Vår vår och deras tid
Onsdagen den 8 april 2009

Det är många som vill ha vår tid. Det snattas sekunder, knycks minuter och stjäls timmar. Och lite tid vill vi spara till oss själva.

Den här tiden på året sjungs, visslas och byggs det i buskarna. Ta er lite tid att sätta er ner och lyssna. Snart tystnar och stillnar det - då är det redan försommar.

De som har pengar köper vår tid. I dessa tider är man nästan tvungen att sälja, till vilket pris som helst. 
Många har sett sin tidköpare fly sin kos. Det ska ju dras ner och sparas, sparas ihop till bonusar och fallskärmar. Det är skillnad på småfåglar och piloter. De flesta får flaxa med sina ömma vingar så gott de orkar, så länge vingarna bär. Några få färdas förstaklass.

The other side of the mirror
Igår tog jag mig äntligen tid att titta på Murray Lerners film från Newportfestivalerna 1963-1965, med fokus på Bob Dylan. Det var rörande att se de båda ungdomarna Dylan och Joan Baez sjunga duett. Ett fönster in i en tid som för länge sen är borta. Men jag kunde fortfarande tydligt se deras ungdomliga fräschhet, höra deras engagerade och klara röster. Jag kastade också en tanke över till andra sidan Atlanten, där den kunskapstörstiga "lilla kycklingen" förmodligen just kommit över nyckeln till skåpet där ordens och språkets magi förvarades.

Jag tänkte också på allt sådant som inte syntes på ytan men som säkert fanns där. Mellan inspelningen från sommaren 1963 och sommaran 1964 hade en president mördats. Fyra långhåriga ynglingar från Liverpool hade också satt sina spår hos alla de ungdomar som satt här och lyssnade.

Kunde också i ögonen på de lite äldre herrarna, bl a Pete Seeger, som satt på stolar på scen, bakom Dylan och Baez, skönja både ängslan för, och förhoppning på, det nya. I dessa mäns taktfasta stampande med fötterna kunde jag också känna vibrationer från den gamla amerikanska folkmusiktraditionen. Leadbelly och Guthrie ville ju också vara med här.

Ballongnytt
Sedan ballongen senast mellanlandade runt nyår, har det hänt en del på Kafé K. Vår kära Crescos har lämnat kafét för nya utmaningar. Tack Crescos för allt du bidrog med, och lycka till på dina nya äventyr.

Som ni säkert märkt har vi nu antagit ett mer kaffeliknande utseende. Tack mazken för den nya designen. Själv var jag först lite skeptisk till det alltför mörka, men blev positivt överraskad. Bilder och illustrationer lyser intensivare på den svarta bakgrunden, och enkelheten i designen lyfter också fram innehållet i texter och innehåll.

De här första månaderna har en strid ström av nya skivor kommit. Flera av oss har också varit på en hel del konserter. Personligen har många av mina favoriter kommit med nytt den senaste tiden: Sofia Karlsson, Anna Järvinen, Lisa Ekdahl t ex. Sofias konsert på Palladium i Malmö sitter fortfarande djupt i mitt minne och myser.

Amina upplevde Ulf Lundell och Stefan Sundström i Karlskrona respektive Kalmar. Hon intervjuade också Erica Falk. Andersson tog emot Perssons Packs nya skiva med glädje, efter lång väntan. Tompa tittade på en något mognare Dylan än newportbob, i Jönköping.

Bellman var och hälsade på, tack vare mazken. Andersson recenserade Carl-Johan Vallgrens nya bok. Andersson och mazken har också bidragit med fina och uttrycksfulla fotoreportage.

Månadens bild och Kalendern kommer regelbundet och håller reda på månaderna åt oss.

Nyligen startades Fredagsföljetongen, "Röd boll i hand". En interaktiv följetong, med nytt avsnitt varje fredag, där man till viss del som läsare kan påverka innehållet. Ska bli spännande att följa vad som händer med den röda bollen och människorna runt den. Kom in på forumet och forma följetongen!

Kafé K-träff i sommar
Några av oss har lite löst pratat om en Kafé K-träff i sommar. Ni som är intresserade och har förslag om när och hur, kom gärna med konkreta förslag på forumet, eller till mig per mail eller PM. Det finns redan en tråd öppen för medarbetarna. Kanske vi skulle öppna en tråd också för besökare som inte är medarbetare? 
Vet att det kan vara svårt att komma överens om datum och plats, men låt oss hjälpas åt att fixa till en Kafé K-träff i sommar. Hade varit mycket trevligt att träffa er alla.

Ge kafét ert varma andetag!
Om vi ser framåt finns en del idéer om hur vi kan lyfta ballongen ännu högre. Men kom gärna med Era idéer också. Vore roligt med nya idéer och nya saker som vi kunde införa på kafét. Har ni något ni vill skriva om, fotografier ni vill visa, teckningar ni vill ställa ut, sånger ni vill sjunga, skivor eller artister ni vill slå ett slag för eller något annat ni vill presentera, gör det gärna på Kafé K. Det behöver inte vara långt, stort eller märkvärdigt, bara det är något ni känner för eller brinner för och vill uttrycka. Ju fler som bidrar, desto rikare blir kafét och desto roligare blir det att vistas här.

Tag några minuter till en kopp kaffe, tag några sekunder till att andas ut, tag ett djupt andetag och blås ut er andedräkt i vår vårliga luftballong. Då lyfter den ännu lite högre och vi får en ännu bättre utsikt över land och vatten. Ert lilla andetag blir ett rejält handtag till Kafé K.

GLAD PÅSK på er och tag väl vara på era sekunder, minuter och timmar!


Mats Klasson


Tillbaka till senaste Från andra våningen