Under eken – Epilog

Under eken-logga med Agnetha_600


Epilog

Exet Björn Varg hade tagit en näve guld ur sin skattkista på Hasselbacken, köpt ett flygplan och ägnat några veckor åt att ta flygcertifikat. Försökte övertala Agnetha att hoppa ur planet och landa effektfullt på det öppna fältet bredvid eken. Det gällde att inte hamna i skogen runtom fältet.

Hon har ju en hel skog i sig och måste vara välkommen dit. Efter argument hit och dit kom de överens om att låta sina avatarer flyga planet och hoppa fallskärm.
-Då kan jag flyga med platådojor, konstaterade Björn.
-Och jag kan ha min kortkorta Owekattklänning på mig, lyste Agnetha upp.

I flygplan från Spångbyhed flög de över Spångens Gästgiveri och uppe i luften mötte de självaste Edvard flygande GåsAir, så pass nära att de kunde vinka till honom. Edvard vinkade tillbaks. Persson hade varit ute och släppt glassbomber över ”di domma bönnerna” så de fick ”etterätt” till söndagssteken.

Längre norrut kastade sig Agnetha ut i fallskärm. Landade precis så att fallskärmen fastnade i ekens grenar. Hon blev hängande i toppen av trädet.

Under eken_Agnetha_600

Hon kom från skyn som en ängel. Kanske ett tecken på ett avstannat åldrande.

Kalle Ek kommenterar:
-När jag stod där under eken i lugnan ro och lagade mat hörde jag ett svagt visslande ljud uppifrån. Så låter det visst när en avatar hoppar fallskärm, sades det mig.
-Visslandet avtog något och sen hörde jag istället en kvinnlig röst sjunga:

Is it true I’m an eagle?
Is it true I can spread my wings?

Flying high, high
I’m a bird in the sky
I’m an eagle that rides on the breeze
High, high
What a feeling to fly
Over mountains and forests and seas
And to go anywhere that I please

Kalle fortsätter sin skildring:
-Rösten kom närmare och närmare, uppifrån. Tills det hördes ett pofffff och kvinnorösten säger
”Satan också!”
-Meningen var väl att hon skulle landa på fältet, bredvid eken. Jag tittade upp och där hängde hon, Avatar-Agnetha, svärande så det nästan hördes ända till Jönköping. Fallskärmen som var i regnbågens alla färger hade trasslat in sig i grenarna längst upp i trädet.
Kalle Ek, kocken som kokar höna till gästerna ser sömnig ut och när Bengt Rot och Anita Blå passerar säger den sistnämnda:
-Somna nu inte, så att hönan kokar torr.

Kalle vänder sig om och skrattar.
-Lovar.

Boxern Viktor ligger bunden vid eken och i värmen trivs han bra i skuggan. Nära matlagningsplatsen kan han också hoppas på något att äta, så småningom.

De fyra själsfåglarna har förenats uppe i ekens grenverk och har varsin reseberättelse att dela med sig av till varandra.

Från de fyra väderstreckan kom bara en Anita, Anita Blå från norr. Den andra, Anita Berg från söder, enleverades av Marcello i hans vinröda Lancia Flaminia Zagato, vid Häljalten. Italien drog.

Från sitt näraliggande torp kommer Elon Lind puttrande på sin vita Zündapp. För att skydda sin tunnhåriga hjässa mot den brännande solen har han på den lagt en näsduk som han knutit i de fyra hörnen. Bakom sig på mopeden sitter hans gamla mor, Alma Lind. Hon kan knappt gå och Zündappen var enda sättet för henne att komma hit till eken. I håret, bakom öronen har hon klämt in ett par grönvita blommor, av arten tilia cordata förstås. Ett träd som finns i Almas trädgård. Elon tycker att hon ser ung ut igen, med de här blommorna i håret. Mor och son slår sig ner i skuggan av den omkringliggande skogen på en medhavd filt och betraktar alla människorna. Eftersom båda har träd i sig, blir de förstås så småningom serverade av maten när den är färdig. De vill gärna sitta där för sig själva på filten. Och ingen av dem har en aning om att det stod en lind vid Carl von Linnés föräldrahem i Småland och att Proust i sin barndom drack lindblomste till sin madeleinekaka, men de är lyckliga ändå, där på filten.

En ung man, Oskar R, ledigt klädd, med keps och ring i underläppen har smugit sig fram till den vackra platsen under detta mäktiga träd. Han vill egentligen inte delta alltför aktivit i folklivet här, men kan tänka sig lyssna med ett halvt öra. Han lägger sig därför ner på baksidan av trädet och lutar nacken mot ekens tjocka stam och sluter ögonen. I detta halvslumrande tillstånd filosoferar han.
-En känner sig liten, men trygg, under ett stort träd. Ekstammen är kanske inte bästa huvudkudden, men en paus i trädets skugga en varm sommardag är bland det bästa jag vet. En energigivande paus, innan en åter måste stångas i världens ko- och tjurhage.

