Elva Årets-listor sammanställda till en enda.


MUSIKUPPLEVELSER

Konserter
Att stå på Ullevis innerplan när Springsteen och E Street Band levererar Drive All Night den 28 juli.  (Cissilia)

Årets genombrott: Ola Aurell på visfestivalen i Västervik
Årets mest allsångsvänliga: Ola Aurell - Man kan göra många saker med en katt
Årets releasespelning: Gunnar Källström, Pustervik, Göteborg
Årets överraskning: Nippe Svensk
Årets mest innerliga: Caj Karlsson på Broadway i Norrköping
Årets starkaste texter: Love Antell
och allt annat som jag sett live och haft förmånen att skriva om här på Kafe K. (Paisley)

Ola Aurell
Den första lärkan svävande över Tollereds nejder. Min dotter Rut kommer hem och sjunger Igge Igelkott efter en konsert med Longkalsong. Dan Berglund under Göteborgs visfestival 2012. Fabian och Linda Kallerdal en kväll i november på Brötz. Lars Demian i högform i Västervik i juli. Galenskaparnas "surfingmedley" på deras 30-års kalas. Karl Heldal i mitt vardagsrum en natt då tid och rum försvann. Martin Olssons genomgång av all världsmusik i vår turnébil och mycket mer. (Gunnar Källström)


My concerts of the year: Jul i folkton i Malmö  & Emilia Ampers Examens- and Releaseconcert, Theater Lederman Stockholm. (Raffael Otte)Årets konsert: The Soundtrack Of Our Lives avslutningsturné, två spelningar på KB i Malmö. Detta band som jag har följt sen första gången jag såg deras video till Instant repeater 99’ på TV 1996. Jag var förälskad och är så fortfarande. Både spelningarna de gjorde på KB i Malmö är bland det bästa jag någonsin har sett alla kategorier. Det är med stort vemod jag ser dem gå av scenen för sista gången. (Camilla Svedén)

Årets festivalspelning: The Crooked Fiddle Band, Urkult - Klezmerpunk från Australien. Helt totalt galen spelning. Jag moshade och grät om vartannat.

Årets nykomling: Icona Pop 
Gjorde en kul och dansant spelning på Roskildefestivalen. Resten av sommaren tycker jag de har hörts precis överallt, på TV, radio, och diverse musikfestivaler. Deras karriär har skjutit i höjden på bara några månader. Vi får väl se om de är här för att stanna. 

Årets nyupptäckt: Bruce Springsteen 
Min åsikt om Bruce Springsteen var tidigare väldigt ljum. Jag visste egentligen ingenting om honom och hans musik, förutom hitsen, förrän jag såg honom på årets Roskildefestival och blev blixtförälskad. När jag kom hem lyckades jag få tag på en ståplatsbiljett till en av hans Ullevi-konserter. Sedan dess är jag ett stort Springsteen-fan och jag vet att detta inte är en nyhet, men jag står i full beundran inför den här “gubben” som måste vara en av världens proffsigaste liveartister. Att han orkar! 

Årets musikfestival: Malmö Hardcore Festival 
En liten undergroundfestival i Malmö. Mycket trevlig stämning, många lokala band, och en publik i väldigt varierande åldrar. Extra kul att festivalen var placerad inomhus på Bryggeriet, en skatepark i Malmö. I bakgrunden hörde man hela tiden svischande ljud när enstaka skejtare susade förbi.  (Camilla Svedén)
Thåström på Cirkus den 27 februari och Pearl Jam i Globen 7 juli. (Rickard Miletic)


Årets konsertupplevelser är tvenne:  Blues- och soullegendarens Sven Zetterberg fredagskvällsspelning på den första Bluesfesten som arrangerades av Kristinehamns bluesförening. Samt de legendariska smått världsberömda kristinehamnspunkarna Skäms absolut sista spelning på Statt i Kristinehamn. (Andersson)


Sven ZetterbergÅrets bästa konsert: Ebba Forsberg på Dunkers i Helsingborg i mars. 
Min recension på Kafé K: Ebba Forsberg, sval och glödande

