Intervju med Vikkis Johansson
Låtskrivare, sångerska, musiker, sångpedagog från Piteå, med musikalisk bredd från visor till hårdrock.


Berätta lite om din uppväxt, bakgrund och vad du är för en person.
Född och uppvuxen i Piteå, Norrbotten. Påverkan från vintermörkret och sommarljuset har gjort mig till en bitterljuv person som lever mitt liv i svart och vitt. Lillasysterskapet har i sin tur gjort mig till en mycket envis och målmedveten människa och tyvärr manodepressiviteten till en självplågare som ser till att det inte blir lika mycket gjort som det borde bli, haha. 


Har du hållit på med andra uttryck än just musiken? Vilka i så fall?
Jag älskar att måla, men gör det mest för mina egna ögon. Har även studerat drama på universitet och förälskat mig i teater. Men det är inget jag är eller har varit aktiv inom… än.


Hur är ditt förhållande till musiken i stort? Några musikgenrer du föredrar, och några du har svalare känslor för? 
Jag har ett öppet förhållande till musiken och försöker att inte stänga ute något eftersom jag tror att man kan lära sig saker från det mesta. Trots det så finns det naturligtvis några genres som jag lyssnar mer på som t.ex. rock, blues, soul, visa och jazz. 


Har du några musikaliska förebilder? Någon artist, låt eller platta som inspirerat dig extra mycket? 
OJ… många. Det som förenar mina förebilder är nog att de enligt min mening sätter känsla och uttryck i första hand. Janis Joplin, Billie Holiday, Bono, Cornelis Vreeswijk, Nina Simone.. Robert Plant. Ane Brun. Jeff Buckley, Freddie Mercury och deras musikaliske svenske son Moto Boy.


Såg att du sjöng en Janis Joplin-låt i ett videoklipp på din myspace-sida. Vad tycker du om henne och hennes musik? Och om 60-talsmusiken för övrigt?
Jag är ett stort fan av Janis Joplin, har t.o.m. påbörjat en samling av LP´s som hon medverkat på vilket är stort för en arbetslös sångpedagog utan vidare inkomst, haha. Jag är även helt sålt på Led Zeppelin som påbörjade sin bana i slutet av 60-talet. Jag tror för övrigt att det är det genuina och ärliga i den musiken som tilltalar och inspirerar mig.


Foto: Lotta Huuskonen

På din blogg bjuder du på spontana och härligt intima små sånger, med enkelt eget komp. Eftersom jag gillar det enkla och nära där rösten verkligen får utrymme, både bokstavligt och som förmedlare av en text, var detta en riktig guldgruva. 
Hur känns det att bjuda på sin musik på detta direkta och smått improviserande sätt på en blogg? Vad har du fått för reaktioner?
 
Hittills bara positiva reaktioner… Att skriva och dela med mig på detta utlämnande sätt är både genant, nervöst men också det mest ärliga rent musikaliskt som jag gjort och som det kanske framkommit så är ärlighet något jag eftersträvar. Eftersom jag gör det mesta i stunden så behöver jag bara stå för ”den stunden” vilket är befriande.


Som kontrast till din bloggmusik, är du även med i bandet Scars of Paradise. Presentera gärna bandet och den musiken ni gör där. Scars of Paradise är ett rock/grunge/metal-band. 
Vi har spelat tillsammans i några år bl a på några stora festivaler i Norrland och nyligen en mini-turné längst östkusten. Vi släppte en platta Cold Black Lie (2007, Sleazy rider records) i Europa, Asien och Nord Amerika, den kommer även att släppas på nytt under 2009 i Central- och Sydamerika. För närvarande skriver vi nytt material för nästa album. För mig personligen är det rätt skönt att få blåsa ut rören lite då och då genom rejäl skriksång, det blir också ett helt annat textförfattande i SoP eftersom texterna naturligtvis färgas av energin i musiken.Foto: Niclas Johansson

