrmannaorkester som låter stort och skapar magisk allsångsstämning i dagsljus i Kungsträdgården, I min bil. Cookies 'n beans gör country med hjärta och smärta, utan att det blir gråtmilt. Lili & Susie, flickfavoriteten och idolvinnaren Kevin Borg och The Poodles avslutar programmet.


Paisley