Årets mesta konsert: First Aid Kit, två gånger såg jag dem under 2012, i Lund i februari och i Malmö i november. Min recension från Lund: First Aid Kit = Song And Beat 

Årets mest emotsedda konsert: Jul i folkton i Malmö i december (på de bästa platserna på första rad) som också infriade förväntningarna. Skickliga musiker som kan beröra, förtrolla, pigga upp och roa. Jag recenserade på Kafé K: Folktonsjul - i år på hjul (Mats Klasson)


Skivor


Origin of love med Mika , Take the crown med Robbie Williams , På riktigt med Erik Linder för att nämna några riktigt bra nya cd. (Anita)1. Seasick Steve
Under de sista månaderna av 2012 fick jag upp ögonen för Seasick Steve via ett inslag i Top Gear (ironiskt, eftersom jag varken är bilintresserad eller har körkort).
 

2. Per Bertil Birgers orkester
Återupptäckte deras skiva från 2001 genom att Tycker om dig spelats i en annan coverversion då jag var inne på Bengans. De gjorde alltså en version av den och en massa annat "Svensktoppsgodis" redan 2001. Varför inte skaka loss till Arrividerci Frans med Per Bertil Birgers orkester (Spotifylänk).

3. Torsson
Ny platta. Nog snackat.
 

4. Bob Woodruff
Återupptäckt och uppmärksammad av det lilla svenska skivbolaget Sound Asleep Records.Äntligen gavs Lost Kerosene Tapes från 1999 ut. Yeehaa. 

5. Beatles
Japp, just nu hör jag på liveinspelningar som har usel ljudkvalité. Det kan dock inte dölja att det här var ett "hyfsat" rock´n rollband. (Skånske Arne)Ett fel närmare rätt - Den Svenska Björnstammen. En härlig skiva som jag aldrig tröttnar på, med låtar för alla sinnesstämningar och perfekt att sjunga med till inte minst när man kör bil. (Cissilia)Singer-songwriter album of the year: Sofie Livebrant - Emily and I
Newcomer single of the year: Alla fagra - Vintern ska värma vara fötter  (I suppose the album is just as great, but I haven`t heard it yet) (Raffael Otte)


 


Beväpna dig med vingar - Thåström (Rickard Miletic)Årets skiva kan ju bara bli Rent förbannat. Med Lundell. Allt annat känns bara fel. (Andersson)

Bäddat för trubbel - Värdighet 
Ett punkigt rock ‘n’ roll-band från Malmö. Deras skivor spelas väldigt flitigt på våra fester här i Malmö och det är definitivt det band jag har sett live flest gånger i år. Bästa spår: Nu Får Det Fan Vara Nog och titelspåret Värdighet(Camilla Svedén)

Det är fullkomligt omöjligt att välja en enda i årets strida flod av bra skivor. Märkligt nog har det kommit ovanligt få bra på svenska i år. Ur denna flod fiskar jag upp de tio skivor (även detta urval var svårt att göra) som jag lyssnat mest på, utan någon inbördes rangordning:
Sofie Livebrant - Emily and I
Leonard Cohen - Old ideas
Den Svenska Björnstammen - Ett fel närmare rätt
Joel Alme - A tender trap
Staffan Hellstrand - Staffan Hellstrand
Regina Spektor - What we saw from the cheap seats
First Aid Kit - The lion's roar
Amanda Jenssen - Hymns for the haunted
Bob Dylan - Tempest
Bruce Springsteen - Wrecking ball

Och då har jag ändå inte nämnt Paul Simon, Peter LeMarc, Ulf Lundell, Thåström, Bo Kaspers Orkester, Neil Young, Mando Diao, Miss Li, Hedningarna, Nordic, Gunnar Källström, Anna von Hausswolff, The Tallest Man On Earth, Kent, Lars Demian, Laleh och Pernilla Andersson, bara för att ta några få i raden, som också var bra.. (Mats Klasson)


Årets mest positiva överraskning: Amanda Jenssens album Hymns for the haunted (Mats Klasson)


Årets tonsättning på engelska: Sofie Livebrants tonsättning av Emily Dickinsons dikter på albumet Emily and I. Det var som att åka med ångbåt, häst och vagn till 1800-talet. Min recension av skivan på Kafé K, Sofie öppnar Dickinsondörren 

Årets tonsättning på svenska: Mando Diaos Frödingskiva Infruset.

