Ständigt denne Fredman
     Thord Lindé sjunger Bellman på Musikvalvet

Jag och min kompis Matz hade bokat biljetter till Musikvalvet Baggen där Thord Lindé skulle uppträda med sin teatraliska föreställning "Ständigt denne Fredman".
Musikvalvet på Svartmangatan i Gamla stan är ett litet källarvalv i riktig genuin anda som rymmer bara 50 besökare. Mycket intimt och nära.
Vi kom dit en timme innan för att hämta våra biljetter så att vi i lugn och ro hade tid att inmundiga en öl på en uteservering på Järntorget innan det hela skulle börja.
Redan i trappan ner till valvet råkade vi springa ihop med Jean Fredman som i Thord Lindés skepnad skulle värma upp lite innan publiken kom på plats. Vi betalade våra biljetter och tog vår öl.
Mina förväntningar på kvällen var höga eftersom jag hört honom sjunga Bellmans sånger förr - och även sett en del på datorn.
Vid återkomsten till Musikvalvet hade Thord redan börjat med lite instrumental välkomst musik på sin gitarr. Uppvärmning inför öppen ridå - I like it.
Vi snodde raskt åt oss ett par platser allra längst fram, ca 1,5 meter från den lilla scenen. Thord försvann från scenen medan lokalen fylldes med nyfikna besökare.
Stämningen byggdes upp och atmosfären kändes helt rätt - källaren doftade verkligen källare, fukt och 1700-tal.
Ann-Christin Edblad - iförd en vacker 1700-talsklänning - välkomnade oss och berättade lite kort om Musikvalvets historia. Här har det historiskt varit både krog, vinkällare och ungdomsdiskotek (Bobadilla). Sedan presenterade hon den försupna figuren Jean Fredman - "namnkunnig Urmakare i Stockholm, utan Ur, Verkstad och Förlag".

Han gör entré bakifrån. Tiggandes småmynt av publiken på sin väg fram mot estraden. Han är helt tidsenligt klädd och med en skabbig peruk på hjässan. Han ser försupen och härjad ut. Han är ändå verbal i sitt sluddrande och berättar om sin hopplösa situation och sitt behov av en sup eller två och om svårigheten att få krita på stadens krogar. Han blir dock serverad en sup och flaskan lämnas kvar på det lilla bordet. Tre, fyra supar måste svepas innan livet återvänder och gitarren greppas.
Han inleder med Fredmans Epistel 24, Till kära Mor på Bruna Dörren.
Thord Lindé har en fantastisk teatralisk förmåga och hans inlevelse är utöver det vanliga. Hans röst är kraftfull och vacker och stundom rå och burlesk.
I denna lilla källare behövs det verkligen inga mikrofoner eller högtalare - nej här snackar vi verkligen "unplugged".
Att höra Thord sjunga Epistlarna och sångerna är verkligen bra - men han ska ses också eftersom hans minspel är helt obetalbart - ögonen säger minst lika mycket som orden.


Foto: mazken

Jag har inte memorerat i vilken ordning låtarna sjöngs - men det är lappri i detta sammanhang. Mellan sångerna orerar vår käre Fredman om livet, alkoholen, kvinnorna och besvären.
När han introducerar och börjar sjunga en av mina favoritepistlar - Nr 35, Angående sin Sköna och hännes obeständighet - då är rysningarna påtagliga.

Jag kan lova att mina högt ställda förväntningar inte kom på skam.

I pausen förfriskade vi oss med en öl ute på trottoaren och utbytte intryck med ett par andra ur publiken.

Andra akten fortsatte i samma goda anda som den första. Kvartingen på det lilla bordet bredvid sångaren började så småningom ta slut i samma takt som föreställningen.
Jag tänker inte räkna upp allt som sjöngs och sas - men förutom redan nämnda epistlar så fastnade speciellt två i mitt hjärta: Fredmans sång 5 (b), Se svarta böljans vita drägg, och Fredmans epistel28, Om et anstäldt försåt emot Ulla Winblad.

Precis så här är det jag vill ha det på konserter. En tyst och lyhörd publik som låter till och med den sista gitarrtonen klinga ut till absolut tystnad innan applåderna startar.

Som sig bör var avslutningsnumret den allra sista episteln - nr 82, Eller Oförmodade Afsked, förkunnadt vid Ulla Winblads Frukost en sommar-morgon i det gröna.

Fredman var på gott humör och bjöd oss även på ett extra nummer där vi alla inbjöds till allsång och Gubben Noak och hans fru besjöngs unisont.

 

Detta var verkligen en lyckad kväll som jag varmt vill rekommendera andra att också få uppleva. Smakprov i videoform kan man se på Bellmans hemsida som sköts av Thord: http://www.bellman.net/video/index.php?&version=newwin.tpl

För att hitta andra evenemang på musikvalvet följer ni denna länk: http://www.musikvalvet.se/

 

Bakom kamera och tangentbord: /mazken