Intervju med Ulf Bejerstrand

Ulf Bejerstrand började med musik 1970 i en källare på Stensövägen 51 i Kalmar. Första bandet hette Flod-Otto. Ur Flod-Otto föddes två legendariska band fram och det var Kung Tung och Ragnarök. Uffe valde att ansöka om medlemskap i Kung Tung och där blev han kvar många år. Sedan slutade en efter en och som Uffe sa: “Det är svårt att sparka sig själv.” Han bestämde sig för att göra soloplattor och under åren 1979-84 släppte han sex plattor på eget skivmärke med det pikanta namnet Grisbäck. Då Uffe egentligen inte gillar skivor på det sättet så bestämde han sig för att under en tid sluta ta betalt för dem. Idag heter bandet Ulf Bejerstrand Band och består av:
Ulf Bejerstrand - sång
Ion Olteanu - gitarr
Mattias Mueller - gitarr
Björn Brzokoupil - bas
Pelle Berglund - trummor

I pressen har Ulf blivit kallad för provokatör, terrorist i musikrörelsen, musikrörelsens Pigge & Gnidde och Sveriges Frank Zappa. Inget ämne har varit för känsligt att skriva om för honom. Han har alltid älskat att provocera då det får folk att tänka. Tankar leder ju ofta till diskussioner och diskussioner är bra.
På den tiden kärnkraften var ett stort ämne valde Uffe att lämna Sverige för att se sig om i Kanada. “Vi säger till barnen att ha bälte på sig i bilen men vi berättar inte för dem att det i bagaget ligger flera kilo plutonium”.
Han återvände till Sverige och startade Luftgitarr-SM. Idag driver han också artistförmedlingen Fantastiska Nöjen.
Jag pratade med honom i nästan tre timmar och det blev väldigt mycket sagt som är svårt att få ner på papper. Men här kommer en del av samtalet.

Beskriv er musik och vad ni vill förmedla med den.
Vi spelar och sjunger något som de som spelar år 2009 glömt bort. Förr var det udda, balla grejer som var huvudsaken. Idag är det industri.

Vem skriver texterna och vem gör musiken?
Jag skriver allt och Pelle Berglund kryddar till det hela.

Är ni alltid överens?
Nej, vi är aldrig överens. Hahaha!

Hur laddar ni inför en spelning?
Ja du, nu för tiden är det inte så mycket laddning. Nervositeten finns inte längre. Nu är det bara så förbaskat roligt att stå på scenen. För en musiker är det som onani.

Om du fick lyssna på en enda låt resten av livet, vilken skulle det då vara?
Southern man med Neil Young. Hela After the goldrush.

Har du någon annan talang?
Hm… Ja, jag och Henrik Strindberg från Ragnarök var mästare i stormsegling.

Vilka förebilder har du?
Först när jag tyckte att det viktigaste var själva musiken så lyssnade jag mycket på Beatles, Jimi Hendrix och Peter Green, gamla Fleetwood Mac alltså. När jag blev ännu mer engagerad i texterna så var det Neil Young. Jag gillade även Robert Broberg med den frihet han förmedlade i sin musik. Att svänga från allt och ingenting till djupt allvar. Även Kurt Cobain där allt var väldigt mycket ärlighet.

Vad lyssnar du på hemma?
På jobbet så står radion på konstant. Rix FM. Men som jag sa innan så känns musiken inte så ärlig idag. När skivbolagen bestämmer så mycket så blir det inte lika mycket på riktigt.

Skriver du bara på svenska?
Absolut! Förutom på skivan Walk on the grass som jag gjorde under Kanada-tiden. 