Årets comeback: Hedningarna och nya skivan &. Folkrockarna rörde på sig igen, 13 år efter senaste skivan. (Mats Klasson)Låt & låttexter
Jag var och köpte mig en kostym av Lars Winnerbäck. En låt som inte ens är släppt på skiva men som den nockade mig när den inledde sommarens konserter. (Cissilia)

Tempest (Bob Dylan). 45 verser och Desolation Road-längd. Lyssna gärna också på Sweetmelody2011s utmärkta cover av låten, inspelad bara timmar efter att han hört originalet för första gången. (Mats Klasson)

Samarkanda, Beväpna dig med vingar, Låt dem regna - samtliga tre, Thåström.
Textrad: "Som när Whitney sjunger Dolly" - ur Samarkanda med Thåström. (Rickard Miletic)

V.E.N.O.M. - Pulled Apart By Horses
Låten släpptes i december 2011, men har gått varm i mina högtalare hela året. Musiken är någon blandning av punk/hardcore, metal, och vanlig hederlig rock ‘n’ roll. Snygg video också! (Camilla Svedén)

 


Artister
Newcomer Band Folk: ODE (Olle Linder, Dan Svensson and Emilia Amper)
Recommended Irish folk artist: Mary Dillon (both solo and with her wonderful band Deantas) (Raffael Otte)


Thåström (Rickard Miletic)


Det känns som om Mumford & Sons i år har varit väldigt hajpade. Eller är det jag som står för hajpen kanske? De släppte en ny, väldigt efterlängtad skiva, och inte fick man ens en liten chans att se deras spelning på Cirkus i Stockholm i vår, då biljetterna sålde slut på ett nafs. (Camilla Svedén)

 

Musik-DVD & Musikvideo
Lilla Sällskapet - Jag vill ut 
Den här videon är långt ifrån det snyggaste jag har sett, men temat och historien i videon är relativt unik i sitt slag. Man har lekt med titeln “Jag vill ut” och tolkat om det från en festlåt till att man vill komma ut ur garderoben. (Camilla Svedén)


Årets musik-dvd: Thåström - Som jordgubbarna smakade (Mats Klasson)

 

LÄSNING


Chris Cleave - Little Bee

Första meningen i boken säger mycket, tycker jag:
 ”Jag önskar ofta att jag var ett engelskt enpundsmynt och inte en afrikansk flicka. Då skulle alla bli glada när de såg mig.”


Bodil Malmsten - Så gör jag, konsten att skriva
Bara omslaget gör att jag suckar av välbehag.
 (Ethel Hedström)


De böcker som gjort djupast intryck på mig i år är Bok utan namn av Göran Sonnevi, Havsmannen av Carl-Johan Vallgren och Linn Ullmans Det dyrbara. (Gunnar Källström)Torka aldrig tårar utan handskar - Kärleken av Jonas Gardell, en bok som även blev en fantastisk tv-serie. En stark skildring av en hemsk sjukdom och vad den gjorde med människor och samhället, kantad av värme och humor. (Cissilia)Ellen Mattson - Vinterträdet, en roman om Greta Garbo. Shakespeares sonetter.
Elin Boardy - Mot ljuset samt Allt som återstår
Tomas Bannerhed - Korparna (Paisley)
 

 

 


I`ve had an hour in the library of Stockholms Kulturhuset this December to read the beautiful poems of Dan Andersson. (Raffael Otte)Gabriel Forss bok Äntligen. (Anita)


Jag är Ozzy - Ozzy Osbourne (Rickard Miletic)


