Vår på Kafé K – Sofie Livebrant

Vår på Kafé K_Sofie Livebrant0
Fredagen den 10 april 2015

 

Kafé K har bett mig att göra en lista med favoritmusik och nedan väntar flera underbara singer&songwriters, även om det i vidare cirklar svävar helt annan musik så har jag valt att ta det som klibbat sig fast och blivit daglig inspiration och stöd i mitt eget artisteri.

Idag kom den första vårdagen till mig bland kullarna, bland kungarna i Gamla Uppsala djupt nerbäddade under jord. De levande befinner sig lyckligt ovanpå, dricker kaffe i solen, springer uppför gravkullars slänter, kollar utsikten från höjden och super in historierna som osar över landskapet som älvor. Berättelserna går inte att dölja hur många snabba motorvägar vi än bygger genom denna vikingabygd!

Nu har solen gått ner mitt i “stengettot” i Stockholm, vid elden som värmer kalla, stela muskler. Minner om jorden, himlen, elden, vattnet, elementen som sakta fortsätter vara i sin jämna gång medan jag stressar över ekonomi, fastnar i facebook igen, gör vårmusiklistor, övar gitarrlix, stöttar barn och samtidigt försöker lyssna på mastringen på Lighthouse Stories som nästa vecka skall i tryck då releasen är i maj. I sommar skall jag ut till fyrarna i Nordsjön och spela, men det är då det.

I vårtid, i groddtid
Då brister frönas skal
och råg blir råg och tall blir tall
i frihet utan val

säger Karin Boye i sin dikt Vårvisa. Ali & Toumani sjunger i sången Sabu Yerkoy om “glädjen till ett fritt Mali, ger hopp, ger tillbaka floderna, ger det som tillhör oss så vi är stolta och mår bra”. Ali  & Toumani, introducerades av Carin Kjellman på Nya Klingan SR som jag ofta lyssnar på för att insupa nya intryck, denna musik ger lugn och harmoni och jag får liknande känsla av våren. Musikaliteten väver in mig i försoning kring vad som är och vad jag vill.

ali&toumani
Sabu Yerkoy – Ali Farka Touré & Toumani Diabeté

 

Laura Marling är en av de absoluta favoriterna och hon sjunger i sin sång hur någon lämnar all sin vrede till havet och solen. “I tip my cup to the raging sun”.  Låter bra med de raderna, då resten av texten är tuffare: “Stole my children, left my son”…nog en saga, men så är det ofta med de idéer om hur vi vill göra och vad som verkligen är…Lämna vreden till havet och solen, en bra återvinningsplats, istället för att kasta sin skit på andra eller sig själv.

lauramarling1
All my rage – Laura Marling

 

Någon introduktion behöver väl inte Ane Brun som jag älskat och följt ända sen jag mötte henne för första gången, då som förband till Sofia Karlsson på Mosebacke för mååånga år sedan… Alltid älskat hennes självständiga driv, låtskriveri, hängivenhet, kunnighet och sväng. Även om denna låt är ett samarbete med Club Killers så står hon ju mer på egna ben än vad jag någonsin gjort. Jag älskar killens varierande svar “crawfish” och höjdpunkten när alla svarar ger mig fullt utslag av lek, livslycka och eufori.

anebrun1
Crawfish – Ane Brun

 

Johan Lindström, unik producent och musiker, skickade Rambling man till mig för flera år sen och jag blev fullständigt knockad av denna fantastiska unga flicka som kommit så långt i så unga år…här vill någon bli bortgiven till en vandrare, totalt missnöjd med sig själv, har hon gett upp? Eller? Lauras texter är luriga, ofta med dubbla bottnar och får människor att analysera texterna på nätet. Ingen fattar riktigt klart vad som menas, precis som med Emily Dickinson, en annan favorit. Underbart. That’s where the opening is… Emily älskade också att vandra bland kullarna och vara en fri själ, jag med, många kopplingar finns här.

lauramarling2
Rambling man – Laura Marling

 

Jolie Holland – fick jag som gåva av fantastiskt underbara folksångaren Cahalen Morrison, han kan jag rekommendera, då vi åt chili och pitabröd i ett somrigt Bergen i Norge. Jolie Holland har inte lämnat mig sen dess och denna låt Fox in its hole…lämnar mig inte, det är något med soundet och produktionen som nålar fast mig i en värld, det känns som att det är ett dolt budskap och jag är förevigt fastkedjad tills jag förstått…och solot…

jolieholland
Fox in its hole – Jolie Holland

 

