Flytande & omslutande
En recension av Anna Järvinens Man var bland molnen

Röster kan vara fyrkantiga, raka, sneda, runda eller trekantiga. 
En enda röst är flytande och överallt. En enda röst rinner in och fyller. En enda röst omsluter en som ett värmande bad. Denna röst är Anna Järvinens. Tar fram en filt och virar runt mig medan jag lyssnar. 

Låt det dö
Här trippas det försiktigt över känsligt och ömt. Så varsamt att många kan göra låten till sin. 

Äppelöga
Ett smeksamt närmande som längtar efter en hand och väntar på ett leende. En oemotståndligt trånande melodi och en fåordig text som förför. 
Enda låten på albumet som Anna inte skrivit. Men hon sjunger ju, och det räcker gott. Upphovsmän är Christopher Sander och Alf Håkan Åkesson.

Sosial kompetens
Att gå sin väg. Sin egen väg. Egensinniga väg. Trots att ”jag är full av all tänkbar brist” trotsar jag. Tror på mig själv och att ”det går nog alldeles underbart bra”, med s istället för c och utan att sitta rakt.
Vilken styrka!

Boulevarden
Stilla morgonpoesi, minnen efter ett ömt möte som smärtar. Tunga stulna stenar. Jag ser någon stå i ett fönster med tankar som samsas och slåss.

Här är du ett hån
Oinpassningsbarheten som krockar med det välpassande. Den lena varma kinden känns som kall marmor för den som har tjocka okänsliga handskar. 
Ett görbra känsligt elgitarrande av Reine Fiske. Okänsligt nog associerar jag till Mike Oldfield, men bara för att karaktärisera. Förlåt Reine.

Är det det här det hela handlar om?
Vårliga barndomsblommor och närvivarsmånässlor som smeker och svider på de nakna osolbrända benen. Villhadigvioler och ontihjärtatogräs.
Anna sjunger helt fantastiskt här. Kanske tar stadig rytm fram det allra bästa hos hennes sångkonst?

Ruth
Jag anar något drastiskt. Trots skillnaden mellan näktergal och annan sång. Försöker föreställa mig det klaustrofobiska hjärtat. Låten mynnar ut i ett instrumentalt landskap som kanske kan ge klarhet, kanske inte.

Tänker inte säga mer
Några nycklar i en knippa. Situation Stockholm upptejpad i trapphuset som en affisch. Får leta dörrar. Vänster, höger eller den rakt fram? Vill du inte ge mig flera råd? 

Såhär
Två par skor lutande sig mot varandra. I ett vackert stillastående nu. Nuet som fryst bort det föregående och blåst iväg efteråtet.
Vaknande visdom.

Nattmusik
Saker och ting av goda förutsättningar. Allt samlat på ett ställe. Något slags ”värmmigomryggen”-trygghet skapat av stadens ljus och ljud. En harmoni känns också i själva framförandet.
Anders Nygårds fiol fyller på slutet den kalla kvällen och följer med in i natten.


När en flytande omslutande röst som Annas hörs, behöver man knappt precisa ord och meningar. Vad hon sjunger och uttrycker känns, oavsett ord. Men flytande betyder absolut inte karaktärslös, tvärtom. Få röster är väl så karaktäristiska som Anna Järvinens. Trots, eller kanske tack vare, denna karaktäristiska röst har hon i andra sammanhang gjort några mycket bra duetter: Med Annika Norlin, med Christian Kjellvander och nu senast med Olle Ljungström.
Här på Man var bland molnen flyter melodierna också ofta ut. Följaktligen är det bara några som får fast form och fastnar.
Som Äppelöga, Här är du ett hån och Nattmusik, samt refrängen i Låt det dö.
Men känslan blir kvar även i övriga låtar, även om melodin flyter ut.

Texterna är enkla, talspråksdirekta men ändå lagom luddiga, likt en mjuk filt som vem som vill kan vira kring just sin kroppsform. Hur min filt format sig ser ni i mina texttolkningar ovan.
Ibland blommar poesin vilket avslöjar att Anna mycket väl har förmågan till färgstarkare nyanser om så skulle behövas.

Producenten Gustav Ejstes får flyt på albumet. Hänger bra med från den nästan stillastående gölen, nerför den porlande bäcken, till det forsande fallet.

Mina favoriter på skivan: Äppelöga, Är det det här det hela handlar om?, Såhär och Nattmusik.

Jag stiger upp ur badvärmen. Frottén torkar och jag somnar. Vaknar och saknar. Syns sen vid scen?
Tänker mig Anna Järvinen live som en fontän, sprutande åt alla håll, med varmt vatten som aldrig kallnar.

Mats Klasson

(Publiceras samtidigt på Musicstage.se)