Just när jag trodde jag kört genren i botten hittade jag (förmodligen efter alla andra) Joseph Wambaugh. Han ruskade liv i den gamla fina snutberättelsetraditionen som jag älskar så mycket. Snabbt, rappt språk mästerligt översatt av Mats Olsson har varit årets läsupplevelse. (Andersson)


Fick äntligen kraft att öppna Strindbergs Ockulta dagboken, samt tillhörande böcker med förklaringar och noter. Ockulta dagboken ligger uppslagen på finrumsbordet så långt jag hann läsa i somras, bara att fortsättas när lugn och tid finnes igen. (Mats Klasson)

TV-PROGRAM


Debatt, Uppdrag granskning, Kobra, Tack för musiken, På spåret. (Gunnar Källström)Pappas pengar
, SVT/Barnkanalen. En serie som kunde glädja hela familjen med sin humor och "samhällsinformation". Tack Erik och Sara Haag för Bröli och hans pappa. (Cissilia)


Torka aldrig tårar utan handskar
(Paisley)


Torka aldrig tårar utan handskar. Jag har inte ens sett serien, men vill trots det ändå utnämna den till årets snackis. Jag har aldrig förr varit med om att vi kring fikabordet på jobbet snackat så mycket HBT-frågor som när den här började gå på TV. (Camilla Svedén)


No special program, I love films about landscapes I love.... (Raffael Otte)


Så mycket bättre
, nya Dallas  (Anita)


Så mycket bättre
och Den som dräper (Rickard Miletic)


Babel 
Fullständigt omöjligt för mig att missa ett enda program. (Ethel Hedström)


I år igen sitter jag som klistrad framför BBC´s serie QI. Mästerlig frågesportsunderhållning med geniet Stephen Fry som programledare. Att SVT försökte göra en hysteriskt dålig svenskifierad version skall man bara totalt ignorera. (Andersson)


Svenska dialektmysterier (av och med Fredrik Lindström), det mångsidiga kulturprogrammet Sverige! samt Hinsehäxan, TV-serie i två delar baserad på Lillemor Östlins självbiografiska bok, med den fantastiska Vera Vitali  i huvudrollen. (Mats Klasson)


FILM 


The Hunger Games. Snygg, postapocalyptisk science fiction för den stora massan. Spännande rakt igenom, förutom slutet som kändes lite snopet. (Camilla Svedén)Har inte hunnit gå på bio en enda gång i år. (Andersson)


Såg ingen ny film i år. Åtminstone ingen som gjorde något bestående intryck. (Mats Klasson)


Jag har ta mig fasen inte sett en enda nyproducerad film ännu i år...  (Gunnar Källström)

 


The Intouchables. Första spontana skrattet kändes förlösande, sen var jag varm i hela kroppen, hela filmen igenom. (Ethel Hedström)Batman - The Dark Knight Rises (Rickard Miletic)


Kortfilmen Ett fel närmare rätt från Den Svenska Björnstammen, ligger mig som Björnstammenfan varmt om hjärtat. Inte perfekt någonstans men just därför helt perfekt! Och hur ofta görs det musiksagor? (Cissilia)


SCENFÖRESTÄLLNING  

Galenskaparnas 30-årsfest, Mauritz Tistelös rum för poesi. (Gunnar Källström)


30 års-kalaset med After Shave och Galenskaparna. (Anita)


C Eriksson MAX av och med Claes Eriksson från Galenskaparna som sändes på TV. (Mats Klasson)


Ljust & Fräscht med Henrik Schyffert och Fredrik Lindström. Igenkänningshumor när det är som bäst. Efteråt hade jag träningsvärk i alla skrattmuskler Genialt! (Cissilia)I hardly have time for going out in the evenings.... (Raffael Otte)


Lena Ph show
på Rondo Göteborg 14 december. (Företaget firade 20-års jubileum.) (Rickard Miletic)


Återigen de superproffsiga Starboys från Karlstad, med sin vansinnigt roliga julshow. Tyvärr sista gången i år. (Andersson)

