Springsteendubbel på Ullevi
  Bruce Springsteen på Ullevi, 4-5 juli 2008

 “I swear I'll drive all night just to buy you some shoes, Oh girl, oh girl, you've got, you've got my, my love, heart and soul, I swear I’ll drive all night, I swear I’ll drive all night”.

Fina, fina Drive all night. En underbar kärlekssång av Bruce Springsteen blev ganska talande för konserterna på Ullevi. Med tårarna rinnande nedför kinderna på Clarence Clemons under saxsolot och efteråt. Säger det mesta om vilka krafter och känslor som fanns med under konserterna.

Jag fick vara med om mina två bästa konserter någonsin. Detta kommer att sitta kvar hos mig länge.

Vad som gjorde att det blev bättre för min del, än Köpenhamnskonserten var att jag hade så mycket bättre platser nu. När Bruce var ute på ramperna var jag bara någon meter från honom. Man blir så mycket mer deltagande i konserten då.

Skall jag rangordna konserterna hamnar lördagens allt lite före, mest på grund av ljudet och låtlistan som inte var av denna världen.

För att börja med fredagens spelning, så var inledande Born in the USA helt makalös. Inte världens bästa låt, men bara att få höra den i fullbandsversion igen för första gången sedan 1985 gav sådana känslor ända tillbaka, 23 år i tiden.

Tyngdpunkten för fredagen var 4th of july-temat. Med 4th of july, Asbury Park (Sandy), Darlington county och Independence day. Särskilt Sandy, som kom i en helt enorm version.

Andra höjdpunkter var förstås Prove it all night, en favorit för mig med Little Steven och Bruce i gitarrduell. Något som stannar kvar är också Rosalita (Come out tonight), klassisk The E Street Band-rock som också den gav flashback till 1985.

Partiet med The rising och Last to die som jag inte var helt nöjd med i Köpenhamn blir här på Ullevi något helt annat, med en publik som lever sig med mycket bättre.

Efter spelningen pratar vi lite om hur det kan bli på lördagen. Kan detta upprepas eller skall vi få vara med om något ännu större.

Svaret kommer ganska omgående. Av dom första 13 låtarna är 12 stycken utbytta, om man räknar in Hungry heart som kommer redan som fjärde låt. Night från ”Born to run-skivan” inleder, en tung rockare som sätter nivån direkt, grym!

Hela konserten blir så bra att det är svårt att plocka ut några enskilda höjdpunkter. Skall dock nämna No surrender, så mycket känsla och vänskap. Backstreets, en önskelåt och favorit hos mig. Följd av Roulette, där Max Weinberg bankar igång denna ödesmättade låt. Waiting on a sunny day, paradnumret från 2003 som jag nästan trodde Bruce hade slutat spela. Enorm allsång från oss i publiken. Because the night, för tredje gången på mindre än en vecka för min del nu. Ett ännu längre solo av Nils Lofgren och han snurrade några varv till. Så kommer den som låt nummer 18, Drive all night, en tio minuter lång känslostorm. Bruce sjunger ut av hela sitt hjärta. Kan inte nog beskrivas, man måste nog ha varit där för att förstå.

Badlands, en av dom bästa versioner jag har hört av låten. Känns som hela publiken hoppar och klappar händerna till låten. Alla extranumren är värda högsta betyg, verkar inte vara någon hejd på Bruce och bandet. Till sist så kommer Twist and shout, Bruce har skojat vid flertal tillfällen om hur Ullevi skakade sönder sist han spelade den där. Risken är överhängande även denna gången.

Det är många mer än jag som har spekulerat i om detta var sista svängen med The E Street Band. Verkar nästan vara så, kanske därför som allt blir så känsloladdat. Därför vi får alla dessa udda pärlor tillsammans med stommen av hitsen.

“But just to say I miss you baby, good luck goodbye”, Bobby Jean.

/Tompa

Fredagens låtlista:                                                               

1. Born in the USA
2. Radio nowhere
3. Out in the street
4. Two hearts
5. The promised land
6. Spirits in the night
7. Be true
8. 4th of July, Asbury Park (Sandy)
9. Atlantic city
10. Prove it all night
11. Darlington county
12. Because the night
13. Cadillac ranch
14. Livin´in the future
15. Mary´s place
16. Independence Day
17. This hard land
18. The rising
19. Last to die
20. Long walk home
21.Badlands
Extranummer:  

22. Hungry heart
23. Seven nights to rock
24. Born to run
25. Rosalita (Come out tonight)
26. Dancing in the dark
27. American land

 

Lördagens låtlista:  

1. Night
2. No Surrender
3. Lonesome Day
4. Hungry Heart
5. Summertime Blues
6. Promised Land
7. Backstreets
8. Roulette
9. Darkness On The Edge Of Town
10. Janey Don't You Lose Heart
11. Waiting On A Sunny Day
12. Working On The Highway
13. Because The Night
14. She's The One
15. Livin' In The Future
16. Mary's Place
17. I'm On Fire
18. Drive all night
19. The Rising
20. Last To Die
21. Long Walk Home
22. Badlands  

Extranummer:  

23. Girls In Their Summer Clothes
24. Thunder Road
25. Born To Run
26.
Bobby Jean
27. American Land
28. Twist & Shout