TV & Film i Veckan – 12 oktober 2019

tvochfilm

                                       den 12 oktober 2019
Mats frågade mig, om jag kunde bidra med något från tyska teven. Det vore säkert inte så svårt, men jag tror de flesta av er inte förstår tyska, eller hur?  Så jag bestämde mig för att dela en liten film här, som kanske bara är spännande för Mats själv.

I första kanalen (Das Erste, ARD) i Tyskland, det finns ett nyhetsprogram som sänds varje kväll klockan 8 (20 Uhr) och som heter Tagesschau. Kanske det bästa nyhetsprogrammet i Tyskland överhuvudtaget. En av Tagesschauens mest älskade news-women är Judith Rakers. När hon är i programmet, ser hon ut och verkar som en ängel, som en stjärna.

Men hon är en väldigt snäll och normal människa privat, och i sina andra program. Ett av dem är den härliga talkshowen ”3 nach 9” fran Radio Bremen. Hon sitter där tillsammans med den lika älskade Giovanni di Lorenzo och pratar med sina gästar om allt möjligt.
TV & Film i Veckan_12 oktober 2019_Nils Landgren_400
Judith Rakers intervjuar Nils Landgren här i talkshowen 3 nach 9.

Men Judith också gör reseprogram där hon besöker olika sevärda platser i norra Tyskland och berättar lite om dem.
Nyligen har hon varit på Spiekeroog, en av östra Frieslands öar som ligger som pärlor längs kusten nordväst om Bremen.

Jag såg den här filmen av en slump men den fångade genast mitt intresse, inte bara för jag själv hade varit på Spiekeroog i min ungdom, utan för intervjun hon gjorde där med Johannes Strate. Strate sångare i ett framgangsrikt tyskt rockband som heter Revolverheld. (Att jämföra band är alltid svårt, men om jag skulle försöka skulle jag säga att de kanske påminner lite om Bo Kaspers Orkester.)

TV & Film i Veckan_12 oktober 2019_Spiekeroog_Johannes Strate & Judith Rakers_cut_600
Klicka på bilden för att se programmet.

 

 

En lugnare låt med Revolverheld i en poetisk video

Eckart Strate på julallsång på Spiekeroog

 

Johannes berättar i intervjun varför han tycker om Spiekeroog. Han berättar att hans far och mor träffades på ön omkring 1966, och att hans far, som heter Eckart Strate, älskar Spiekeroog och brukar komma tillbaka dit varje sommar för att sjunga med gästerna på sanddynerna. Ni kan se Eckart i ett kort filmklipp både hur han såg ut på 70-talet och hur han ser ut nu. Eckart Strate är en av de finaste människor jag har träffat i mitt liv. Han var min klasslärare och fransklärare på gymnasiet i Bremen. Vi älskade honom, för att han var en varm, lugn, klok människa, som inte betedde sig som en lärare, utan älskade det han gjorde. Han tog oss med i sin fascination för Frankrike. I början av varje lektion – han brukade ta sin gitarr med sig till skolan – lärde han oss en ny låt. Alla sorters underbara låtar, på engelska, gospels, spirituals, Joan Baez och Pete Seeger, härliga franska låtar, och vi älskade att sjunga tillsammans med honom.

När vi var på klassresa, vandrade vi oftast och tände en lägereld på skyddade platser i skogen, grillade korv och potatis som vi hade på pinnar rakt in i elden. Sen sjöng vi låtar tills det blev natt och vandrade hem till vandrarhemmet med håret doftande av rök. Så härligt.

En gång tog han oss med till Spiekeroog, hans älskade ö. Flickorna sov i ett hus som var någon sorts vandrarhem (jag minns inte riktigt), vi pojkar sov i tält på en liten kulle.

Så härligt. Min goda vän Heinz och jag sprang nerför kullen så fort vi kunde och ner till stranden, där föll vi yra, men lyckliga och tittade på himlen över oss. Tyvärr dog Heinz, inte så långt efter att vi slutat skolan, i en klättringsolycka på Mallorca.

Vi badade i sjön, även om det var kallt, vi red på små snälla hästar, vi sjöng, och hade en trevlig tid.

Eckart är en man jag känner mig djupt tacksam till för de härliga tider som han gav oss. Och jag är så lycklig att hans son Johannes blev så framgångsrik i musiken. Jag är säker att hans föräldrar är väldigt stolta.

Den här filmen tar er alla med till Spiekeroog. Även om ni inte förstår mycket tyska, kanske ni tycker om ett litet ögonbesök på den tyska ön….

Raffael Otte

1 kommentar till TV & Film i Veckan – 12 oktober 2019

  • Mats Klasson  säger:

    Trevligt ungdomsminne som kunde knytas en plats och ett TV-program. Roligt att höra Nils Landgren intervjuas på tyska. Har han tyska släktingar? Eller har han jobbat mycket i Tyskland? Tycker han pratar bra tyska.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>