Intervju med Snövit Hedstierna
Intervjun gjord i juli 2011 på fiket Rival på Södermalm, Stockholm.


Våga älska dig själv!

Gift dig med dig själv uppmanar Snövit Hedstierna i sitt konstverk Love Symposium In Solo som ställdes ut under fem dagar i Kungsträdgården under Prideveckan. Hon var en av tre huvudkonstnärer för Pride. En kvinna med svallande hår och ett upprymt flickaktigt skratt.

Konst är något som är lika naturligt i Snövits liv som blod i människans ådror. Något hon alltid varit runt sedan tidig ålder och något viktigt som för henne framåt. 

Snövit lever i ett högt tempo. Hon har många projekt vid sidan av varandra och slutar aldrig se möjligheter i det konstnärliga skapandet. Hon är ingen lätt kvinna att vara med om man inte naturligt går på en hög växel. 

– Jag känner mig aldrig stressad. Jag blir lycklig och exalterad av att skapa, säger Snövit medan hon blundar.Trots sina låga ålder på bara 31 år har Snövit både uträttat och studerat mer än vad många gör på en livstid. Hon driver sitt egna företag Dear, är designer, skribent, grafisk formgivare, konstnär, föreläsare, ljudtekniker, DJ, författare och före detta skådespelare.
Det var under de tidiga åren som skådespelerska konsten smög in i hennes liv. Av en ren slump började hon uppträda redan som fyraåring på Dramaten. Lars Norén letade efter någon att spela Lena Olins dotter i pjäsen Nattvarden. Uttagningen gav ingen utdelning. På andra sida i danssalen bredvid såg castingteamet en dansande tös genom glasfönstren, Snövit på snart fyra år virvla omkring. Hon föll dem i smaken och det blev starten på en lång karriär som skådespelerska där dans och sång följde henne parallellt. Snövit bröt sedan tvärt vid tjugo års ålder och började söka sig åt andra konstnärliga riktningar.

– Att fått se mina äldre kollegor ge absolut allt. Tömma sina inre på känslor och låta karaktärerna fyllas med deras inre påverkade mig starkt. Det inspirerade mig till det konstnärliga i allt, säger Snövit.

Hennes drivkraft är passion. Också att ständigt förfina sina kunskaper och utvecklas. Intresset att hitta nya konstnärliga uttryck i gamla former tar aldrig slut. Hennes senaste projekt involverar 3D-fotografering. 

Ett bra exempel på hennes filosofi är den utbildning som ljudtekniker hon gick för att förfina sina färdigheter. Genom den ökade hon spännvidden och förståelsen för ljud för att kunna arbeta med den inom konsten men också som DJ. 

– Som kvinna är utbildning viktig. Det är en investering på fler plan. Både för att inge trovärdighet men också för att ha något att stå på när mattan dras bort under fötterna på en, säger Snövit. 
Skolformen är något Snövit gillar. Hon har många kända läroverk bakom sig. Forsbergs, Beckmans, Berghs, Konstfack och Kulturama. Några av dem föreläser hon på idag. Detta återspeglar bara hennes lust att använda mycket av allt och inte bara snöa in på en sak. Därför efter att blivit antagen nu, ska hon fortsätta att utbilda sig på Valands konsthögskola Master of fine arts.

– En lärare ger mig förälskelse till inspiration. Jag försöker ge samma sak tillbaka när jag föreläser och lär ut, säger Snövit. 
Två saker genomsyrar allt Snövit gör. Två stöttepelare som bär fram allt. Mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. På ett eller annat sätt så går det alltid att utarma dessa. Även om det inte är hennes eget arbete utan i en omtalad bokrelease av boken Bögarnas värsta vän i hennes galleri Pony Sugar så är det av dessa anledningar hon gör det. 