Hur kom det sig att du flyttade till Kanada? 
(Här kommer en lång diskussion om allt mellan himmel och jord.)
Det var väldigt roligt att bo i Kanada och det är absolut ingenting jag ångrar. Jag kanske flyttar dit igen så småningom. Jag var less på den stenhårda Jantelagen vi har i Sverige. Jag tycker till exempel att vår alkoholistvård är helt galen. Man ska få stå för om man kör på någon. Där ska det inte vara någon fångvård med skön säng, tv och pool. Det ska vara, kanske ett år, stenhårt, enkel brits, risgrynsgröt varje dag. Man ska minnas när man kommer ut varför man varit där. 
Och så kan vi ta det här med Fritzl. Vem är sjukast? Han, fotografer eller journalister? Det finns en massa dolda talanger hos människan. Han gjorde en krigsgärning i fredstid. Det finns inget annat ord än mord. Ordet krig kan ju också förvanskas till ord som konflikt. Det handlar även om att vuxna människor skjuter varandra rakt i huvudet och spränger varandra med trampminor, vilka är tillverkade av LO-anslutna idioter i Karlskoga. Må Fan ta dem alla. Där har vi det stora problemet med oss människor. Vi är extremt korkade och det kan i sin tur göra oss extremt elaka.
Djuren har sina instinkter medan människan har tappat sina. Vi vet inte själva när vi ska sova och vakna. Vi har en lagbok som talar om det för oss. Det här är dumhet i kvadrat. Vi kan bara ta ett exempel. Om en hund och en människa står vid ett övergångsställe med trafikljus som visar röd gubbe fast det inte kommer några bilar på långt håll så går hunden medan vi står kvar och väntar på grönt.
Jag vill testa att leva utan lagar. Gå till jobbet när jag vill, äta när jag är hungrig, sova när jag är trött och vakna utan klocka när jag är pigg. Nej, vi ska äta 3 gånger/dag. Vem bestämmer det?
Och så våra barn. Jag tycker synd om alla barn som utsätts för socialt annorlunda föräldrar. Barn mobbar barn och allt man kan göra för att det inte ska ske är en bra handling. Och är skolan bra för mänskligheten? Det som borde stå på schemat är, motivation, empati, ekologisk timme och historia. Glöm då vilka kungarna var och vilka år de levde lär oss istället vad de gjorde och vad vi kan lära av det. Förr åkte kungarna personligen runt och drog in skatter. Kunde man inte betala så kunde man bli ihjälslagen. Är inte det egentligen en terrorist, långt värre än vad Bin Laden är?
Alla vet att vi är lyckligare med sanningen. Jag är Svensk medborgare och därmed världens och universums medborgare. Jag dör inte med skygglappar. Jag står för vad jag tycker och tänker. Det viktigaste är att tro på sig själv och vara sann. 

Ulf Bejerstrand


Vad är roligast, studion eller scenen?
Självklart scenen!

Vilken av dina egna låtar gillar du bäst?
Det är faktiskt den sista jag gjort, I DETTA INFERNO 
“jag vet
livet e som de e
e gla för att få va me
I detta inferno

jag ser
vänner kommer och går
synd att inget består
i detta inferno”

Har du ett drömställe som du vill spela på?
Springbreak! Vi fick inte så mycket skriverier om oss efter detta året så det måste vi göra om. (Skratt)

Om du skulle anordna en festival, var skulle den gå av stapeln och vilka artister skulle du vilja ha med?
På Gärdet förstås. Artisterna finns på www.stockwood.se

Har du något motto du lever efter?
Att aldrig ljuga och att aldrig blunda!

Det knäppaste giget ni gjort?
I Ludvika 2007. När vi började spela var det ungefär 300 personer och när sista låten var spelad var det ingen. Helt galet!

Är det något av det du gjort som du ångrar?
Alla skivorna. De är huggna i sten. Jag gillar inte skivor men det kommer nog ändå en ny inom ett år. 

Vad säger din familj om ditt intresse för musik?
Det är nog ingen som verkligen gillat det.

Vad gör du när du inte skriver eller står på scenen?
Jag är VD och idéspruta på Nöjestorget. 

