Tallrik & Glas – 19 februari 2022

TallrikGlas_600

 

Mat & prestationsångest

Jag har länge känt mig osäker i köket och när någon som själv är duktig på att laga mat frågar om jag ska bjuda hen på middag någon dag så blir jag mest nervös. Jag vill gärna göra det så bra som det bara går och jag får så mycket prestationsångest av det hela. Jag tänker att man gör saker bättre om man har det roligt samtidigt. Jag tror exempelvis man gör ett bättre jobb om man har roliga kollegor som man kan utbyta tankar med. Har man inte det så blir nog dagarna dubbelt så långa istället. Jag tänker att man också lyckas bättre med att göra mat om man vågar misslyckas med den. Om man vågar pröva sig fram. Själv har jag lärt mig mycket av min bästa vän som är fantastisk i köket och kan göra något gott av i princip vad som helst som hon har hemma. Genom att lära mig av henne och våga misslyckas i köket så har det också blivit roligare. Det är så klart att exempelvis Foodora lockar när man kommer hem den tredje dagen efter att ha jobbat 40 timmar på just tre dagar – men då får det väl vara så, tänker jag. Jag tänker att det ofta är alldeles för enkelt att lägga sina egna värderingar i vad andra människor äter för något men jag vet inte riktigt om det är så bra att göra det i särskilt många situationer. Men det är många som har problem med sin självbild och annat och jag tänker att det är lätt att befästa den med hjälp av ens egna åsikter och har ingen bett om just de åsikterna så kanske de kan stanna hos en själv.

Mat & prestationsångest_vykort Gbg

Jag har börjat få en del paradrätter om de nu kan kallas så, pannbiff i någon slags grekisk style med klyftpotatis och tzatziki är en, gulaschsoppa är en annan och en vegetarisk lasagne med en himla massa ost och spenat är en tredje. Så om någon av er som läser detta befinner sig i Göteborg så hör av er så kanske någon av dessa tre rätter hamnar i just er mage. Och allra viktigast för att maten ska vara god tror jag är en avslappnad stämning. Jag lovar att bjuda på en sådan också. Jag ska åtminstone göra ett gott försök.

Oskar Rickardsson

 

 

 

1 kommentar till Tallrik & Glas – 19 februari 2022

  • Raffael Otte  säger:

    Jag beundrar att du lagar mat inte bara för dig själv men för andra också. Och så väldig fina rätter. Mina allergier har gjort det svårt for mig, jag bytade till vegetariskt mat dessutom, för det kändes bättre for mig. Men annars skulle jag säkert försöka att inbjuda käre Mats till Oskars fina Göteborg bistro, om vi nånsin klara oss att verkligen resa dit. Så om du kunde reservera en bord till två vänliga gubbar…. Under min studium hade vi en krets av roliga vänner som oftast firade små längenhetsfester tillsammans. Och Zaziki var en stor favorit. Vi gjorde den själv med alltid mycket för mycket vitlök. (Lite mer än lagom ibland ) Men den smakade så himlagott….

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>