Tallrik & Glas – 11 december 2021

TallrikGlas_600

Intervju med Oskar om julen
Vad brukar du äta och dricka när du firar jul? Vad måste du ha på ditt julbord? Vilken julmat gillar du inte alls?
Julmust är ju fantastiskt. Köttbullar likaså. Och Janssons frestelse. En del av mig har fått för sig att jag gillar prinskorv men det gör jag inte. Det är rätt äckligt. Ris a la malta är trevligt. Jag gillar att ha kroppkakor på julbordet också. Julskinka är inget jag äter och har heller aldrig gillat det.

 
Var det annorlunda i din barndom? Vilken julmat och -dryck hade ni på bordet då?
Det var nog mestadels samma. Små detaljer har ändrats kanske. Det viktigaste har ändrats runtom, mindre fokus på paket, mer fokus på att man ses och att man kan vara nära varandra.

 

Några andra speciella minnen från din barndoms julfirande? Hade ni några särskilda jultraditioner i just er familj? Några traditioner som försvunnit sedan du blivit vuxen?
Vi har nog inga som sticker ut på det viset. När man var ung så var det mycket det där med att pappa skulle iväg och köpa tidningen och den där spända väntan efter Kalle Anka – när kommer han säga att det är dags att köpa tidningen? Minns många fina jular hos min mormor och morfar. Minns att det alltid var mycket snö.

 

Intervju med Oskar om julen_600

 

Jag vet att du har dina rötter i Småland. Finns det några speciella småländska jultraditioner i allmänhet och julmat i synnerhet?
Inga speciella vad jag vet, men kroppkakor på julbordet är nog inte det mest vanliga, tänker jag?

 
Du bor numera i Göteborg. Något nya jultraditioner därifrån och från västkusten du tagit till dig?
Den vanligaste är väl att jag ofta jobbar på julafton – ju äldre mina föräldrar blir desto jobbigare blir det att tvingas jobba på julen. Det är viktigt att kunna ses så ofta man kan, tycker jag, medan man kan.

 

Om man ser internationellt, vilka jultraditioner från den stora världen gillar du och vilka tycker du mindre om? Något särskilt du lagt till ditt eget julfirande kanske? Kanske du har uppfunnit någon helt egen jultradition som bara du har?
Jag gillar ju inte köphysterin och all stress som kommer av denna. Jag kan gilla drömjular på film, när allt lyser upp och världens vackraste gran står där, men det är inget jag är i stort behov av i verkliga livet. Jag gillar att komma hem till familjen i Småland och få umgås med dem i några dagar, när det går. Och det behöver inte vara perfekt på något vis. Julen ska ju vara barnens högtid, men många har det också väldigt jobbigt under just den tiden. Det kan handla om alkohol, om ensamhet, om våld etc. Jag tänker att det är viktigt att se till barnen och att de får en så fin jul som möjligt, oavsett om man har råd att ge dyra julklappar till dem eller inte. Annars romantiserar jag väldigt lätt alla möjliga situationer och jag kan verkligen se det fina i att sitta i en soffa med familjen, dricka glögg och så snöar det utanför. Det blir kanske aldrig exakt så, men det är en fin bild. Jag gillar att få fina bilder i huvudet.

 

 

Röda Jultomten ställde frågorna.
Oskar Rickardsson svarade.

1 kommentar till Tallrik & Glas – 11 december 2021

  • Mats Klasson  säger:

    Tack för att vi fick titta in till ditt julfirande, Oskar. Och vilket fint julfoto. Eftersom vi inte har kroppkakor här i Skåne (oavsett årstid), hur ätes dessa till jul? Vilka tillbehör?

Lämna en replik

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>