Du hade ett omtalat omslag till en av dina plattor. Hur var det med det egentligen?
Jo, jag hade en idé om ett omslag och pratade just då med en vän som hade roligt åt någon artikel med bilder han precis läst. Något sådant skulle du ha tyckte han. Jag fick tag på några bilder och tryckte upp omslaget. När jag sedan en dag gick förbi en skivaffär så hade affären hela sitt skyltfönster fyllt med bara den här plattan. Jag stod där och såg den ena efter den andra komma ut med min skiva och tanken dök upp att det var ju inte det här som var meningen. Det var inte omslaget som skulle säljas utan musiken. Så den plattan, Så går det till i vilda västern, blev till ett vitt omslag med endast en stämpel på och fick namnet Krossade drömmar. Den finns även med ett omslag med två vägskyltar under varandra, Karolinska sjukhuset och N begravningsplatsen.

Vad är det snällaste någon sagt om dig?
När någon jag älskar säger att hon älskar mig, även om det bara är för ett tag. Haha! Nej, det härligaste är när barnen säger: Jag älskar dig, pappa!

Vad är det elakaste någon sagt om dig?
När Aftonbladets okunnige Lasse Anrell sågade plattan Walk on the grass. Den skivan är riktigt bra och ska helst lyssnas på i mörker. Jag ringde upp Lasse och frågade vad han menade. Då visade det sig att han bara strölyssnat lite i bilen på väg hem. Hur kan man recensera en platta man inte ens har lyssnat på? Han erkände att det var lite dumt.

Vad är det sannaste någon sagt om dig?
Att jag är obstinat, ifrågasättande, analyserande, rättsökande och dum i huvudet.

Hur ofta spelar ni?
Vi spelar när vi får ett gig. Jag har sagt att det får vara som flest en gång i månaden och minst en gång om året. Det viktigaste är inte antalet spelningar utan att vi gör bra spelningar.

Vad tycker du om nedladdningar på nätet?
Jag tycker det är ok. Musik ska inte vara så komplicerat. När jag förstod att nu kommer det att bli en ändring inom musiken så flyttade jag in företaget i mindre lokaler med billigare hyra. Skivbolagen sitter kvar i sina komplex och förstår ingenting. Det är ingen som bryr sig om skivaffärerna idag. De lägger ut skivorna på Ginza eller gör egna webshoppar. Det måste till ett nytänkande i skivindustrin. Lägg i en konsertbiljett eller något annat speciellt som gör att folk vill ha originalet. Se bara på Metallica som har tjänat miljoners miljoner och som är vansinniga på nedladdningen. Makt och pengar förvrider huvudet på människor. Världen är positiv men människan måste vakna. Jag tror inte på förbud.
Jag tror dessutom på stadslön men ändå fri företagsamhet. Man stämplar in och stämplar ut. Oavsett vad du jobbar med så har du samma lön som alla andra. Vi behöver radikala människor. Idealister som kan och vill rädda Sverige. Så måste jag säga att homosexuella människor är de enda ekologiska människorna på jorden. Om alla blev homosexuella så slapp den här plågade planeten sina plågoandar inom tidsrymden 100 år. Sedan blev jorden det paradis som det kanske var ämnat att vara. Människan är ju bara en parasit i tillvaron, sorgligt nog. Folk är så mesiga med sanningen, man vänder allt till att låta trevligt och käckt, fast verkligheten kan vara smaskigt snaskig. Som bastuklubbarna. Skulle man beskriva med bild samt ljud vad som sker där, ja då blir ordet homosexuell väldigt snällt jämförelsevis med vad man ser på rutan.
En åsikt är så viktig men dock bara en liten, liten del. Men om alla lyssnar på varandras åsikter och sätter ihop det därefter så blir det bra.

Ok, Uffe, nu är det kanske dags att avrunda den här intervjun så min sista fråga till dig blir hur man ska uppleva dig?
Man ska absolut uppleva oss live! Nu har du frågat mig om så mycket så nu vill jag fråga något till de som läser. Får jag det?
Javisst svarar jag och härmed blir avslutet på intervjun en fråga till oss alla.

Vad är musik?

Jag tackar Ulf Bejerstrand för en oerhört intressant intervju som ibland spårade in på andra saker än vad som var meningen, som honomsexualitet, Fritzl och nakenhet m.m. Men allt vi pratade om är verkligen angelägna saker.

Intervjuare: Annika Torstensson

(Har även publicerats på Musicstage.se)