1 juni 2013


Nils Poppe


En plats som ligger mig varmt om hjärtat är Fredriksdals friluftsmuseum och även teatern där. Vi har sett många av Nils Poppes framträdande på denna friluftsteater och det har alltid varit lika trevligt. En varm sommarkväll går inget upp mot att gå dit för att se ett bra och roligt framträdande av alla medverkande. Nils Poppe spelade i sin sista pjäs på Fredriksdalsteatern 1993 och sedan tog som bekant Eva Rydberg över. En värdig efterträdare till Poppe som firar 20 års-jubileum i år! Granne med Hedströms butik i stadskvarteren på friluftsmuseet finns också ett Poppemuseum som är väl värt ett besök. Där kan man se affischer och foton från de olika pjäser han satte upp där mellan 1966 och 1993. Det finns också ljudupptagningar som man kan höra.

Nils Poppe bodde i Domsten, som är grannby till Hittarp, där jag själv växte upp. Det hände att man träffade på honom i den lokala matbutiken i Laröd, då varken Domsten eller Hittarp längre hade en egen matbutik. Jag kommer ihåg att vi var där och handlade samtidigt som Poppe en gång och det var i samband med att matbutikerna skulle börja ta betalt för plastkassarna de tillhandahöll. Detta gjorde Poppe mycket upprörd. När han packat klart och sagt sin mening om detta gick han ut med orden ”Detta får bli något att ta upp på Fredriksdalsteatern”. Kommer inte riktigt ihåg men jag tror inte det gick så långt trots allt.


Vi träffade Nils Poppe flera gånger och en av dom var i samband med att jag och mina föräldrar var och tittade på Lorden från gränden 1970. Tyvärr var mötet, bakom en av de höga häckarna runt teatern, skuggigt och man hade önskat man haft en bättre kamera. Men det blev i alla fall ett fint minne av ett av många möten med en av våra största komiker!


Numera får man beundra statyn av Nils Poppe som finns alldeles vid teatern på Fredriksdals friluftsmuseum. Där står han med ett leende på läpparna och benet lätt framsträckt. Bäst att se sig för så man inte faller över det!


Anita