Samma två demokratiska rättigheter valde också Stockholm Pride att basunera ut högt i år. Mitt i allt detta och i linje med Snövits tänkande fann man hennes konstverk Love Symposium In Solo i Kungsträdgården under Prideveckan. Det var en kitschig installation med klubbinslag så som UV-ljus där 150 ”My little ponyisar” är vittnen till ditt äktenskap med dig själv och med Snövit som handleder dig.

– Kärleken för mig är fri. En kraft man föds med. I tid och otid upplevs den mer eller mindre. Den handlar om det. Att reflektera över den man är. Att acceptera den man är. Att inse sitt eget värde. Att våga vara lycklig med sig själv. Något folk i största allmänhet inte är, säger Snövit Hedstierna. Snövit är en känslomänniska. Hon vägrar förtrycka sina känslor och lever i nuet. Hon säger att hon är fokuserad, närvarande och avslappnad i det som sker och är lycklig i det. Allt som sker är inte gott och när hemska saker sker blir hon helt uppslukad av det. Sen går det över efter hon bearbetat det. Mitt möte med Snövit blev senarelagt på grund av en sömnlös natt full av gråt. Den ofattbara massakern i Utöya skar igenom henne hela natten. 

Efter första gången hon ställde ut Love Symposium In Solo blev hon långtidsdeprimerad. Alla nära möten som hennes konstverk bjöd på. Alla saker folk anförtrodde till henne blev för mycket. En överladdning av känslor med ansikten som satte spår. 

– En man påverkade mig oerhört. Han var på väg att ta livet av sig när han hörde om min utställning på radio. Utanförskapet, den olyckliga kärleken, alla former utanför det heterosexuella äktenskapet som mitt konstverk representerar räddade honom. Äntligen hade någon förstått honom berättade han, säger Snövit. 

Valet med deltagarkonsten är att döda den narcissistiska delen men också för att dokumentera den. Via dokumentationen som människorna gör när de är där, och de som väljer att bli filmade när de gifter sig med sig själva, förs konstverket med framåt i tiden. Den bjuder åskådaren på nya vinklar och tankesätt och kan kanske ändra inställningar till sig själv och livet. 

– Jag hoppas den kommer påverka folk och få dem att leva ut lite grann. Smaka mer på livet. Livet har så mycket att erbjuda oss alla, avslutar Snövit.Faktaruta 1
Love Symposium In Solo
Love Symposium In Solo är ett konstverk tillägnad den fria, ensamma kärleken. Den som finns inom oss. Det är ett bröllop med dig själv och en manifestation för alla som vill fira flödet av passion som lever i den enskilda individen. För alla som vill och som kan stå ut med att tacka ja till sig själva genom att naket älska sin person och sin kropp i nöd och lust tills döden skiljer dessa isär. En uppmaning och en invit till alla som idag inte accepterar sig själva och inte känner sig värdig kärlek. En kärleksförklaring utanför normerna av tvåsamhet. Ett internationellt treårsprojekt som kommer att sluta med en film.
Så här gifter du dig med dig själv på Snövits kommande utställningar.
1. Säg ditt namn
2. Säg tre saker om dig själv
3. Förklara varför du vill göra detta
4. Säg vad du lovar dig själv
5. Lägg din hand på hjärtat och upprepa:
– Jag lovar mig själv att alltid vara sann till mig själv och hedra den person jag är.
– Jag lovar också barnet i mig så väl som den vuxna människa jag har rätten att vara älskad.
– Jag lovar att glömma alla gånger jag glömt att jag är underbar.
6. Säg ”JA”, till dig själv!


Missa heller inte!
Utställningen X-files som går på galleri Pony Sugar på Gotlandsgatan, Södermalm. En del av den större utställningen Big bang som kommer senare. Bägge av Snövit Hedstierna.
X-files handlar om sex och kärlek. Deltagarna (de som vill) berättar liggandes på en säng om sin upplevelse hur de blev av med oskulden. De blir filmade på unika lakan och målet är att samla ihop 100 historier och välja ut de bästa för den senare utställningen Big bang


Intervjuare:
Feffe Kaufmann, frilansjournalist.