Tompas musikår 2008 i jukeboxen

Nu när året närmar sig sitt slut tänkte jag sammanfatta det lite som det sig bör.
Det har varit ett roligt år med många konserter och en hel del bra skivor.
Säkert en del som har gått mig förbi också. Men det är väl aldrig försent att upptäcka nästa år.

Hello Saferide – 2008
Vad passar sig inte bättre än att inleda med den här låten från en av årets bästa skivor. Jag gillar verkligen Annika Norlin, hennes coola attityd och underbara musik. Skivan "More modern short stories from Hello Saferide" är full av små fina berättelser.

Håkan Hellström – Kärlek är ett brev skickat tusen gånger
Håkan har varit helt outstanding i Sverige i år. För mig får han bli årets artist, årets skiva, årets liveframträdande. Ja, han lägger beslag på alla årets…
Skivan som kom i mars har jag säkert lyssnat på hundra gånger och inte har jag tröttnat än.
Fem konserter blev det med HH för min del i år. Med konserten i Scandinavium den 12 april som topp. Vilken fantastisk kväll, en euforisk Håkan och ett band som brann. Publiken som var helt i extas. En konsert att ta med sig länge i minnet.
Låten ovanför är kanske den bästa någonsin om saknad. En låt HH kramade allt ur under konserterna.

Bruce Springsteen – Drive all night
Ett av dom största ögonblicken i år var när Bruce spelade Drive all night på Ullevi. Det var helt magiskt att stå bara några meter från honom och få denna pärla spelad för sig i en version som gav mig gåshud. Att se tårarna rinna ner för kinderna på Clarence Clemons, som visade hur mycket låten betydde.
Hade nöjet att få se och höra Bruce tre gånger i år, både i Köpenhamn och i Göteborg två kvällar. Alla kvällarna bäst på var sitt sätt.

Ulf Lundell – Butiken
Lundell var ute på bejublad turné i höst. Inledningen var det bästa med konserterna, då han inledde sittande på en stol och spelade akustiskt med bara gitarr och munspel. Något han aldrig gjort förut. Vi fick höra fina versioner av gamla låtar och med roligt och underhållande mellansnack. Lundell är verkligen en bra historieberättare.
Det kom en ny skiva efter turnén som jag tycker är bra. Kanske inga blivande klassiker med, men en jämn och bra skiva. En skiva jag kan spela utan att hoppa över mer än en låt, ett gott betyg!

Neil Young – Hey hey my my (Into the black)
Neil Young på ”Way out west” i Slottsskogen var bland det häftigaste jag hörde i år. En Neil Young på sitt allra bästa humör och en låtlista som innehöll nästan alla av hans bästa låtar. Bandet var helt grymt och allt var nästan overkligt bra.

Melissa Horn – Som jag hade dig förut
Låten är hämtad från Melissa Horns debutplatta som kom i år. Duetten med Lars Winnerbäck är så fin. Hon har verkligen hittat rätt stämning i låten. Den bästa låten i en annars lågmäld och bra skiva med en hel del djupa texter. Lovar gott inför framtiden.

Bob Dylan – Red river shore
Året med Bob Dylan började med den svenska premiären av filmen ”I´m not there”.
Filmen om Dylan, eller i alla fall med sex olika alter egon till honom. Allt ifrån en svart liten pojke (Woody Guthrie) till Cate Blanchetts! fenomenala tolkning av Dylan.
I höstas släppte Dylan en ny skiva, ”Tell tale signs”, med överblivet material och ny versioner av låtar från 1989-2006. Finns i tre olika versioner med antingen en, två eller tre skivor i. Här finns hur mycket godis som helst att hämta. En av dom finaste är Red river shore, en raspig countryblues ballad. När Dylan är som bäst, med en episk kärleksberättelse.
Sen kan jag bli lite arg att det skall kosta 1200 kr att köpa den tredje skivan i boxen.

Eldkvarn – Bröllopssång #1
En av dom bästa svenska skivorna stod Eldkvarn för genom ”Hunger hotell”. Denna gång med bara korta låtar, inga långa berättande låtar. Men dom låter just hungriga. Mycket tack vare producenten Jari Haapalainen antar jag. Bröllopssång #1 är den inledande låten, en finurlig sammanfattning av skivan.

Anna Ternheim – What have I done
Det slutgiltiga genombrottet för Anna Ternheim förhoppningsvis. Den tjejen är värd all uppmärksamhet hon kan få. ”Leaving on a mayday” som skivan heter ställer Annas röst i centrum och vi får många låtar om kärlek i dess olika former och stadier. Mycket bra skiva!

Glasvegas - It's my own cheating heart that makes me cry
Årets bästa utländska skiva gjorde Glasvegas. Vardagsrealistiska texter, starka melodier och James Allans knäckande bra röst får mig att spela skivan om och om igen. Triumfatorisk musik trots allt elände som skildras. Med kaxiga tjusiga passningar åt Oasis.

                                           _________

Fanns mycket annat bra under musikåret 2008 som jag också fastnade för.

– Det var året som Sofia Karlsson slog igenom hos mig. Började med att jag såg ett tv-program  i januari med intervju och livespelning. Fortsatte med ett par konserter under sommaren.

– Joel Alme gav sommarens låt med The Queens corner från den storslagna och romantiska ”Master of ceremonies”

– Kent hann med både vinter och sommarturné. Tunga mäktiga konserter.

– SVT: s serie ”Dom kallar oss artister”, små söta artistporträtt av bland annat Håkan Hellström och Maia Hirasawa.

– Broder Daniels avskedskonsert i Slottsskogen. Dom unga fansens tårar och Henrik Berggren ensam sjungandes No time for us.

– Per Sinding-Larsens blogg/hemsida med ofta bra och unika artistframträdande.

– Lars Winnerbäck på fästningen i Varberg, trots dåligt väder men med trevligt sällskap.

– Moneybrother i Stenhammarsalen. Höstens glädjekick, Anders Wendin akustiskt tillsammans med dom två spelemännen Magnus Stinnerbom och ”Kisa” Nilsson.

– John Mellencamps “Life, Death, Love and Freedom”, stark skiva från en desillusionerad man.

– Några fler skivor värda att nämnas som jag köpte under året och njöt av var

   The Killers – ”Day & age”,

   Anna Stadling & Idde Schultz – ”Hjärtat fullt”

   Willy DeVille – ”Pistola”

   Britta Persson – ”Kill Hollywood me”

  Tack för detta år, säger Tompa!