I sin slummer hör han sen människorna strömma till och rösternas styrka tilltar. Men han låter sig alls icke störas av detta.

Anita Myr närmar sig eken gående, från landsvägen och Bäljanesjön. Hon har tillbringat förmiddagen i en eka på Bäljanesjön och lugnt rott sig fram från Sjöbygget till Bäljane bys badplats. Hon kommer ända från Uppsala. Med rötterna norr om Helsingborg, i Hittarp, har hon nu varit där på sommarbesök.
Innan hon skulle återvända hem hörde hon talas om denna märkliga ekfest och var tvungna att titta till den. Eftersom hon har träd i sig, har hon fullt tillträde. Man kan förstå Anita Myrs förvåning och gapande uppsyn när det första hon får se när hon kommer fram till eken är Avatar-Agnetha hängande i en skrynklig fallskärm uppe i trädet. Hennes spontana replik blir:
-Är det inte ABBA-Agnetha? Tänk om hon ramlar ner.

När hon samlat sig, och har lyssnat på hur Agnetha sjungit, vågar hon sig fram en bit och sätter sig ner vid ekstammen på framsidan. Anita Myr njuter av sången och minns sitt eget 70-tal. Nu verkar det decenniet ha kommit tillbaks, liksom andra tidsepoker, i den flytande tid som råder här runt den magiska eken.

Kocken Kalle vid grytorna, upptäcker fru Myr vid ekstammens rot.
-Välkommen! Är det till att komma långväga från?
-Uppsala och Helsingborg.
-Jaså, svarar Kalle med ett undrande ansiktsuttryck. Han fortsätter:
-Det blir snart mat.
-Har rott över sjön idag och jag är ganska hungrig, så det passar bra.

Anita Myr tittar sig omkring och ser smågrupper av människor runt eken på olika ställen. Alla ser ut att vila ut, på olika sätt. De har nog också kommit långvägaifrån, tänker hon.
Bakom huvudet som hon lutat mot ekstammen hör hon ett snarkande ljud. Eken behöver nog också en tupplur ibland, så gammal som den är, resonerar hon.

Agnetha ropar att hon är både hungrig och törstig och Kalle får tag i en stege som han sätter mot trädstammen så att han kan servera henne av maten, däruppe på övervåningen. Glupskt sätter Avatar-Agnetha i sig maten och drycken.

Lars-Åke knuffar Gunnar i sidan och säger:
-Jag tycker hon tuggar på rätt bra. Avatar? Jag är skeptisk.

När de båda åvandrarna söderifrån vaknade på gräset hade Gunnar överlämnat den indiska masalan han hade i fickan till Kalle Ek så att han skulle kunna smaksätta hönan på rätt sätt. Den kokta bondhönan spritte till i grytan av de tillsatta kryddorna och förvandlades därför till en internationell höna med mycket smak.

När maten är klar ber Kalle de olika människoöarna komma och ta för sig av det goda. Sen sätter de sig på sina tidigare valda platser och njuter.

Elon och Alma är inte vana vid så kryddstark mat, men de tar mindre tuggor och kan därför ändå uppskatta den exotiska hönan, så småningom.
-En höna ”me möed pippar i”, konstaterar Elon.
-Tro de? Kanske var hon inte bra nog som hon var, och fick ”spögas ud”, gissar Alma.
-Men pärorna va goa, kommer mor och son överens om.

När de flesta har ätit färdigt av huvudrätten överraskar Kalle med en efterrätt som han tillagat i förväg. Många tyckte om rätten som de aldrig smakat förr och kommenterade den i positiva ordalag.

T ex står Stina och Vilhelm länge hos Kalle och vill veta mer om efterrätten. Kalle berättar:
-Det är en bohuslänsk ostkaka med rödavinbärssylt. Innehåller mjölk, ägg, filmjölk, gräddfil och strösocker. Kan skriva ner receptet till er senare, om ni vill ha det.

-Ja, gärna, lyser Stina upp.
-Var har du fått receptet från? undrar Vilhelm.

-Det har sin alldeles speciella historia. När jag var på världsutställningen i Paris i april 1925 stötte jag på Edla Stäppflöde i det svenska mottagningsrummet där. Vi kom i samspråk och det visade sig att vi hade mycket gemensamt. Hon var inte född på västkusten, men hade bott där i flera år. God mat var hennes passion. Hon tyckte om att både skapa nya rätter, tillaga och förtära dem. Det var viktigt för henne att ingredienserna är av god kvalitet. Förutom det gastronomiska delade vi intresset för konst och design.