PERSONLIG HÄNDELSE 

Jag träffade och flyttade ihop med kvinnan jag vill tillbringa resten av mitt liv med. (Andersson)


Återupptäckte tjusningen med vinyl (LP-skivor). Fick äntligen se Thåström live. (Rickard Miletic)


Att min son blivit tillsvidare anställd på Arlanda. (Anita)


My week in Malmö and Stockholm. (Raffael Otte)


Jag har lirat med min son Olof och börjat tro på ett liv utan lögner. (Gunnar Källström)


Sista rensningen och städningen av min och mina syskons fars hus, som såldes till slut. Många gamla saker, dokument och fotografier väckte minnen och familjeanekdoter till liv igen. (Mats Klasson)
MITT EGET BÄSTA FOTO 


Från Punk Cooperative Festival i Bromölla. Jag hade kunnat välja en fin naturbild från de norrländska skogarna eller en typisk gatukonstbild från Malmö, men nu blev det en smådräggig ögonblicksbild från en pytteliten punkfestival i Bromölla i Skåne. Jag älskar att själva komponering av bilden blev så himla grym. Det var en kul liten festival full av kärlek. (Camilla Svedén)Herbstbaum im Wald zwischen Hochdorf und Eberdingen 2012. (Raffael Otte)Blir inget detta året pga en ”sjuk” kamera. (Anita)

Kan inte välja. Det är två stycken. Först en soluppgång på en fjälltopp i Stöten, när dimman rullade fram som en flodvåg i dalgången nedanför mina ögon. Den andra är en sommardag på söders höjder där ett regnoväder snabbt drog in över staden. (Andersson)
Foto med Gunnar Källström på scen. (Gunnar Källström)Sädesfält vid Ravlunda kyrkogård, där jag letade upp Fritiof Nilsson Piratens och Olle Adolphsons gravar. Bilden är fotograferad fredagen den 13  juli 2012. (Mats Klasson)
KONSTUPPLEVELSE 


Mauritz Tistelös utställning på Bengans i Göteborg. (Gunnar Källström)Besöket på Lars Lerins Sandgrund i Karlstad. Lars Lerin är en fantastisk konstnär och att framförallt se hans akvareller är en fröjd för ögat samtidigt som man blir irriterad över att det går att måla så vackert! (Cissilia)


Bob Dylans litografier från Blank drawn series som visades på ett galleri i Linköping. (Paisley)


I`ve been to just a few exhibitions this year, and I can`t think of THE outstanding exhibition just now. What impressed me most probably was the book by Sjraar van Heugten Vincent van Gogh - Die Zeichnungen (The Drawings) (Raffael Otte)


Thåström och vinylskivan. (Rickard Miletic)


Vill slå ett slag för websidan Street Art Utopia som samlar bilder på gatukonst från hela världen. Många aha- och skönhetsupplevelser har det blivit för mig. De har även en Facebooksida. (Mats Klasson)


Då jag tillbringade stora delar av våren och sommaren i Stockholm med omnejd blev det många fina museibesök. Men det som sticker ut är ändå nationalmuseum. Att stå på armslängds avstånd från verk man tittat på i konstböcker sedan barnsben är en mäktig och djup upplevelse. (Andersson)RESA 

Sista dagen på semesterresan till Palma i augusti. Tropiska regn sköljde luften och gatorna rena från damm, så mycket och så länge att brunnslocken började hoppa av glädje. (Ethel Hedström)


En vintervecka i Stöten med goda vänner. Mycket god mat, god dryck, goda berättelser och naturupplevelser utöver det vanliga. (Andersson)


Några konsertresor till Malmö, Lund och Helsingborg som var väl värda sina kostnader. (Mats Klasson)


Under två dagar i slutet av maj besökte jag Astrid Lindgrens värld i vuxen ålder och det är verkligen ett paradis för mig som älskar allt som Astrid Lindgren gjort. Och alla i mitt sällskap 1-62år uppskattade det verkligen. Fina miljöer, plats för lek och fantasi och framförallt duktiga skådespelare som gjutna för sina roller. (Cissilia)Malmö (with Mats "Kafé" Klasson) and Stockholm, December 2012. (Raffael Otte)


