Tallrik & Glas – 30 april 2022

TallrikGlas_600

En Valborg på 60-talet
En Valborgsmässoafton på 1960-talet då jag var barn, besökte vi en familj på den skånska slätten som vi brukade umgås med. Av själva firandet kommer jag knappt ihåg bålet eller eventuella körsångare.

Men när vi kom tillbaks till deras hus igen, var vi frusna, trötta och hungriga. Då fick frun i huset idén att vi skulle hjälpas åt att laga till en riktig festmåltid som alla tyckte om och kunde bli mätta av.

Både barn och vuxna hjälptes åt. Några började skala potatis, andra dukade, några bar fram läskedrycker och mjölk, några klippte persilja. Frun i huset trollade fram en eller ett par kycklingar från frysen som hon placerade i ugnen.

En Valborg på 60-talet_600

När potatisarna var kokta i en stor gryta, togs ”pärestöten” fram och sen mosades det och smaksattes med salt, peppar, mjölk och persilja.
Efter ytterligare en stund var kycklingarna välgrillade och skars upp på ett fat.

Sent, sent på kvällen kunde vi alla, sju barn och fyra vuxna, tack vare detta gemensamma lagarbete, avnjuta en av de godaste valborgsmiddagar jag någonsin ätit. En rätt som var atypisk för Valborg, men just därför ihågkommen. Potismos med persilja, grillad kyckling och ett glas kall mjölk.

Sen kunde vi sjunga ”Sköna maj, välkommen till vår bygd igen….”

Mats Klasson

3 kommentarer till Tallrik & Glas – 30 april 2022

  • Ethel  säger:

    Härligt minne ♥!

  • Anita  säger:

    Det är ett riktigt trevligt Valborgsfirande Mats! Kul att få ta del av det!

  • Mats Klasson  säger:

    Tack,Ethel och Anita. Ja, det var en ovanlig och minnesvärd Valborgsmässoafton.

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>