Apollo Drive
Intervju med Apollo Drive på Springbreak, Kalmar den 30 maj 2009.

Året var 2004 när Stefan Örn gick med i bandet Leaf. Stefan och sångaren, Fredrik Lönngren börjar skriva låtar ihop. Ett år senare kommer de av en slump i kontakt med Laila Bagge som gillar deras musik och presenterar den för sin exmake, Anders Bagge, och på den vägen är det. Under resans gång lades Leaf ner men Stefan och Fredrik fortsatte och i december 2006 bildades Apollo Drive.

Apollo Drive består av:
Fredrik Lönngren - sång
Stefan Örn - gitarr & keyboards
Mason Pitts - bas
Bobo Ölander - trummor

Idag har de även suveräna Johan Glössner med sig på gitarr. Johan har även varit med en del i studion.
I ett år och två månader har de nu suttit på Ekerö i Anders Bagges studio i stort sett varenda dag. Det som från början var tänkt ta fyra månader att göra visade sig ta betydligt längre tid. De berättar att de har haft 100% kontroll och verkligen velat få den rätta känslan på det de gjort. Att banta ner 40-50 låtar har inte heller varit helt lätt. De har även varit i Marocko för att spela in Youtube-klipp och berättar om det fantastiska i att stå där med bönetimmen i bakgrunden och påbörja låten Time. För er som har lyckats missa den här låten kan jag bara säga: Gå genast in och lyssna.


Stefan Örn i Apollo Drive

När jag träffar bandet efter spelningen på Springbreak i Kalmar är de alla väldigt nöjda. Efter att ha suttit i studion så pass länge så är det kanonkul att få stå på scenen. De har hunnit repa fem dagar innan och kändes väldigt tajta när de stod på scen. Det står ett gäng öl samt ett gäng vattenflaskor på bordet och min snart 13-åriga dotter Amanda som är med mig frågar innan alla kommit på plats varför de dricker så många öl. Jag vidarebefordrar frågan till Stefan som skrattar och skyller på Kevin Borg som haft logen innan. Följdfrågan från mig blir lägligt hur de laddar inför en spelning. Svaret blir, “Sambuca och en kvart innan spelningen får ingen
annan vara närvarande då vi fokuserar helt på framträdandet. Det lustiga är att vi även nästan alltid gått ut tillsammans kvällen innan och det har fungerat bra.”

Beskriv er musik och vad ni vill förmedla.
-Känsloladdad pop/rock, mycket känslor och mycket melodier.

Vem skriver texterna och vem gör musiken?
-Vi lägger grunderna och sedan jobbar vi alla tillsammans fram slutprodukten, säger Fredrik och Stefan. Alla har olika musiksmaker och det blandas vilt i vår egna musik.

Blir ni aldrig dissade av resten av bandet med det ni kommer med?
-Haha, hela tiden säger Fredrik.

Om ni fick lyssna på en enda låt resten av ert liv. Vilken låt skulle det då bli?
(Naturligtvis får jag olika svar av alla fyra.)
Fredrik: Englishman in New York med Sting.
Stefan: Racing in the street med Bruce Springsteen.
Mason: Teenage wasteland med The Who.
Bobo: Lay, Lady Lay med Bod Dylan.

Vilken av era egna låtar gillar ni bäst?
(Även här olika svar naturligtvis.)
Fredrik: If you only let me.
Stefan: Nothing more to give you than me.
Mason: Papercut.
Bobo: Something for someone.

Går det som ni förväntat er?

-Ja, det tycker jag. Vi står verkligen för det vi gör och det är redan 10 bolag som är intresserade av oss i USA, säger Fredrik.
-Det är till och med bokat en resa dit för att träffa dem, fortsätter Stefan.

Vad vore drömstället att spela på?
-Absolut Madison Square, svarar Fredrik. Ända sedan jag började med musik har det på något sätt varit målet. Om den dagen kommer då jag står där på scen så har jag lyckats.
-Någon annorlunda miljö. Där det absolut inte vore väntat, säger Bobo.

Om ni skulle anordna en festival var skulle ni lägga den och vilka 10 artister skulle mer vara med?
Då det bara är Fredrik och Bobo kvar i rummet så får de svara för alla. 
-Apollo Theatre med The Band, Elton John, Iron Maiden, Manic Street Preachers, Aerosmith, Goo Goo Dolls, Greenday, Bruce Springsteen, Sex Pistols och The Clash.
-Och Winnerbäck, säger min dotter som nu inte kan vara tyst längre.
Apollo Drive skrattar och så börjar de prata om att Lasses äldre låtar är väldigt bra. Tex Elden.
-Ja, den har hon lärt sig på gitarr nu, säger jag.
-Bra! Nu får du hem och öva på Apollo Drives låtar istället, säger Fredrik och tittar på Amanda.

Har ni något motto?
-Tänk efter före. Efteråt är det försent och Man lever bara en gång.


De här fyra grabbarna är väldigt trevliga, ödmjuka och har ändå även en stark integritet. De är öppna för annan musik och lyssnar även mycket på annat. Med deras olika musikstilar och influenser som John Lennon, Freddie Mercury, Oasis, Bruce Springsteen, Tom Petty & The Heartbreakers, The Cure, Coldplay, David Bowie, Jimi Hendrix, Johnny Cash, Sheryl Crow, Janis Joplin, Bob Marley och många många fler så kan det bara bli bra.
Fredriks unika och härliga röst är suverän. Jag trodde flera gånger under konserten att den snart skulle brista. Det låter som han ligger på gränsen fast han inte gör det. Stefan har ett eget spelsätt och hanterar gitarren precis som han ska. Mason är mer aggressiv och med sitt amerikanska ursprung förgyller han och hans bas bandet. När det gäller trummisen så är det alltid svårt att se vem det är som sitter bakom batteriet. Men Bobo hördes och det lät riktigt bra. Han ska även vara en jäkel på att improvisera. Anders Bagge med sin musikaliska talang är inte fy skam att ha som producent. 

Singeln släpptes i februari och den nu färdiga fullängdaren är förhoppningsvis hos oss lyssnare i augusti. De avslutar med att hälsa till alla att: 
-Vi är peppade som fan och ska nu ut på scener!
Jag tackar för mig och önskar verkligen Apollo Drive ett stort lycka till!

Apollo Drives Myspace hittar ni här: http://www.myspace.com/apollodrive

Intervjuare: Annika Torstensson

(Har även publicerats på Musicstage.se)