Vandringar i skogen. (Gunnar Källström)


Resan upp till Urkult uppe vid Nämforsen i Sollefteå kommun var helt fantastisk. Festivalen i sig var fin, men det är tågresan upp som jag minns bäst. Jag åkte med “Urkultståget” från Stockholm hela vägen upp till Näsåker. Själva tåget i sig kom från järnvägsmuseet och var i original från 1964, om jag inte minns fel. Det kändes väldigt romantiskt på nåt vis. Jag brukade sticka ut huvudet ur tågfönstrena och låta håret fladdra för vinden som en hund i en bil en varm sommardag. Vyerna vi fick se var helt makalöst vackra. På vägen spelade också folkmusikbandet Väsen i restaurangvagnen. Det kändes som en dröm att se det vackra landskapet susa förbi medan man lyssnade på deras polskor. Jag tror jag lyckades fälla en tår eller två. (Camilla Svedén)

NATURUPPLEVELSE 

Nämforsen uppe vid Urkult. Jag har då aldrig sett något så mäktigt innan. Jag ångrar nu att jag inte badade i forsen, trots det iskalla vattnet. Men det var häftigt att bara sitta intill hällristningarna och stirra ut över det forsande vattnet. Vi hittade även två vänliga killar nere vid stranden som lagade mat över öppen eld och de delade med sig av lite plättar som de gjort. Jag kunde just då inte riktigt förstå mitt beslut att bo i en trångbodd stad, när man kan leva så här?  (Camilla Svedén)


Ängarna vid Tjörnedala i Baskemölla under Backafestivalen, med utsikt över havet. (Mats Klasson)


Näckrosorna i Fagertärn i Tiveden. (Paisley)


Som sagt, att stå på en fjälltopp och se solen gå upp över bergen är en upplevelse som inte på något sätt går att beskriva i ord. Det måste upplevas, man blir tårögd av skönheten. (Andersson)


Harasjömåla fiske, fantastisk natur med en massa sjöar. (Rickard Miletic)


Really listen to the chant of a spring blackbird, as if you`d never heard it, and as if you were in a concert he/she is holding just for you, and you had payed money to be there. And you`ll hear a birdsong for the first time. And it may transform you. (Raffael Otte)


Vilket svampår! (Gunnar Källström)

 SPORTUPPLEVELSE 

När min son och hans kompis såg matchen på Nya Ullevi i Göteborg mellan FC Barcelona och Manchester United! Dom är båda stora Barcelonafans och det var första gången som dom såg laget spela live. (Anita)

Upphämtningen mot Tyskland 17 oktober från 0-4 till 4-4 i Berlin.
Bicykletan av Zlatan i matchen mot England på Friends arena 14 november. 
Sebastian Vettel, Formel 1-mästare för tredje gången i rad. (Rickard Miletic)


Tour de Ski 2011/2012, sista etappen 2012-01-08, 9 km klättring i fristil: Northug hade 27 sekunders försprång - då exploderade Marcus Hellner. Blixtsnabbt tuggade han sig ikapp. Northug försökte hänga med, men Hellner knäckte norrmannen. Jag kunde inte låta bli, jag ropade rakt ut ”där fick du!!” (Ethel Hedström)


Kennedy tillbaka i Bajen. Det räcker liksom så.... (Andersson)


Malmö Velo Classic. Jag har många hurtiga människor på jobbet som springer maraton och andra diverse lopp. Tävlingsmänniskan i mig blev inspirerad av det här, men min dåliga kondis och kärringfötter insåg att något springande kommer det inte att bli. Då fick jag syn på en artikel någonstans som berättade om Malmö Velo Classic, ett nytt cykelmotionslopp i Malmö. Jag anmälde mig direkt. Tänkte att 7,5 mil, det kan jag klara på cykel. Fick senare tag på en racercykel, en renoverad 80-talare. Själv träningen inför loppet började jag inte seriöst med förrän kanske två månader innan. Jag hade aldrig tidigare cyklat mer än 1 mil. För varje vecka jag tränade lade jag på några kilometer, men hann aldrig komma upp i den sträckan som tävlingen var. Det längsta träningssträcka jag cyklade var 5,5 mil och det var helgen innan loppet. 

