Isfestivalen i Uppsala 2013
9-17 februari, med förlängning en vecka till den 24 februari.


Detalj från AnnaSofia Måågs skulptur.

Så har det varit isfestival i Uppsala igen, ett populärt evenemang. Som vid senaste isfestivalen kom isen konstnärerna skulle arbeta med i stora block som är tagna från Torne älv. Dom levererades på lastbilar och det var inte så konstigt med tanke på storlek och vikt. Men de valdes att levereras mitt i morgonrusningstrafiken vilket skapade aningens kaos.

Väl på plats började konstnärerna sitt arbete. Nytt för denna isfestivalen var att den lokala tidningen Upsala Nya Tidning hade utlyst en tävling där vem som helst kunde delta och vinnaren skulle få sin skulpturidé tillverkad och den skulle ställas ut precis som de andra isskulpturerna. Vinnaren blev en kvinna som tidigare arbetat som barnmorska och hon valde att få gjort ett hjärta med motiveringen att hon under sitt yrkesliv lyssnat på många hjärtans slag. Hennes skulptur skulle stå mitt i Uppsala, i hjärtat av staden så att säga, på Stora Torget. 


Folkets skulptur i form av ett hjärta.

De flesta isskulpturerna står i Stadsträdgården, där man också hade en lekplats för barnen med olika isfigurer. En del fanns på andra platser i stan, en stod vid Resecentrum (den missade jag tyvärr att se), två på Stora Torget, en vid Forumtorget alldeles intill och ytterligare två stycken vid Nybron. 


Islekplatsen.

Något som varit positivt vid tidigare isfestival är att ingen vandalism förekommit, men tyvärr blev det så i år. På varsin sida om vägen på Nybron stod två identiska skulpturer men tråkigt nog var det någon som förstörde den ena . Så blev det ingen ny gjord heller av förklarliga skäl. För den som är intresserad kan man läsa om det på UNT.se.


Kent Wahlbeck.

Ragnhild Sandelius Brodow.

Susan Christianen.

Krassimir Kolev.

Kristina Jansson.

 


Rob Harding.

Lena Kriström.

Liliya Pobornikova.

Hanna Beling.

 


Lars Holm.

 


AnnaSofia Mååg.

 


Gunnar Carl Nilsson.

Carl G Torstensson.


Årets Isfestival hölls mellan 9 februari och 17 februari men förlängdes en vecka för den var så populär. Som tur var höll kylan i sig! 


Foto & text: Anita