Intervju med Karin Sandgren
om Winnerbäcks fanskonsert på The Tivoli, Helsingborg, 
onsdagen den 9 mars 2011.


Vilka andra artister har du sett på The Tivoli förut?
Jag har sett flera lokala förmågor och Wilmer X på The Tivoli.


Hur kom det sig att du fick vara med på denna exklusiva konsert?

Egentligen började ju konserten långt innan, redan när jag fick syn på tävlingen på hemsidan faktiskt, man ville ju verkligen vinna, om man som jag, har lyssnat och lyssnar så mycket på Winnerbäck. När jag fick mailet att jag verkligen vunnit kom ett lyckorus. Jag var då på Island och hälsade på Gustav, min näst yngste son som läser där. Jag minns att där mellan vattenfall, gejsrar och glaciärer tänkte jag mycket på konserten. 

Ungefär 14 dagar gick sedan och ju närmare konserten kom desto mer spänd och förväntansfull blev man ju. Så kom då dagen K. Jag jobbade till  kl 15, därefter drygt tre timmars bilresa till Heilsingborg, där jag hade stämt träff med Erik. Vi gick och åt på The Tivoli, folk köade redan utanför, det blåste och regnade, men vad gjorde det! Då när vi sitter och käkar ringer Ola, min äldste son och berättar att jag blivit farmor till en liten Emma, och att allt gått fort men bra! Ny lycka!!

 Vi gick och ställde oss i kön, de kontrollerade noggrant att man var rätt person, hälsade oss välkomna och in klev vi i en varm ombonad lokal med kristall i taket och kandelabrar på borden lite här och där. Runt lokalen var det runda bord för 3-4 personer och det kändes ganska fullt fast vi bara var 200. På scenen stod ett litet bord och ett gitarrställ med några gitarrer, alltså en ren solokonsert. Som vanligt punktlig dyker Lasse upp på scenen och börjar spela. En sådan här konsert är ju aldrig storslagen rent musikaliskt, men intimiteten och närheten uppväger det flera gånger om faktiskt. Det känns väldigt exklusivt att vara där. 

Detta var ju den första av ett fåtal fanskonserter Winnerbäck gör i vår. Vilka musiker hade han med sig på The Tivoli?
Han var alldeles ensam. På scenen fanns ett litet runt bord med levande ljus och ett glas vatten och ett glas rödvin. Han hade en gitarrservitör med sig naturligtvis.


Var det mest nya låtar som spelades? Någon du aldrig hört förr? Någon gammal goding?
Låtvalet var ganska traditionellt, däremot var där flera nya arr på låtarna, t ex Dunkla rum och För dig. Den äldsta låten han spelade var faktiskt Hugger i sten, och som sagt inget nyskrivet.


Hur många fick möjlighet att vara med på denna exklusiva konsert? Vad kan du säga om publikens sammansättning?
Det var 100 stycken som vann biljetter och alla hade med sig en vän så 200 plus några i crewet var det totalt. Det var ganska blandad publik, förutom att alla var över 20.


Kvällens höjdpunkter för din egen del?
Hela konserten var ju så exklusiv, det var högtidligt på ett bra vis, det var inga skräninga allsånger, bara lite körsång på några låtar. Det är visst nån som är tillbaka var väldigt bra, den passade ju så bra textmässigt och här sjöng publiken fint med på sina ställen. Jag hade med mig min yngsta son Erik, vilket var extra roligt för mig.


Foto: stian257 (stillbild lånad från en Youtube-video)

Under förutsättning att ni inte belagts med tystnadsplikt, kan du berätta något om mellansnacket?
Det var inte så mycket mellansnack, men Lasse kändes avslappnad. Han sa gå på gång att han saknat att spela, och det märktes. Han berättade att En tätort på en slätt var skriven i Malmö efter att han suttit och druckit öl med en präst. Han berättade också att på nerresan från Stockholm blev de stoppade på E4:an eftersom det varit ett bankrån i Vaggeryd. När polisen skulle inspektera passagerarna med automatvapen i näven fick han syn på Lasse och ville så gärna hälsa på sin stora idol, fortfarande med automatgeväret i högsta hugg. De blev ivägsläppta, men egentligen passade sällskapet väldigt bra in på vad polisen brukar leta efter vid bankrån, nämligen tre män mellan 25 och 35 år år färdandes i en skåpbil, fabulerade Lasse. Det var ju också så att han behövde lite pengar när han nu gjorde flera gratisspelningar! Han nämnde också att han verkligen gillade att spela på The Tivoli, att spela för liten publik utan journalister.


Något som överraskade dig under kvällen?
Jag har varit på en spelning för fans tidigare (2002 på Kägelbanan), och då stod nästan hela publiken längst fram vid scenen. Nu var det småbord i hela lokalen och nästan alla kunde sitta. Några av oss stod upp men då vid kanterna. Det var hur härligt som helst. 


Något som du blev besviken på?
Nej! Jag hade visserligen hoppats få höra någon ny låt, men det hade bara varit bonus. Besviken på mig själv för att jag är en sån jävla mes och inte tog chansen att prata med honom efteråt, för Lasse kom ut i lokalen efter spelningen och skrev autografer och blev fotad.Kan du ge oss en komplett låtlista för kvällen? 
Ja, det kan jag. Här är låtlistan:
1. Faller
2. Hjärter Dams sista sång
3. Där elden falnar (men fortfarande glöder)
4. De tomma stegen
5. Det är visst nån som är tillbaka
6. Jag är hos dig igen
7. Från kylan in i värmen
8. En tätort på en slätt
9. Strimmor
10. Hugger i sten
11. För Dig
12 Jag har väntat på ett regn
13. Elden
14. Dunkla rum
15. Över gränsen
16. Ett sällsynt exemplar
17. Om du lämnade mig nu

18. Elegi
19. Järnvägsspår
20. SöndermarkenIntervjuare:
Mats Klasson


Bonus i form av tre Youtube-klipp från kvällen, signerade stian257:
Jag är hos dig igen

Dunkla rum

Hugger i sten