När tävlingsdagen kom var temperaturen perfekt, men däremot blåste det nästan stormvindar. Första halvan av loppet var lätt och rolig för oss alla. Med medvind i ryggen susade man fram och tänkte “det här går ju hur bra som helst!”. Sen vände det. Andra halvan var helt fruktansvärd. Jag gick in i väggen. Motvinden var helt bisarrt jobbig. Jag var så utmattad att min hjärna slutade fungera. Jag kunde endast säga enstaka ord och kunde knappt hålla balansen. Jag var på väg att ge upp, men lyckades på något sätt med min vilja av stål att ta tag i mig själv. Jag kämpade in i mål. Tiden var usel och jag var sämst i min klass, men i mål kom jag! 

Nästa år blir det revansch! (Camilla Svedén)


Friidrotten under OS i London, det jag fick tillfälle att se. Här Mo Farah, Storbritannien som vann både 10 000 och 5 000 i OS. (Mats Klasson)


I don`t watch that much sport..... (Raffael Otte)


OS till trots JVM-guld i ishockey kändes störst! Så roligt att se dessa unga talanger leka på isen och äntligen vinna guldet. (Cissilia)


Jag såg min fru genomföra Potatisjoggen i Alingsås (En mil) och lovade i ett svagt ögonblick att göra detsamma 2013. (Gunnar Källström)
PERSON 

Min älskade Lena och mina underbara systersöner William och Otto. (Andersson)


Zlatan och Thåström, de skapar magi. Mats Klasson, för sitt brinnande, outtömliga engagemang på Kafé K. (Rickard Miletic)


Min mamma för tack vare henne kan min pappa fortfarande bo hemma trots mycket dålig hälsa. (Anita)


Min familj. (Gunnar Källström)


Fick äntligen tillfälle att träffa den allmänbildade, språkhungrige, kultur- och musikkunnige Raffael Otte (ny Kafé K-medarbetare i år) som med sin entusiasm inspirerar en att läsa, titta och lyssna på sådant man kanske annars inte skulle befattat sig med. (Mats Klasson)

PLATS 

Österlen i Skåne, som jag åter fick tillfälle att besöka under sommaren. (Mats Klasson)


Helsingborg. (Anita)


Stockholm. (Raffael Otte)


Torskabotten i Tollered. (Gunnar Källström)


Nässundet (Naturligtvis) men med Södermalm på stark andra plats. (Andersson)


Vårt älskade lantställe i norra Bohuslän, vid foten av Kynnefjäll. (Ethel Hedström)


Harasjömåla utanför Olofström, ett fiskecenter med en massa sjöar och en fors. (Rickard Miletic)

TEKNIK 

Vi ärvde en bakmaskin från mitten av åttiotalet. Prima! (Gunnar Källström)


Min kamera som alltid. Men även min fina bil som gjort det möjligt att pendla till Värmdö halva året när min älskling jobbade där. (Andersson)


Facebook, denna ständiga följeslagare. (Paisley)


Ny Nokia mobil med touch screen,mycket att lära sig! Det tar nog tid! (Anita)


Jag har förfinat min skoknytningsteknik nästan till fulländning under 2012. Ett par träningsläger till och sen går det inte att komma längre. Ska också tänka på att hålla magen lagom stor så att jag når ner till snörena. (Mats Klasson)


The Öresund Bridge.... (Raffael Otte)


Vinylspelaren och flugfisket. (Rickard Miletic)SORG 

Sjuk och gammal förälder som man vet att det bara går på ”fel håll” med..... (Anita)