Hur är musiklivet i Piteå? Är Piteå möjligen Norrbottens svar på Västerbottens Skellefteå? 
Det finns ett ganska stort musikaliskt utbud i Piteå som trots allt är en relativt liten stad, men tyvärr tenderar publiken att utebli på många arrangemang. Vad det beror på har jag ingen aning om. Men, jag vill slå ett slag för kulturcafét Krokodil www.krokodil.nu som bjuder på både en stor musikalisk bredd och ekologiskt fika :-) 


Några lokala musiker eller band i Piteå du kan rekommendera oss sörlänningar?
Det finns många som jag tycker är bra, så jag blir lite nervös att jag försakar någon. Men om jag begränsar mig lite kanske ingen blir besviken… 
Från Piteå: Lina Öberg http://www.myspace.com/linaoberg singersongwriter. 
Från Luleå: Olle Nyman http://www.myspace.com/ollenyman soul/folk (fantastisk live). 


Slut ögonen, dröm och fantisera: Om fick välja fyra musiker/sångare/sångerskor du fick göra en konsert med en kväll, någonstans i Sverige, vilka artister skulle du välja och var någonstans skulle konserten äga rum? Vilka låtar skulle ni framföra? Motivera gärna dina val.
Platsen blir någonstans norrut på ett café eller pub med en relativ liten scen med närhet till publiken och med den ljusa sommarnatten väntandes utanför. Det skulle vara jag, Wendy McNeill, Olle Nyman, Dan Viktor & Oskar Humlebo alias Moto Boy och vi skulle framföra låtar som vi knåpat ihop veckan innan, låtar som fortfarande har en spänning kvar, även för oss. Det skulle också innebära att jag blev publik på vissa låtar.. med privilegiet att lyssna.


När du själv lyssnar på musik, vad lyssnar du helst på? Ge lite olika svar beroende vilket humör du är på när du lyssnar. 
Jag har nog inget jag helst lyssnar på om det inte vore för följdfrågan d.v.s. att mitt humör styr mitt lyssnande. Några exempel: Galen= Wendy McNeil, Björk, Nina Simone. Galet energifylld = Meshugga. Arg/adrenalin = Rage against the machine, Nirvana, Led Zeppelin. Sorgsen/Nere = Janis Joplin, Beth Hart, Ane Brun. Glad/positiv = Robert Plants Mighty ReArrange, Coldplay. 


Om jag såg rätt har du uppträtt på Piteå dansar och ler. Vilka andra minnesvärda konserter och evenemang har du framträtt på? 
Förutom PDOL och en massa spelningar via musikhögskolan så är det nog inga större evenemang som soloartist. Har nog inte sett mig själv som soloartist än.. haha. Men så snart jag samlat mod till mig och börjat söka spelningar så hoppas jag att arrangörer vill att jag ska komma och spela. Återkom med den frågan nästa år.


Är det viktigt för dig att få göra skivor? Eller är det viktigaste att få sjunga och spela live? Eller är kanske själva låtskrivandet det som är roligast? Kan du tänka dig skriva låtar till andra sångerskor/sångare? 
Att befinna mig i den kreativa bubblan med total frihet är nog bland det underbaraste jag vet så om jag måste rangordna så kommer det nog på första plats. Men jag njuter även att sjunga live, så länge jag känner att jag är sann mot mig själv och publiken. Jag har aldrig varit något stort studio-fan, men jag ser det som ett nödvändigt ont. Inför frågan om att skriva till andra sångerskor/sångare känner jag mig lite kluven. Många låtar är så personliga, vilket skulle göra dem svåra att ”ge bort”. Det skulle nog vara lättare om jag fick så kallade beställningsjobb, ett färdigt ämne eller känsla som någon vill att jag ska producera.


Hur stor är din idealpublik? Och hur ska den uppträda för att du ska gilla den allra mest? Hur känner du dig oftast när du står där inför publiken? 
Idealpublik är fullsatt. Sen spelar det inte någon roll om de är 20 eller 100 eller fler. De ska vara sig själva. Jag känner mig ömsom tveksam på min egen förmåga och ömsom njuter jag av möjligheten att få uttrycka mig och mina tankar. 