Anaïs Mitchell, oj vad hon är talangfull och kunnig! Sigrid Moldestad spelade henne för mig en sen natt och jag blev fast….Vet inte så mycket om henne mer än att  hon skapat musikaler och är helt egen. Hon sjunger här i låten Clyde Waters (Child 216) med Jefferson Hamer. De gör magiska tolkningar av gamla ballader The Child Ballads….Ett samlingsverk med engelska ballader insamlade av Francis James Child, detta har jag varit på i unga år i samband med juloratoriet Mary’s Question. Jag vet inte om de nytonsatt eller tolkat gamla musikaliseringar men Clyde Waters är förstås en sorglig historia…om ung kärlek, stängdhet och vatten….

anaïsmitchell
Clyde Waters
(Child 216) – Anaïs Mitchell

 

Jesus and Mary från skivan I know you’re married but I’ve got feelings too är kanske passande namnvis så här i påskatider med Martha Wainwright, en annan underbar sångerska som stöttat mig under åren. “Ta mig till andra sidan staden”….Jag älskar höjdpunkt-dur-delen som kommer i slutet av låten….längtar alltid efter den som ett barn inför påskägget.

marthawainwright
Jesus and Mary
– Martha Wainwright

 

Vattentema är det i min lista Alas I cannot swim – en av de få sånger jag sjunger “cover” på, älskar texten och det enkla i den. Även denna text är dubbelbottnad för mig och jag är inte helt klar över vad hon menar, mer än att jag inte kan simma. “there’s a house across the river but alas I cannot swim, with a garden of such beauty that the flowers seems to grin, there’s a house across the river but alas I cannot swim, I’ll live my life regretting that I never jumped in.”

lauramarling3
Alas I cannot swim – Laura Marling

 

Denna låt vet jag inte så mycket om men jag älskar hennes röst och känsla.

fatoumatadiawara
Wililé – Fatoumata Diawara

 

Ane Bruns Undertow, ”I’m caught in your undertow” – beskriver med några få enkla ord då vi ofta fastnar i varandras “underström”, vi tvingas som av en osynlig kraft att agera ibland på ett oväntat sätt och vet inte varför. Ibland skapas det situationer som driver oss dit vi inte vill gå. Jag njuter så av den långa backen av smärta upp till crescendo.

anebrun2
Undertow – Ane Brun

 

Béla Fleck/Abigail Washburn, det banjospelande paret spelade sig rakt in i mitt hjärta. Enkla arrangemang som bygger på två banjos, melodier och sväng. Denna sång om en liten fågel har fastnat extra hos mig. Lilla fågel, varför flög du iväg så tidigt? Har din mamma varit iväg för länge? Det lågmälda gunget och svänget är favorit….

bélafleck&abigailwashburn
Little Birdie
– Béla Fleck & Abigail Washburn

 

Mumford & Sons är en bubblare som precis landat i min värld genom en slump…Deras låt Babel framförs med högsta angelägenhetsgrad, jag älskar rytmikleken och draget och sångarens maxkänsla, men också att han går från max till världens härligaste mjuka röst med många lager i de lugnare delarna. Jag får en känsla av att det handlar om att riva ner murar och oförståelse. Högst angeläget i mitt liv.

mumford&sons
Babel – Mumford & Sons

 

Min vår har stannat av idag när jag avslutar min lista, molnen och kylan är tillbaka och vårens tvekan är här igen. På med skor och varma kläder och ut ändå. Anne Morrow Lindbergh skriver i sin bok Gåvan från havet att livet handlar om att kunna knyta skosnörena både i och utanför “flow”. Så nu gör jag det! Tack!

Sofie Livebrant

 

Vill ni höra musiken samlad finns den på en enda lista på Spotify som heter Me Favorites (skapad av Sofie Livebrant).

1 kommentar till Vår på Kafé K – Sofie Livebrant

  • Mats Klasson  säger:

    TACK Sofie för att du ville vara med och musiksätta våren på Kafé K. Laura Marling var en intressant ny bekantskap. Henne ska jag definitivt lyssna mer på.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>