Syrien, Allt meningslöst våld, Orättvisor, Svält samt personliga grejer som jag inte gärna vill gå in på. (Gunnar Källström)


Tjugo år efter att homosexualitet avkriminaliserades i Ryssland återkommer nu liknande lagstiftning i snabb takt. Sankt Petersburg blev nyligen den fjärde staden i Ryssland att förbjuda ”homosexuell propaganda” och politiker tillsammans med den ortodoxa kyrkan arbetar nu målmedvetet för att lagen ska införas på federal basis. Ursäkta min dåliga vits mitt i bedrövelsen, men ”vart är vi på väg?” (Ethel Hedström)


Ett ögonblicks verk, en fallande maskin på jobbet, och plötsligt är man invalid för resten av livet. Det känns konstigt. (Andersson)


Insikten att människor inte lär av historien och att varje generation tydligen måste begå sina egna misstag, innan man förstår att man är på fel väg. Särskilt med tanke på växande extremistiska rörelser i t ex Ungern och Grekland. Och i Sverige fick vi ett eget dumhetsindex som tyvärr verkar stiga och stiga. Det ligger nu runt 10 %. Kanske Friedrich Schiller hade rätt: "Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves." (Mats Klasson)


Upptäckten av att jag gjort mig av med min vinylsamling.... (Rickard Miletic)
GLÄDJE 

Min första Thåströmkonsert på Cirkus i Stockholm 27 februari (det blev tre Thåström-konserter till för mig). Inköpet av en vinylspelare. (Rickard Miletic)


Jubileum. Jag och min man firade 10 år. 1 december 2002 gick vi över tröskeln till vårt första gemensamma hem. (Ethel Hedström)


....att vakna om morgonen och kunna ta sig ur sängen själv och göra det man brukar som vanligt. (Anita)


Min älskade sambo Lena och min syster med sin fina familj. De ger mig styrkan och glädjen att kliva upp varje dag, även om resten av världen är emot mig. (Andersson)


Så mycket bra musik det kom på skiva i år. Nystart på Kafé K som var arbetsam men mest inspirerande. Förhoppningsvis ger detta nya möjligheter. Ett extra tack till vår nya medarbetare Cissilia som jobbat mycket med detta. (Mats Klasson)Frugan, barnen, hoppet om en ny bättre tid, kärlekens ljuvliga krafter, ny musik, drömmar, vänskapen och alla vackra berättelser som ständigt kommer till en! (Gunnar Källström)
ÖVRIGT 

Årets radioprogram

Musikhjälpen/SR. Proffsigt arrangemang för att skapa engagemang och dra in pengar till att barnen (och människor i allmänhet) i slummen ska få tillgång till rent vatten och sanitet. Musik och kärlek som förenar folk! (Cissilia)


Årets jubileum
Hemslöjdens 100 års-jubileum som bl a firades med en utställning på Liljevalchs konsthall i Stockholm. (Paisley)Årets tanke

En tanke bara : att vara glad att man har varann och inte ta något för givet! (Anita)


Årets Pod
Aftoncasten! Tre skådespelare i Göteborg har en podcast som är värd att lyssna på. Avsnitten kommer lite sporadiskt men innehåller högt och lågt. Och avsnittet om Doris borde alla lyssna på, oerhört rörande på många sätt! (Cissilia)


Årets uppiggningspiller
Nye Kafé K-medarbetaren Skånske Arnes roliga och tänkvärda kåserier, ofta audioaliserade med egeninspelade låtar på video. (Mats Klasson)


Årets citat

"Eftersom vi lever här på jorden, är dömda att leva här på jorden, så ska vi försöka leva så anständigt som möjligt. Det är utgångspunkten i min politiska ideologi. Det är det politik handlar om." Olof Palme, ur dokumentären Palme som visades på bio hösten 2012 och som visas på TV under jul- och nyårshelgen. (Paisley) 

Andersson Anita Camilla Svedén Cissilia 
Ethel Hedström Gunnar Källström Mats Klasson  Paisley Raffael Otte Rickard Miletic Skånske Arne