Hur kommer dina låttexter till i förhållande till din musik? Vilket styr vad? 
Texterna speglar oftast musiken och tvärt om. Ibland spelar jag bara det som sitter i kroppen och i fingrarna och sätter text till stämningen som blir. Ibland föds tankar som blir till texter och som kräver att musiken ska låta på ett visst sätt. 


De sångtexter jag sett och hört är på engelska, du har aldrig funderat på att skriva på svenska? Om inte, vad beror det på?
Skrev min första låt på svenska för några veckor sedan och vill skriva mer. Det svåra är att det blir väldigt utlämnande och bakom engelskan kan jag gömma mig lite, min hemliga mur. 


Kan du berätta mer om bakgrunden till några av dina låtar?
Förutom det jag skrivit angående mina låtar på bloggen så vill jag inte gå in så mycket djupare i de övriga. Jag vill överlämna till lyssnaren att fantisera egna sanningar. Men jag har 12 låtar som ska knåpas ihop till en demo inom kort. Demon kommer att heta 12 months in 12 days. De låtarna skrevs under 12 dagar (förstås) inspirerande av en almanacka innehållande bilder på mina brorsöner. En tribut till dem kan man säga. På min myspace ligger just nu två av dessa låtar Gods Angels och New car. 


I din musik finns en ton som jag gillar. En slags melankoli och eftertänksamhet som jag uppskattar. Dessutom har du förmågan och kunnandet att framföra musiken. Det känns så befriande avslappnat och otvunget när du sjunger. Som om du vore en musikalisk naturtalang. Är det så? Eller har du fått jobba mycket för att få den här säkerheten och självklarheten när du framträder? 
Tack så mycket. Vid sidan av jobbar jag ständigt med att övertyga mig själv om att jag kan, duger och att det jag gör är bra ibland. Men när jag väl musicerar är förutsättningen för att det ska bli bra att det känns naturligt, självklart och säkert i stunden. De gånger som det inte gör det måste jag verkligen kämpa. 


Vilka spelningar har det blivit i sommar? Och vilka har du att se fram emot? Uppträder du både med Scars of Paradise och på egen hand?
I sommar har jag varit på en mini-turné med Scars of Paradise och sedan har vi haft lokala spelningar här i Piteå. Det jag ser fram emot just nu är gästspelningen med Ramblin´ Minds under festivalen Piteå Dansar och Ler, då blir det till att sjunga lite blues. Jag uppträder både med SoP och på egen hand, det senare planerar jag göra mer än tidigare. Kommande året ska jag ägna åt min egna musik i mycket större utsträckning än jag gjort tidigare, bl a försöka få några fler... alternativt många spelningar.


Du berättade att du var i studion med Scars of Paradise? Vad är på gång i skivväg för dig?
Med SoP håller vi på med en förproduktion till nästa skiva. För mig blir det på hobbynivå än så länge, planerar två demos, 12 months in 12 days och en EP-demo som jag planerar söka skivbolag och spelningar med :-)


Har du något annat som är planerat längre fram, i höst och vinter? Kort sagt, hur följer vi Vikkis Johansson och hennes musik framöver?
Andra planer är att starta ett till band, där musiken förmodligen kommer dra mot 60-70-talsrock, men vi har inte kommit längre i planerna än att vi ska ta en fika, hihi.Foto: Vikkis Johansson

Tack för att jag fick vara nyfiken på dig och din musik, Vikkis.
Lycka till med dina musikaliska planer och hoppas du får en fortsatt skön sommar!Frågeställare: Mats Klasson, Kafé K
Svarsläggare: Vikkis Johansson


Glöm inte att gå in och lyssna på Vikkis och Scars of Paradise:

Myspace:

Vikkis Johansson - www.myspace.com/vikkisjohansson
Scars of Paradise - http://www.myspace.com/scarsofparadise

Musikblogg med musikstycken:
http://vikkis.musicblogg.se/