-Då har receptet en alldeles speciell plats i dig, gissar Stina.
-Javisst. Som skeppskock i ungdomen, runtom på världshaven fick jag min matlagningskunskap och inspirerades av mat på olika kontinenter. Kan berätta att jag lagat sjömansbiff, med porter i, till självaste Taube, när vi gick på Sydamerika, skrävlar Kalle.
-Evert tyckte det var så gott att maten tystade munnen på honom i flera minuter.

Han återvänder till ostkakan:
-Träffade förresten Edla några gånger senare också. Hälsade på henne i Bohuslän och hon var här en gång också. Sen miste vi kontakten, men receptet finns kvar. Det ryktas att hon numera bor i Bohuslän på sommaren och i sydligare länder under vintern. Kanske jag en dag söker upp henne och överraskar med ett av mina egna recept på skånsk spiddekaga, skrattar Kalle.

Det exakta receptet till alla er läsare, nedskrivet av Edla Stäppflöde själv:

Bohuslänsk ostkaka med rödavinbärssylt
4 l mjölk
10 ägg
1 l filmjölk
3 dl gräddfil
Strösocker

Värm mjölken i en kastrull tills den blir het och sjuder (ska inte koka)
Vispa ihop ägg, filmjölk och gräddfil
Blanda med den sjudande mjölken
Rör försiktigt med en slev (helst trä) tills blandningen förvandlats till ostmassa (=skär sig) och det går att skopa upp med en hålslev
Varva med socker i en äggostform
Ställ i kyl och låt äggostens vassle rinna av över natten
Servera tillsammans med rårörd (helst egengjord) rödavinbärssylt och ev. lättvispad grädde

De fyra själsfåglarna får sällskap uppe i eken av både Lisa och Marie-Louise som sätter sig på en stadig gren. När flickorna vänder sig om och kikar nerför ekstammen ser de en rutig keps lutad mot stammen därnere.
-Snarkar kepsen?
-Njaaaäää….jo, kanske.
Lite längre upp hänger Avatar-Agnetha sjungande Anita Myrs favoritlåt.

Epilog övre_600

Epilog undreNY_600

 

Alla övriga gäster sitter runtom eken på sina platser och myser av den här stunden. Säkert blir det mingel, samtal, ännu mer musik, samkväm, kramar, hångel och kanske någon dryck när sommarkvällen sänker sitt milda mörker över platsen, men vi lämnar sällskapet nu.

Var och en får fantisera ihop sitt eget slut på den här dagen, under eken.

Det var ju vägen dit som var mödan värd, inte målet. Precis som livet. Livet i sig är mer värt än dess slut.

Mats Klasson
(med bidrag och idéer från Anita Myr, Arne Röstley, Edla Stäppflöde, M.Azkén, Oskar R och Raffe Klamott)Efterord
Ett försök till beskrivning av Under eken:
En följetong uppdelad i fem delar. Till eken kommer de från söder, öster, väster och norr, uppifrån, från sjön och på Zündapp. Den är fullproppad med min barndoms geografi och personnamn. En geografi som befolkas av mer eller mindre allmänt välkända figurer från andra delar av landet. Ett slags vägfilm (roadmovie) där figurerna förflyttas på olika sätt och med olika fordon till eken. Tiden är flytande och personer från olika generationer och tidsepoker får äntligen möjlighet att träffas, under eken. I dessa möten och krockar uppstår intressanta samtal, spännande händelser, absurda upptåg och halsbrytande associationer. En soppa kokad på livsfilosofi, vardag, kultur, upplevelser, nyfikenhet, historia, minnen, poesi, fantasi och inte minst humor.


Avstånd:
Fotvandring Hyllstofta – eken: 20 km
Sidovagnsmotorcykel Brösarps station – eken: 105,8 km
Omnibuss & vandring Lergökastan, torget – eken: 40 km
Hästskjuts Tågljunga station – eken: 10 km

Roddtur Sjöbygget (brygga) – Bäljane bys badplats, brygga: 0,76 km
Till fots Bäljane bys badplats, brygga – eken: 2,2 km
Rodd + vandring = 2,96 km

Flyg Spångbyhed – eken (fågelvägen): 21,2 km

Zündappmopedtur Linds – eken: 0,95 km

 

 

2 kommentarer till Under eken – Epilog

 • Anita  säger:

  Vilken trevlig läsning dessa veckor !
  Tack Mats och alla som varit med!

  • Mats Klasson  säger:

   Roligt att höra, Anita. Tack för att du hjälpte till att ro båten och historien i land.
   Mats K.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>